Actualitate

Au început lucrările la gazoductul BRUA

Maximilian Gânju

Conducta de gaze care va tranzita întreg judeţul Hunedoara ar putea alimenta şi cele două termocentrale, cea din Vulcan-Paroşeni şi cea de la Mintia, dacă respectivele capacităţi vor fi rentabilizate şi aduse la cerinţele de mediu.

Transgaz a început, în zona Recaş, lucrările de montare a conductelor din proiectul BRUA – iar la finalizarea fazei I a proiectului se va asigura fluxul bidirecţional de gaze naturale spre Bulgaria – prin interconectorul Giurgiu – Ruse, şi Ungaria – prin interconectorul Horia – Csanadpalota. Potrivit Transgaz, conducta se va desfăşura pe o lungime totală de 1.318 kilometri.
Gazoductul denumit generic BRUA va trece prin Valea Jiului, pe la Paroşeni, foarte aproape de termocentrală, dar şi prin arii protejate de pe cuprinsul judeţului Hunedoara, fiind amplasate cinci organizări de şantier ce vor urmări traseul conductei. BRUA se va intersecta cu situri naturale protejate de pe teritoriul judeţului nostru, cum ar fi Defileul Jiului, Coridorul Rusca Montană-Ţarcu-Retezat (2,933 km) şi se va intersecta cu Geoparcul Dinozaurilor „Ţara Haţegului”. Traseul conductei este, de asemenea, limitrof ariilor naturale protejate Grădiştea Muncelului-Cioclovina (63 m) ori Parcul Naţional Defileul Jiului. Potrivit Transgaz, proiectul BRUA urmăreşte diversificarea surselor de alimentare cu gaze naturale a ţărilor europene; transportul spre pieţele europene a rezervelor de gaze naturale din regiunea Caspică. Această conductă de transport va permite în viitor interconectarea cu conductele care vor avea ca surse potenţiale de alimentare gazele din Marea Neagră.
Interconectivitatea la scară regională a sistemelor de transport a gazelor naturale va asigura pe termen lung un grad de confort ridicat al populaţiei (dată fiind larga utilizare a acestora ca sursă de încălzire) şi va elimina riscul datorat sincopelor de furnizare, întreţinându-se astfel constantă şi continuă activitatea de tip industrial unde gazele naturale reprezintă elementul fundamental în procesele de producţie, în ansamblul său, proiectul asigurând o continuă şi constantă creştere economică şi întărire a stabilităţii şi securităţii.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Biblioteca Județeană recomandă cartea acestei săptămâni

Magdalena Șerban Propunerea adresată de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Hunedoara Deva pentru lecturare în…

4 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

A pozat ani de zile într-un oponent al unui primar, s-a bătut cu de­ciziile sale…

20 de ore ago

Județul Hunedoara poate deveni Destinația Anului 2024

Județul nostru are patru obiective în­scrise în cea mai importantă competiție din turismul românesc: Cetățile…

20 de ore ago

Bulina albă

Denisa Oniciu din cadrul Detașamentului de Jandarmi Petroșani Pentru că a obținut medalia de bronz…

20 de ore ago

Bulina neagră

Costantin N., judecat pentru furt Pentru că a fost trimis în judecată pentru furt calificat…

20 de ore ago

Mama unui tânăr, dispusă să ajungă la închisoare pentru a-și „salva” copilul

Tânărul a provocat un accident rutier cu autoturismul familiei și ar fi rămas fără permis…

21 de ore ago