Categories: Sport

Fotbalul mic nu se predă

Ciprian Marinuţ

Majoritatea echipelor din ligile patru şi cinci au răspuns prezent la Adunarea Generală a Asociaţiei Judeţene de Fotbal Hunedoara, desfăşurată ieri, şi au confirmat că îşi vor continua activitatea şi în noul sezon, în ciuda contextului economic dificil. La startul noului campionat, programat pe 18 august, vor apărea trei echipe noi, dar vor exista şi unele „dezertări“.

La trecutu-ţi mare, şubredul prezent
Fotbalul hunedorean este într-o situaţie delicată, iar AJF Hunedoara îşi asumă rolul de „salvator“ al sportului rege în judeţul nostru. Fără nici o echipă în primele două ligi valorice şi doar cu una sau maximum două (n.r.- dacă Jiul va găsi resurse financiare să continue) în eşalonul trei, fotbalul hunedorean este departe de „epoca“ de glorie din anii ‘80, când judeţul avea două echipe în Divizia A, 5-6 în Divizia B şi multe altele în Divizia C. Prin urmare, AJF Hunedoara a plusat la campania de convingere a echipelor de continuare a activităţii, prin invitarea la Adunarea Generală, de ieri, a jucătorilor de legendă Romulus Gabor şi Dorin Nicşa, foşti internaţionali din echipa de aur a Corvinului Hunedoara. „Fotbalul din judeţ e la pământ. Depinde de echipele din ligile inferioare, ca el să nu moară  de tot“, a spus într-un ton grav Romulus Gabor.

Premiere şi planuri de viitor
După ce au pus punctul pe „i“, referitor la momentul de criză al fotbalului din judeţ, reprezentanţii AJF Hunedoara au trecut la analizarea activităţii din campionatul trecut şi la prezentarea unor „planuri“ de revigorare a activităţii fotbalistice. În clasicul stil al „oamenilor de fotbal“ din România, tonul a fost dat de acordarea unor plachete pentru cei cu activitate lăudabilă în fotbalul judeţean şi de trofee pentru laureaţii sezonului trecut. A urmat prezentarea bilanţului contabil, din care a reieşit că AJF stă bine financiar, deşi multe echipe se târăsc de pe o zi pe alta. Evident că în acest context, votarea propunerilor din partea „lucrativă“ a întrunirii a mers ca pe roate.

Trei echipe noi, una dezafiliată
Prima decizie de ieri a Adunării Generale a fost dezafilierea formaţiei Roben Haţeg. Decizia a fost luată prin votul tuturor celor 40 de reprezentanţi ai echipelor prezente la întrunire, din totalul celor 58 de cluburi afiliate. A fost aprobată apoi, conform regulamentului, acceptarea în Liga a IV-a a clubului CFR Simeria, retras din eşalonul trei, şi afilierea nou-înfiinţatei echipe Mureşul Pricaz, care va activa în Liga a V-a. Punctul de emoţie maximă l-a reprezentat votul pentru acceptarea echipei noi-înfiinţate Cetate Deva în Liga a IV-a. „Dacă nu vom fi primiţi în Liga a IV-a, vom pierde sprijinul autorităţilor locale, iar fotbalul din Deva va muri. Şi aşa, fotbalul e praf, haideţi să nu mai dăm şi noi cu piciorul“, a spus Daniel Simina, delegatul noii echipe. „La Deva, există tradiţie, o bază sportivă competitivă şi sprijinul autorităţilor“, a adăugat şi Mircea Sîrbu, preşedintele AJF Hunedoara, iar reprezentanţii grupărilor s-au înduioşat şi au votat în unanimitate acceptarea echipei în Liga a IV-a, fără însă a avea drept de promovare în primul an de activitate.

Start în 18 august
Echipele pot achita taxa de înscriere în ediţia de campionat 2012-2013 până pe 3 august, iar startul Ligii a IV-a se va da în 18 august. „Suntem pregătiţi atât pentru o variantă cu 17-18 echipe, cât şi pentru una cu 19-20 de formaţii în Liga a IV-a. Multe grupări au confirmat că vor fi la start, dar există şi incertitudini, la Minerul Aninoasa, Gloria Geoagiu şi altele“, a precizat Mircea Sîrbu. „Pe lângă taxa de înscriere, echipele sunt obligate să-şi achite şi restanţele financiare faţă de AJF, pentru a putea fi programate în prima etapă“, a completat Sorin Ciotlăuş, secretarul general al AJF Hunedoara.
Iar pentru ca ajutorul dat de AJF în vederea noului sezon să fie bine simţit, echipele au fost anunţate că s-au majorat, fără a fi supuse la vot, şi baremurile de arbitraj. În plus, toate echipele au obligaţia ca în primele două etape de campionat să treacă printr-un proces de re-omologare a terenurilor de joc. În ciuda imperfecţiunilor sistemului, bine ar fi ca fotbalul hunedorean să revină cât mai curând pe drumul performanţei.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

Bulina albă

Vasile Dîncu, senator PSD Pentru că a primit Titlu de Cetățean de Onoare al municipiului…

12 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii ăștia tare isteți că o duduie, șefă pe la o agenție de la…

12 ore ago

Bulina neagră

Claudiu V., din municipiul Hunedoara Pentru că a fost trimis în judecată pentru trafic și…

12 ore ago

„Săracii” preoți, ce salarii mici au! Grila de salarizare a preoţilor, în funcţie de studii şi încadrare

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a cerut creşterea salariului per­so­na­lului neclerical la nivelul salariului minim…

12 ore ago

Escrocheria „Mă auziți acum?”: motivul pentru care este important să nu răspunzi cu „DA”

În era digitală actuală, în care sun­tem profund interconectați prin In­ter­net, escrocheriile telefonice ră­mân o…

12 ore ago

Căutări reluate în cazul persoanei dispărute în lacul Sântămăria Orlea. Apa are 19 metri adâncime

Scafandrii au reluat, ieri, căutările în cazul persoanei date dispărută în lacul ba­rajului de acumulare…

12 ore ago