Florentina Marincu, desemnată sportiva hunedoreană a anului

11 Marincu FloreCiprian Marinuţ

Atleta Florentina Marincu (foto), de la CNS  „Cetate” Deva, câştigătoare a trei medalii europene şi a trei balcanice, la senioare şi junioare, a fost desemnată sportiva anului în judeţul Hunedoara, de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret. Boxerul Cosmin Gîrleanu, de la CSS Hunedoara, campion mondial şi vicecampion european la juniori, şi gimnasta Andreea Munteanu, legitimată la CNS „Cetate” Deva, campioană europeană la senioare, ocupă la egalitate locul doi, în topul celor mai buni sportivi hunedoreni de la discipline olimpice pentru anul 2015. La sporturi neolimpice, multipla campioană mondială şi continentală la fotbal tenis Ana Maria Gherghel, de la Comexim Lupeni, este pentru al şaselea an consecutiv lidera ierarhiei judeţene. Festivitatea de premiere a celor mai buni sportivi ai judeţului va avea loc miercuri, 27 ianuarie.

Ierarhie discutabilă, dar justificată
Atleta Florentina Marincu are ca performanţe de „vârf” în anul 2015 o medalie de bronz la Campionatul European de senioare şi un aur continental la junioare, boxerul Cosmin Gîrleanu se remarcă printr-un titlul de campion mondial la juniori, iar gimnasta Andreea Munteanu e campioană continentală la nivel de senioare. Compararea acestor performanţe „majore” ale primilor trei clasaţi lasă loc la interpretări şi discuţii interminabile, mai ales că părerile şi preferinţele sunt diverse şi foarte împărţite. Iubitorii boxului ar putea spune că un titlu de campion mondial, unicat la nivelul judeţului Hunedoara în anul 2015, ar fi trebuit să îi aducă primul loc în topul judeţean pugilistului Cosmin Gîrleanu, antrenat de Ilie Captari. Cei care preferă gimnastica ar aduce ca argument faptul că Andreea Munteanu deţine singurul titlul european la nivel de senioare în judeţ şi că ea ar merita de fapt laurii pentru anul 2015, întrucât performanţele lui Gîrleanu au fost la nivel de juniori. Pe de altă parte, adepţii muncii şi continuităţii în performanţe ar putea invoca faptul că rezultatele boxerului şi gimnastei sunt „minuni” izolate. Şi ar argumenta că, de fapt, salba de performanţe a atletei Florentina Marincu, deţinătoarea a trei medalii continentale (bronz la senioare, aur şi bronz la junioare) şi a trei de aur balcanice, la senioare şi junioare, reprezintă cea mai mare performanţă a anului. Indiferent de preferinţe şi opinii, calculele obiective bazate pe punctajele oficiale ale Ministerului Tineretului şi Sportului o poziţionează pe merit pe Florentina Marincu în postura de sportiva anului 2015 în judeţul Hunedoara, astfel că alegerea DJTS Hunedoara este una greu de contestat. Pe locul trei în topul de la sporturi olimpice se află judoka Lidia Marin, de la SCM Deva, care este medaliată cu bronz la Campionatul Mondial  şi vicecampioană europeană.

Performanţe de top cu condiţii minime
Ocupanţii primelor trei locuri în clasamentul celor mai buni sportivi ai judeţului Hunedoara împreună cu toţi ceilalţi sportivi care sunt prezenţi în topuri merită felicitări şi respect, pentru că au obţinut rezultate notabile având condiţii de pregătire modeste. Este greu de crezut cum într-un judeţ care alocă resurse modeste sportului, sportivii au obţinut două medalii continentale la nivel de senioare şi două mondiale la nivel de juniori. Rezultatele sunt rodul talentului şi sacrificiilor sportivilor, şi pasiunii, profesionalismului şi dorinţei de perfecţionare a antrenorilor.

Premierea va avea loc săptămâna viitoare
Sportivii prezenţi în topurile celor mai buni performeri ai anului 2015 – pe care le publicăm alăturat – vor fi premiaţi de Direcţia Judeţeană pentru  Sport şi Tineret Hunedoara miercuri, 27 ianuarie, de la ora 14.00, la Sala de conferinţe a Teatrului de Artă Deva. În cadrul tradiţionalei gale a sportului hunedorean vor primi recompense şi cele mai bune cluburi publice şi private şi cei mai buni antrenori ai anului.

Comenteaza Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.