Categories: Comunitate

Fiecare român va avea card de sănătate până în 2012

 Adriana Năstase

 Românii vor avea un card naţional de sănătate, până în anul 2012, în care vor fi evidenţiate date cu privire la plata asigurărilor de sănătate de către posesor, a declarat, ieri, la Deva, ministrul Sănătăţii, Attila Cseke.

Cetăţeanul, pus pe drumuri
El a arătat că România se numără printre ultimele ţări membre ale Uniunii Europene, în care persoanele asigurate nu dispun de un card naţional de sănătate. „În toate statele membre, persoanele asigurate au un card naţional de sănătate, care prevede, pe lângă datele personale, date cu privire la plata sau neplata asigurărilor de sănătate. În prezent, cetăţeanul este pus să meargă la casa judeţeană de asigurări şi să ceară o adeverinţă, dacă i s-a plătit contribuţia la asigurările de sănătate. Este o situaţie care va trebui eliminată“, a argumentat ministrul Attila Cseke.

Datele fiecărei persoane
În opinia ministrului Sănătăţii, proiectul este „important“, dar nu va fi uşor de pus în practică, dată fiind complexitatea acestuia. El a estimat însă că măsura va deveni funcţională până în anul 2012. „Este un proiect important şi care nu va fi uşor. Pe acest card vor trebui introduse, după crearea infrastructurii tehnologice, datele fiecărei persoane asigurate. Eu cred că, până la sfârşitul acestui mandat de guvernare, adică până în 2012, vom putea avea un card naţional de sănătate pentru persoanele asigurate“, a adăugat ministrul Sănătăţii, precizând că informatizarea sistemului medical reprezintă unul dintre obiectivele sale.
Potrivit ministrului, 10,8 milioane de persoane beneficiază de servicii medicale, fără să contribuie la sistemul naţional de asigurări de sănătate. Contribuţiile la fondul de sănătate sunt plătite doar de şase milioane de români, dintre care cinci milioane sunt salariaţi.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat zvonerii că la o instituție care se ocupă cu ceva con­troale s-au adunat…

7 ore ago

Bulina albă

Daniel I. Iancu, cercetător științific la muzeul devean Pentru că va fi premiat de președintele…

7 ore ago

Bulina neagră

Nicolae P. din municipiul Petroșani Pentru că este acuzat de tentativă de omor, după ce…

7 ore ago

Șeful județului sesizează Protecţia Consumatorului şi ANRE pentru nerespectarea tarifelor la electricitate în Apuseni

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, Laurenţiu Nistor (foto), a transmis, ieri, două sesizări către Auto­ritatea…

7 ore ago

Salvital, acțiune de Ziua Mondială a Inimii

Asociația Salvital Hunedoara în parteneriat cu Consiliul Județean Hunedoara și Primăria Deva a or­ganizat, ieri,…

7 ore ago

Firmă din Petroșani lăsată fără încasări de o manichiuristă

Tânăra învinuită de delapidare a reușit să păgubească o societate co­mercială din municipiul Petroșani, cu…

7 ore ago