Categories: Comunitate

Fără steag şi eşarfă tricoloră, adio primărie

Magdalena Şerban

Mircea Duşa, deputat PSD şi până ieri ministrul Apărării, a iniţiat un proiect de lege care prevede ca mandatul unui primar să înceteze dacă acesta refuză să arboreze steagul naţional sau să poarte eşarfa tricoloră la ceremonii publice, recepţii sau celebrarea căsătoriilor.
În expunerea de motive a proiectului de modificare a Legii statutului aleşilor locali, deputatul arată că în acest moment, refuzul arborării drapelului sau purtării eşarfei tricolore se sancţionează cu o amendă cuprinsă între 2.500 şi 5.000 lei, adică mult prea lejer pentru ignoranţa comisă. „Existenţa unor situaţii în care unele autorităţi şi instituţii publice nu au respectat prevederile legale menţionate, asumându-şi achitarea amenzii prevăzută de lege, demonstrează că măsura incriminatorie nu asigură exigenţa care să îndrepte comportamentul acestora. Se impune astfel o incriminare corespunzătoare a faptelor, de la măsurile pecuniare la măsura încetării mandatului aleşilor locali care nu respectă prevederile legale. Simbolurile naţionale (…) reprezintă trecutul, prezentul şi viitorul poporului român, fidelitatea faţă de acestea fiind sacră“, a explicat Mircea Duşa.
Primarul din Gurasada salută proiectul de lege
„Este o măsură care ajută la cinstirea simbolurilor noastre naţionale. Probabil că au fost cazuri în alte zone ale ţării, unde edilii s-au sustras de la lege. Nu cunosc să fie şi la noi în judeţ. Ca primar, reprezinţi o comunitate din România. E firesc să respecţi trecutul ţării, neamul românesc, eroii neamului şi toată bogăţia istorică. Nu e bine nici să exagerezi, să cazi în extremă, dar ce este de bun simţ rămâne de bun simţ. Nu poţi purta tricolorul la orice pas, nu cred că asta este ideea, ci la momentele importante la care iei parte în calitate de reprezentant al oamenilor care te-au ales. Dacă ţi-e ruşine cu naţiunea română, nu ai ce căuta la cârma fie şi doar a unei părţi din ea. Ne-am cam uitat costumele populare, straiele ţărăneşti şi cântecul autohton. Încetul cu încetul, ne definesc alte lucruri pe care le-am dobândit din mers sau le-am luat de la alţii, cu împrumut. E păcat pentru integritatea noastră să ne facem că uităm. Da, salut iniţiativa legislativă pe care o văd ca pe o posibilitate de atestare a statutului de ales local şi de obligare a acestuia să respecte principiile simbolisticii naţionale“, a spus primarul din Gurasada, Silviu Nan (foto stânga).
Primarul din Beriu dă exemplul SUA
„Nu cred în cinstirea simbolurilor omiţând expunerea lor. De obicei, purtăm tricolorul la evenimente, fără discuţie. Ce motiv am avea să refuzăm astfel de însemne româneşti care sunt însemne naţionale, până la urmă? Orice tăiere de panglică, primire de oaspeţi sau manifestare publică ne obligă să purtăm eşarfa tricoloră. Prin asta ne distingem de restul. Şi dacă nu te ştie lumea, îşi dă seama că eşti reprezentantul comunităţii. Şi în zi de azi, cu prilejul Zilei Naţionale a României, copilaşii din şcoli susţin un scurt program artistic, tocmai pentru a marca cum se cuvine momentul crucial al naţiunii şi a duce mai departe tradiţia. Aşa că nu consider o măsură extremă ca primarul care refuză să poarte tricolorul, încălcând astfel legea administraţiei publice, să-şi piardă mandatul. Dacă refuzi înseamnă că nu vrei să fii primar cu acte în regulă. Or, când ai fost ales, trebuia să ştii că ai şi obligaţii de respectat. În America, dacă ponegreşti steagul naţional într-un fel sau altul (îi dai foc, îl calci în picioare, îl rupi etc) te bagă la puşcărie imediat. La noi îţi pierzi mandatul. Aşa că sunt reguli şi trebuie respectate”, a arătat Emil Bîc (foto dreapta), primarul din Beriu.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Bulina albă

Iulius Bedea, primarul orașului Simeria Pentru că a fost numit în funcția de președinte interimar…

5 ore ago

Echipa lui Sorin Crai pentru Hațeg! Votul nu e un voucher pentru diferite avantaje, ci o acțiune într-o întreprindere comună

Candidatul PSD la funcția de primar al orașului Hațeg, Sorin Crai (foto) nu se dezminte.…

5 ore ago

Bulina neagră

Petru Cîmpean, primarul comunei Certeju de Sus Pentru că nu a reușit să atragă fonduri…

5 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Spun zvonerii de serviciu că se anunță schimbări mari de tru­pe într-o instituție de la…

5 ore ago

Procurorul care l-a anchetat pe Traian Berbeceanu, achitat definitiv. Va încasa 1 milion de euro, salarii restante

Dosarul „Berbeceanu”, cu inculpați din structurile BCCO și DIICOT Alba Iulia, a ajuns la final…

6 ore ago

Daune mai mici, tot atâția ani de pușcărie

Sentință definitivă în cazul tână­rului Claudiu Nițariu (foto), judecat pentru omor. Magistrații Curții de Apel…

6 ore ago