Exponatul lunii iulie la muzeul din Deva

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva propune publicului, pentru luna iulie, o nouă piesă din patrimoniul său istoric, în cadrul Proiectului Exponatul Lunii.

Este vorba despre un “Relief ajurat din marmură” din perioada romană, descoperit în zona centrală a sanctuarului dedicat zeului oriental Mithras, din capitala Daciei Romane, Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, primul mithraeum identificat şi săpat în Transilvania. Excavarea acestuia a fost, la acea vreme, un real succes, conducând la identificarea câtorva sute de fragmente de reliefuri şi statuete votive, pe lângă alte piese minore probabil necesare serviciului religios.
Piesa expusă la Muzeu a fost descoperită în anul 1882, în urma cercetărilor arheologice realizate de Societatea de Istorie şi Arheologie a Comitatului Hunedoara, mai exact de o echipă condusă de Pál Király.
“Artefactul redă în partea centrală scena consacrată Mithras tauroctonus (zeul sacrificând taurul), având de-o parte şi de cealaltă pe cei doi acoliţi, Cautes şi Cautopates, în câmpul compoziţional apărând şi Mithras petrogenitus (Mithas născându-se din stâncă) şi Mithras taurophorus (zeul ducând taurul în spate). Personajele sunt supuse stereotipiei atât în redarea trăsăturilor feţei, cât şi a manierei în care sunt îmbrăcate. Veşmintele fac falduri rigide, iar modelajul este relativ mediocru. Relieful a fost sculptat într-unul din atelierele care deserveau capitala şi care utilizau marmură extrasă din cariera de la Bucova, aflată nu departe de Sarmizegetusa. Această piesă, considerată ca bun cultural mobil clasat în Tezaurul Patrimoniului Cultural Naţional, nu a mai fost expusă în ultimele decenii în muzeul devean, putând fi admirată doar în expoziţii din ţară şi străinătate”, a arătat dr. Oana Cornelia Tutilă, arheolog la Secţia de Arheologie din cadrul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane.
Piesa poate fi văzută în spaţiul special amenajat şi dedicat proiectului Exponatul Lunii, din holul Castelului Magna Curia, pe tot parcursul lunii iulie 2019, de marţi până duminică, între orele 10.00 şi 18.00.

Comenteaza Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.