Categories: Comunitate

Exponatul lunii decembrie la muzeul din Deva

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva propune publicului o nouă prezentare din patrimoniul său istoric, în cadrul Proiectului Exponatul Lunii.

Exponatul lunii decembrie 2019 este o fotografie care ilustrează un moment petrecut în cadrul evenimentelor din decembrie 1989, din faţa actualului sediu al Prefecturii judeţului Hunedoara. Fotografiei îi este alăturat ziarul în care aceasta a apărut, ambele intrate în patrimoniul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva în cursul lunii noiembrie 2019. La aproape 30 de ani de la Revoluţie.
Mulţumiri se cuvin aduse autorului fotografiei, domnul Nicu Gheorghiu, cel care a imortalizat evenimentul în data de 22 decembrie.
Ceea ce mai trebuie precizat este faptul că această fotografie a fost publicată în primul număr al “Cuvântului liber” (an I, nr. 1, 23 decembrie 1989, p. 1), cotidian care a preluat publicaţia “Drumului socialismului”, organul de presă oficial al P.C.R. în judeţul Hunedoara.
Revoluţia din 1989 este un eveniment emblematic. Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva doreşte să amintească publicului acest fapt printr-o simplă fotografie şi un exemplar de ziar. Fără a insista asupra detaliilor, precizăm că fără 21-22 decembrie nu am fi fost astăzi ceea ce suntem. Istoria contemporană este istorie. Şi trebuie amintită inclusiv prin exponate simple, cum ar fi o fotografie sau un ziar. Mai ales că ziarele sunt surse istoriografice.
Istoria modernă şi contemporană se bazează în mare măsură pe astfel de surse: ziare, reviste, albume, apărute de la mijlocul secolului al XIX-lea până astăzi. Trebuie să respectăm fiecare document în parte!, a menţionat dr. Daniel I. Iancu, cercetător ştiinţific III, în cadrul Secţiei de Istorie şi Artă a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva.
Exponatul poate fi văzut în spaţiul special amenajat şi dedicat Proiectului Exponatul Lunii, din holul Castelului Magna Curia, pe tot parcursul lunii decembrie 2019, de marţi până duminică, între orele 9.00 şi 17.00.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

o zi ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

o zi ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

o zi ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

o zi ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

o zi ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

o zi ago