Categories: ActualitateFlash

Excavările sunt oprite pe halda din Buituri

Sorina Popa

Accidentul mortal petrecut la sfârşitul lunii noiembrie pe halda de zgură de la ArcelorMittal Hunedoara nu a rămas fără efect. Deşi inspectorii de muncă nu spun nimic despre mersul anchetei, combinatul hunedorean a luat măsuri, pentru ca asemenea incidente să nu se mai producă. Astfel, doi reprezentanţi ai Corporaţiei, din Luxemburg, au venit la Hunedoara, pentru a verifica modul în care s-a petrecut nenorocirea.

N-avea dreptul să subînchirieze
„Urmare a accidentului tragic petrecut pe haldă, s-a decis oprirea oricăror lucrări de excavare în vederea recuperării de fier. Scopul acestei decizii este stabilirea măsurilor de exploatare în condiţii de siguranţă, pentru a elimina posibilitatea producerii de accidente pe viitor. Avem, de asemenea, nevoie stringentă şi de implicarea autorităţilor“, a declarat Remus Păţan, directorul general al ArcelorMittal Hunedoara.
În aceste condiţii, pe Halda Buituri, s-a interzis săparea pentru recuperarea fierului vechi. Potrivit specialiştilor, salariaţii de la SC Autogrec SRL şi Ison Grup SRL – cele două firme care au subînchiriat de la SC Agregate Buituri, porţiunea de haldă concesionată acesteia de către ArcelorMittal – lucrau acolo în condiţii de totală nesiguranţă. De fapt, SC Agregate Buituri, nu avea voie să subînchirieze altor firme halda concesionată. În situaţia dată, nu s-a respectat planul de exploatare minieră, din cauza căreia s-a întâmplat accidentul în care au murit doi oameni şi, mai grav, există pericolul ca alte asemenea nenorociri să se petreacă. Ca atare, este extrem de periculos să se mai lucreze în acel loc, susţin cei avizaţi. Iar până ce alţi reprezentanţi ai Grupului ArcelorMittal nu vor veni la Hunedoara, pentru a analiza modul în care se mai poate exploata Halda Buituri de acum încolo, lucrările de acolo rămân blocate. Chiar şi utilajele, trei la număr, pe care lucrau muncitorii în momentul în care peretele de zgură s-a prăvălit peste ei, nu au fost încă scoase la suprafaţă.
Reamintim că doi muncitori, unul în vârstă de 47 şi celălalt de 56 de ani, care lucrau pe halda de zgură, pe porţiunea concesionată de SC Agregate Buituri, şi-au pierdut viaţa, după ce o bucată mare de zgură, de 38 de metri înălţime, a căzut peste utilajele cu care ei lucrau, fiind îngropaţi sub zgură.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • CONDOLEANTE FAMILIEI! DACA AVETI NEVOIE DE UN SPRIJIN FINANCIAR PENTRU INMORMANTARE CONTACTATI-MA LA NR. DE TEL 0765. 773. 189

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

7 ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

7 ore ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

7 ore ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

7 ore ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

7 ore ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

7 ore ago