Europarlamentarul Iuliu Winkler: Nu ne mai putem permite să pierdem fonduri europene

Sorina Popa

Europarlamentarul hunedorean UDMR Iuliu Winkler (foto) a declarat, ieri, la Deva, într-o conferinţă de presă, că ţara noastră nu-şi mai poate permite să piardă bani europeni, iar pentru realizarea acestui deziderat este nevoie ca toate autorităţile, de la guvern până la cele locale, să facă un efort dublu în ceea ce priveşte capacitatea de absorbţie a acestor fonduri neram­bur­sabile în ciclul bugetar 2021 – 2027

Şansa de modernizare
„Nu cred că ne mai putem permite să ieşim din termene şi să pierdem bani euro­peni. Cred că aceasta este principala provo­care a Guvernului Cîţu – să intre într-o ase­menea filosofie care să nu mai permită pier­derea niciunui ban din finanţările europene. Ca să realizăm acest obiectiv este nevoie să dublăm absorbţia fondurilor europene. (…) Cred că această coaliţie îşi doreşte să rea­lizeze un astfel de obiectiv, cred că miniştrii, guvernul în ansamblu, îşi dau seama că aceas­ta este şansa de modernizare a Ro­mâ­niei, să acţionăm şi să gândim pe termen lung şi să realizăm un salt spectaculos în utilizarea fondurilor europene începând din 2021″, a spus Iuliu Winkler, în conferinţa de presă.
Europarlamentarul UDMR a spus că procesul de absorbţie a finanţărilor euro­pene poate fi îmbunătăţit şi prin modificări de legislaţie, în special în ceea ce priveşte legea achiziţiilor publice.
„Este inadmisibil ca o procedură de achi­ziţii publice să dureze un an şi jumătate, după care vine, bineînţeles, şi procedura ju­decării contestaţiilor, pentru că a contesta deciziile de atribuire a proiectelor a devenit o obişnuinţă în România”, a spus Iuliu Winkler.
Potrivit acestuia, modificarea legii achi­ziţiilor publice ar trebui să fie însoţită de crea­rea unui mecanism în cadrul justiţiei prin care procesele de contestaţie să fie ju­decate cu celeritate, iar perioada să nu de­păşească mai mult de 90 de zile.

Susţine descentralizarea
Un alt pas care trebuie făcut pentru a îmbunătăţi absorbţia fondurilor europene este, conform liderului UDMR Hunedoara, continuarea procesului de descentralizare, care ar trebui să aducă mai multă eficienţă în administraţie şi implicit mai multă eficienţă în realizarea de proiecte cu bani europeni. În acest context, europarlamen­ta­rul UDMR a salutat iniţiativa anunţată de minis­trul Dezvoltării, Cseke Attila, cu privire la realizarea unei legislaţii care să ducă la diminuarea inegalităţilor de dezvoltare între judeţele aceleiaşi regiuni.

Avans din vara acestui an
Iuliu Winkler a amintit faptul că Par­la­mentul European a adoptat Mecanismul Euro­pean de Redresare şi Rezilienţă prin care ţării noastre îi vor reveni 30,4 miliarde de euro, din care 13,7 miliarde de euro sunt granturi, iar 16,7 miliarde de euro sunt sub formă de împrumuturi.
El a adăugat că parlamentarii europeni au decis să ridice procentul de la 10 la 13 la sută a avansurilor pe care statele membre le vor primi din această vară în cadrul acestui mecanism. Potrivit deputatului european, dacă Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă în cazul României va fi acceptat de Comisia Europeană, până la finalul lunii aprilie, ţara noastră va putea accesa din vara acestui an 3,95 de miliarde de euro sub forma avansului.
Europarlamentarul a mai spus că banii din Mecanismul de Rezilienţă trebuie cheltuiţi în proporţie de 20 la sută pentru proiecte de digi­talizare, iar 37 la sută pentru proiecte care vizează dezvoltarea economiei verzi, res­tul sumelor urmând să fie investite în pro­iecte din domeniul competitivităţii, a coeziunii teritoriale, dar şi în cele pentru tineret.
Iuliu Winkler a atras atenţia asupra fap­tului că proiectele care vor fi finanţate din fondurile aferente Mecanismului de Rezi­lienţă vor trebui finalizate până în 2026 şi de aceea toţi factorii decizionali de la nivel naţional, judeţean sau local trebuie să fie pregătiţi şi să vină cu proiecte fezabile.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

10 ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

10 ore ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

10 ore ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

10 ore ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

10 ore ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

10 ore ago