Educaţia şi sănătatea nu sunt o prioritate pentru guvern

Am trecut de mijlocul lunii februarie, iar Proiectul Legii bugetului de stat tot nu a ajuns în Parlamentul României. Anul acesta, pe fondul celei mai mari crize sanitare din ultimii 100 de ani, aprobarea timpurie a bugetului nu mai era doar o necesitate administrativă, ci una sanitară, de care depinde viaţa multor oameni.
În campanie, toate partidele de la gu­vernare – coaliţia învinşilor, au promis lapte şi miere. Când s-au văzut, însă, la Palatul Victoria, situaţia a fost alta. Au tăiat şi au în­gheţat, s-au luptat pe funcţii ca hienele pe mân­care, lăsând nevoile societăţii pe plan secund. Aşadar, vă întreb: Asta este „re­vo­luţia bunei guvernări”, stimaţi USR-işti? Aşa „dezvoltaţi România”, stimaţi liberali?
Săptămâna trecută, premierul României a fost întrebat despre creşterea pensiilor, unul dintre obiectivele propuse de PNL înainte de alegeri. Răspunsul a fost unul simplu: nu am promis creşteri în programul de guvernare, ci în programul electoral. Aceasta este cea mai mare dovadă că liberalii nu vor respecta pro­misiunile făcute românilor.
Tot actualul premier, domnul Cîţu, spunea în urmă cu câţiva ani că sănătatea şi edu­caţia nu trebuie să fie o prioritate. Acum, şi-a pus crezul în aplicare. Cheltuielile cu sănă­tatea se menţin în 2021 sub 5% din Produsul Intern Brut, departe de ţinta de 6% propusă în programul de guvernare şi departe de procentele alocate în majoritatea ţărilor europene.
Bugetul educaţiei, de asemenea, lasă de dorit. Am parcurs probabil cel mai greu an al învăţământului românesc, cu impact negativ asupra dezvoltării elevilor noştri. Cu toate acestea, guvernanţii ignoră în continuare nevoile din sistem, alocând doar 2,55% din PIB pentru educaţie. Aceasta este cea mai mică alocare din 1995, de când există date privind cheltuiala guvernamentală de la Eurostat sau Ministerul Finanţelor. În 2019, fişa de buget a Ministerului Educaţiei şi Cercetării arăta o alocare de 30.9 miliarde lei pentru domeniul educaţiei. În 2020, acelaşi minister avea 30,5 miliarde lei alocaţi la ca­pitolul învăţământului. Anul acesta, Mi­nisterul Educaţiei a primit doar 28,5 miliarde lei. Aşadar, cifrele spun totul.
Acum că au trecut toate scrutinele elec­torale, coaliţia de la guvernare crede că poa­te face ce vrea. Cu siguranţă, sunt greu de oprit, având şi majoritate parlamentară, dar asta nu înseamnă că PSD nu va acţiona constant pentru corectarea derapajelor administrative şi politice ale guvernului. Ele există, iar noi le vom sublinia de fiecare dată. Totodată, dacă cineva crede că românii nu vor ţine minte, în viitor, toate minciunile din campaniile PNL şi USR, se înşeală amarnic.

Natalia-Elena Intotero,
deputat PSD Hunedoara,
preşedintele Comisiei pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat zvonerii și povestesc pe la colțuri că un personaj al zo­nei, care merge…

6 ore ago

Bulina albă

Florin Oancea, primarul municipiului Deva Pentru că, telecabina de pe Dealul Cetății pornește astăzi, iar…

6 ore ago

Bulina neagră

Tatiana Rovinar, președinta Asociației Produselor Tradiționale Hunedoara Pentru că a înșelat un constructor care i-a…

6 ore ago

Situație scandaloasă la Lăpugiu de Jos. Pubelele oamenilor sunt golite de două ori pe lună. Cine a hotărât asta?

Locuitorii din comuna Lăpugiu de Jos sunt supuși unei situații inacceptabile, fiind obligați să aștepte…

6 ore ago

Nepotul care și-a tăiat unchiul cu sabia, judecat pentru omor

Tânărul s-a înarmat cu o sabie și a intrat peste unchiul său în casă cu…

6 ore ago

Noua escrocherie care te lasă printr-un apel fără nici un ban în cont. Poate avea chiar vocea mamei

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează că escrocii au găsit o nouă metodă prin care…

6 ore ago