Categories: Fara bascalie

Episcopia Devei şi politicile redacţionale

Ajuns ieri acasă după ceremonialul de instalare a primului episcop ortodox al Devei şi Hunedoarei, PS Gurie, am fost curios să văd în ce mod a fost reflectat evenimentul în presă.
Ora 18.30. Cu excepţia unor relatări în ediţiile on-line a Evenimentului zilei şi Adevărului, nimic! Desigur că ziarele şi televiziunile locale au scuze, ele transmit sau apar abia mâine, dar nici o televiziune cu acoperire naţională sau regională nu s-a deranjat să pună ştirea pe site, dacă nu cu imagini, măcar câteva rânduri, acolo… Iar în cele ce urmează, mă voi referi în special la televiziunile de ştiri.
Nu sunt nici un mare credincios, nici un adept al slujbelor religioase transmise ore întregi la televizor. Nu pot însă să nu constat că sunt continuate aceleaşi practici păguboase ale producătorilor, care cer într-o veselie accidente, catastrofe sau alte ştiri mai mult sau mai puţin ieşite din comun, în detrimentul informaţiilor despre evenimente poate mai puţin spectaculoase, dar care pe termen lung vor avea un impact puternic asupra vieţii locuitorilor.
Cunoscător al stilului „din interior”, pot să vă spun că mai toţi producătorii au tratat evenimentul petrecut ieri la Deva în prezenţa a câtorva mii de persoane, drept o altă ştire „cu popi”. În definitiv, este vina aceleiaşi mass-media că a exagerat odinioară, transmiţând prea multe slujbe şi mediatizând prea adesea soboare de preoţi. Înfiinţarea unei episcopii nu se petrece însă în fiecare zi. O cultură generală minimală ar fi impus tratarea subiectului la televiziunile de ştiri, pentru că există o semnificaţie profundă – totul este să ştii să o vezi! De acord, este de respectat şi pioşenia participanţilor, unii dintre ei veniţi de la 7 dimineaţa, pe frig şi pe întuneric, pentru a „prinde” un loc în faţă. Dar, aşa cum scriam şi în urmă cu câteva zile, Episcopia Devei şi Hunedoarei poate avea un important rol educaţional, moral, de refacere a unei vieţi intelectuale pe care o apreciez drept destul de modestă. Aprecierile din primul editorial mi-au fost întărite de discuţiile purtate joi şi vineri la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, al cărei doctorand sunt. Rectorul universităţii şi câţiva profesori veniţi din Bucureşti pentru o serie de cursuri speciale au apreciat că biserica şi universitatea au rolul de a face diferenţa între standardele intelectuale ale localităţilor. Un anume gen de emulaţie spirituală, dezbateri şi polemici, prezenţe notabile ale unor intelectuali de forţă, recunoscuţi intern şi internaţional, au făcut din Alba Iulia un pol mai puternic decât Deva – o recunosc cu invidie…
Poate de aceea era important să se afle că la Deva există, începând din 29 noiembrie 2009, episcopie.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • hraparetii astia de deveni dupa ce ca au capitala judetului mai vor si un Dumnezeu numa al lor daca s-ar putea....:), pe persoana fizica, asa trebuie sa se multumeasca cu Molot si Muntean

  • Nu inteleg ce rost avea sa mediatizeze presa chestia asta cu episcopul. de ce de 20 de ani ne tot dam mari credinciosi si umflam cu pompa rolul Bisericii in comunitate. Adevarul este ca Biserica nu face nimic pentru oameni. Vorba lu nenea Eminescu "religia o fraza de dansii inventata". Pentru cine cunoaste putina istorie stie ca cele mai mari tradari si manipulari de mase s-au facut din partea preotilor. Asa ca .....GURIE....LASA_NE!!!

Share
Published by
MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Cârcotașii se dis­trează tare și poves­tesc prin zonă că un edil s-a supărat pe un…

2 zile ago

Bulina albă

Angelica Georgeta Tomuța, directorul executiv al AJOFM Hunedoara Pentru că a pus în practică proiecte…

2 zile ago

Bulina neagră

Cosmin G., din municipiul Deva Pentru că a fost prins de polițiști conducând fără permis…

2 zile ago

COMUNICAT DE PRESĂ. SALARIUL MINIM BRUT SE MAJOREAZĂ DIN IANUARIE 2023

Creșterea salariului minim brut, la 3.000 de lei, de la 1 ianuarie 2023, este un…

2 zile ago

O nouă specie de dinozaur a fost descoperită în Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului

O nouă specie de dinozaur, denumită Transylvanosaurus platycephalus - Reptila cu cap turtit din Transilvania,…

2 zile ago

Edilul șef Florin Oancea: Zonă de agrement, investitori și turism la Deva

Adriana Năstase Reporter - Un proiect ambiţios al Primăriei municipiului Deva, anunțat în urmă cu…

2 zile ago