Categories: ComunitateFlash

Efectele noului Cod al Muncii asupra angajatorilor hunedoreni

Cristina Ghenea

Prima lună de când Noul Cod al Muncii a intrat în vigoare s-a încheiat. Efectele aplicării acestuia s-au făcut simţite şi în judeţul nostru. Potrivit datelor furnizate de conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara, în luna mai, au fost înregistrate 5.522 de contracte individuale de muncă, în timp ce înainte de intrarea în vigoare a noii legislaţii, numărul acestora nu depăşea cifra 3.000/lună.
„Dacă până în prezent, în domeniul construcţiilor erau depistaţi cei mai mulţi care practicau munca la negru, pe parcursul acestei luni, am constatat că tot în acest domeniu, au fost înregistrate şi cele mai multe contracte individuale de muncă”, a declarat Horea Iacob Raţiu (foto), şeful ITM Hunedoara.

Totuşi, unii preferă să rişte

Pentru depistarea muncii la negru, inspectorii ITM au efectuat în luna abia încheiată, un număr de 271 de controale. Aşa au reuşit să depisteze 160 de angajatori care încălcau prevederile legale, şi în jur de 50 de persoane care munceau, fără a avea un contract individual de muncă încheiat. Trăgând linie după cele 29 de amenzi date luna aceasta, inspectorul şef Horea Iacob Raţiu spune că valoarea totală a acestora a atins suma de 174.100 lei. Acesta a mai adăugat şi că un angajator din Petroşani a fost trimis în instanţă, după ce a fost prins cu mai mult de cinci angajaţi fără contract.

Atenţie la cărţile de muncă

Tot în decursul lunii mai, inspectorii au efectuat şi verificări în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă. În urma celor 374 de controale, aceştia au descoperit peste 637 de nereguli şi s-au văzut nevoiţi să sancţioneze 263 de angajatori. Totodată, cei de la ITM Hunedoara avertizează angajatorii că doar până la sfârşitul acestei luni mai au timp să ridice de la sediile ITM din Deva, Hunedoara, Haţeg, Petroşani, Brad sau Orăştie, carnetele de muncă pe care trebuie să le predea titularilor. În caz contrar, riscă să primească amenzi de până la 3.000 de lei.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

o zi ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

o zi ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

o zi ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

o zi ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

o zi ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

o zi ago