Categories: Sport

Ediţia recordurilor la Enduro Panorama

Ciprian Marinuţ

Invazia a aproximativ 400 de „cavaleri ai cailor putere” din 15 ţări transformă ediţia a IV-a a competiţiei „Enduro Panorama” în cea mai puternică întrecere de gen din ţară şi a doua ca importanţă din Europa. Moto-aventura „prietenească” organizată de Clubul Haita din Deva începe azi, când se validează înscrierile, şi va demara efectiv mâine, când concurenţii pornesc pe trasee din Ţinutul Pădurenilor. Festivitatea de premiere va fi duminică, după trei zile de concurs.

Mai tari decât RedBull Romaniacs

Competiţia moto din Ţinutul Pădurenilor se anunţă a fi una de vis şi transformă Ghelariul în una din capitalele europene ale enduriştilor. „A fost nevoie doar de trei ediţii, pentru ca „prieteneasca” organizată de Clubul Haita din Deva să devină competiţia cu cea mai mare participare din ţară şi a doua din Europa, după celebrul eveniment din Austria, Erzberg. Cu o zi înainte de start, erau înscrişi 88 de endurişti la clasa A (profi-expert) şi 300 la clasa B (mediu-hobby). Organizarea bună, frumuseţea peisajului şi traseele extraordinare aduc în Ţara Pădurenilor rideri din peste 15 ţări. Este ediţia recordurilor frumoase. Avem înscrişi mai mulţi străini decât endurişti din ţară şi am depăşit la număr de participare chiar şi RedBull Romaniacs, care în anul cel mai bun, a avut până în 250 de concurenţi. Tuturor le-am pregătit un traseu mai greu şi mai lung, care are peste 200 de kilometri cu probe inedite”, a spus Paul Grecu, unul dintre organizatori.

Invazie de vedete

În acest an, la Enduro Panorama, s-au înscris campionii României la enduro, de la toate clasele, campionul Ungariei, Akos Varga, câştigătorul de anul trecut, italianul Giovani Pulcini, mai mulţi participanţi de la Dakar, iar vedeta Antenei 1, Dani Oţil, a trecut de la hobby, la clasa A. Succesul competiţiei i-a luat prin surprindere până şi pe organizatori, care nu se aşteptau la o asemenea participare. Din acest motiv, sloganul celei de-a IV-a ediţii este: „Cei mai buni 200 de kilometri de traseu extrem pentru cei mai buni 200 de endurişti”. La start, se vor afla rideri din: Suedia, Franţa, Ungaria, Cehia, Austria, Germania, Polonia, Olanda, Italia, Serbia, Spania, Moldova şi România.

Trei zile de aventură

Startul se dă mâine, 4 mai, de la ora 16,30, în fosta carieră din localitatea Ghelari. În acest an, prologul de anii trecuţi a devenit probă de concurs şi pune în faţa enduriştilor nu cinci, ci 15 kilometri de traseu solicitant pe conturul carierei, dar şi o probă extremă pentru cei din clasa A. Sâmbătă, startul se dă la ora 9,30 din zona localităţii Ruda, iar organizatorii recomandă pentru public probele grele din localităţile Hăşdău şi Vălari. Riderii au circa 100 de kilometri de parcurs de la start, pe ruta Topliţa-Bunila. „Sâmbătă, ziua de corcurs va fi superbă, riderii vor ajunge până la Răchitova, către Munţii Retezat. E greu şi spectaculos”, explică Paul Grecu. Duminică, startul în ultima zi de concurs se dă de la ora 9,30, în Poieniţa Voinii pe traseul Bunila-Lelese: „Avem probe fantastice şi grele chiar şi pentru cei mai buni. E vorba de o urcare pe lespede de piatră în Alun şi de mai multe speciale de-a lungul drumului care duce la Lelese, probe care pot fi urmărite de spectatori”, completează Paul Grecu.
Premiile puse în joc de organizatori sunt destul de consistente. Campionul de la clasa Profi-expert va primi 1.000 de euro, cel de pe locul doi va încasa 800 de euro, iar ocupantul locului trei va fi recompensat cu 600 de euro. La clasa hobby, premiile sunt mai mici, locul I- 400 de euro, locul II – 300 de euro şi locul III – 200 de euro. Se vor acorda şi premii speciale pentru cea mai rapidă concurentă (best girl), cel mai vârstnic şi cel mai tânăr participant.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

o zi ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

o zi ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

o zi ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

o zi ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

o zi ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

o zi ago