Edilul şef din Orăştie cere anularea ordinului de carantinare a municipiului

Adriana Năstase

Este clar! Primarii nu mai rezistă şi se arată indignaţi de măsurile luate de autorităţi, în ceea ce priveşte pandemia de Covid. Şi nu numai ei. Ieri a fost rândul pri­marului municipiului Orăştie, Ovidiu Bălan (foto), să-şi exprime nemulţumirea faţă de măsura de carantinare a oraşului, din cauza creşterii numărului de “covizi”. Numai că primarul susţine că situaţia nu este chiar aşa şi că totul este o greşeală.

„O formulă care nu poate fi verificată”
„În calitate de Primar al municipiului Orăş­tie, îmi exprim dezacordul faţă de modul subiectiv şi total netransparent de instituire a carantinei zonale din următoarele motive:
Evaluarea de risc a fost făcută după ce incidenţa pe raza municipiului Orăştie a cres­cut peste 6/1000, după o formulă care nu poate fi verificată (Hotărâre nr.20 din 25.03.2021 – Art.4 – (1) Prin ”incidenţa cu­mulată în ultimele 14 zile” se înţelege inci­denţa cumulată a cazurilor calculată pe un interval de 14 zile, cuprins între a 17-a zi şi a 3-a zi, anterioare datei în care aceasta se realizează, prin raportare la numărul de persoane din fiecare localitate, actualizat săptămânal de Direcţia pentru Evidenţa Po­pulaţiei şi Administrarea Bazelor de Date. (2) Zilnic, pe baza rezultatelor testelor per­soa­nelor nou confirmate, gestionate în apli­caţia „corona-forms”, Serviciul de Teleco­mu­nicaţii Speciale va prezenta automat, la ora 10:00, pe platforma „alerte.ms.ro” rezultatul calculului ratei de incidenţă conform formulei de la alin. (1))
În datele primite de la Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Hunedoara, transmise oficial pe adresa pri­măriei şi cele ale Spitalului Municipal Orăştie, numărul de cazuri este mult mai mic decât cel raportat în statistică. Mai mult decât atât, pe listele primite de la Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Hunedoara în data de 28 martie se regăsesc persoane decedate din data de 22 martie 2021”, susţine primarul Ovidiu Bălan.

„Să se scoată decedaţii de pe liste”
„În data de 26.03.2021 incidenţa în Orăştie era de 6.08, astfel că dacă se retrag persoanele decedate din liste, incidenţa scade sub 6/1000
Orăştia are 3 aparate RT PCR cu 3 probe pe oră, la care se adaugă testele rapide anti­gen făcute în urgenţa spitalului astfel că, în ultimele 14 zile s-au procesat peste 700 de teste
În săptămâna 15.03.2021 şi în săp­tă­mâna 21.03.2021 la Spitalul Municipal Orăştie au fost confirmate 62 de cazuri, iar în săptămâna următoare 57 de cazuri, ceea ce denotă tendinţa de scădere a numărului de cazuri nou confirmate la nivelul mu­ni­cipiului Orăştie
Exemplu: în această perioadă, a crescut numărul de testări (agenţii economici locali testează un număr mare de angajaţi) ceea ce este firesc să conducă la un număr mai mare de posibili confirmaţi.
De asemenea nu putem să nu observăm faptul că la evaluarea de risc şi incidenţă similare, sau chiar mai mari (Cluj, Bucureşti etc.) NU s-au instituit măsuri de carantinare zonală. Acest fapt arată subiectivitate (altă culoare politică sau grad de influenţă politică la nivel de judeţ conduce la risc major de carantinare zonală?!)
Ne exprimăm îngrijorarea faţă de modul discreţionar în care se iau deciziile de ca­ran­tinare zonală, la nivel judeţului Hunedoara.
Suntem preocupaţi de sănătatea popu­laţiei, dar în egală măsură şi de menţinerea locurilor de muncă pentru cetăţenii mu­ni­cipiului nostru.
Având în vedere faptul că ordinul de ca­ran­tinare nu a fost publicat până la această oră în Monitorul Oficial (nu este în vigoare) considerăm că se impune o reevaluare a factorilor de risc şi a incidenţei, precum şi anularea ordinului de carantinare zonală pentru municipiul Orăştie”, a adăugat edilul şef din Orăştie.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat zvonerii și povestesc pe la colțuri că un personaj al zo­nei, care merge…

13 ore ago

Bulina albă

Florin Oancea, primarul municipiului Deva Pentru că, telecabina de pe Dealul Cetății pornește astăzi, iar…

13 ore ago

Bulina neagră

Tatiana Rovinar, președinta Asociației Produselor Tradiționale Hunedoara Pentru că a înșelat un constructor care i-a…

13 ore ago

Situație scandaloasă la Lăpugiu de Jos. Pubelele oamenilor sunt golite de două ori pe lună. Cine a hotărât asta?

Locuitorii din comuna Lăpugiu de Jos sunt supuși unei situații inacceptabile, fiind obligați să aștepte…

13 ore ago

Nepotul care și-a tăiat unchiul cu sabia, judecat pentru omor

Tânărul s-a înarmat cu o sabie și a intrat peste unchiul său în casă cu…

13 ore ago

Noua escrocherie care te lasă printr-un apel fără nici un ban în cont. Poate avea chiar vocea mamei

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează că escrocii au găsit o nouă metodă prin care…

13 ore ago