Categories: Fara bascalie

Eco, poate sănătos, sigur nu pentru sensibili

Am văzut, respectiv auzit două comentarii pe tema agriculturii ecologice – cea care foloseşte pe cât posibil doar ingrediente naturale, iar produsele poartă eticheta bio.
Nu cu multă vreme în urmă, pe canalul Discovery a fost un fel de anchetă, făcută în Franţa, apelându-se la laboratoare cunoscute, care au analizat în paralel conţinutul mai multor tipuri de legume, pentru a vedea în ce măsură tehnologiile bio protejează plantele şi prin extensie, omul. Ei bine, a rezultat că nu prea există diferenţe notabile, că plantele nu reţin din sol, chiar dacă li se furnizează îngrăşăminte chimice, decât ceea ce au nevoie. Prin urmare, diferenţele dintre roşiile bio şi cele obţinute cu îngrăşăminte chimice nu erau de natură să primejduiască sănătatea.
Şi mai recent, o ştire radio susţinea cam acelaşi lucru.
Realitatea este că nu prea ştiu ce să cred. O fi bio mai sănătos, n-o fi… Poate că toate au fost comandate de cine ştie ce grup de interese, vorba lui Băsescu, ca să credem noi că totul este în regulă. Oricum, produsele bio sunt mai scumpe şi putem fi oare siguri că ele sunt bio cu adevărat, sau sunt bio pentru că au o etichetă care spune asta? O fi şi o modă de fiţe, uite, eu mănânc hrană bio, sunt mai şmecher? Nu ştiu, zău.
Cert este că de la un capăt la altul al continentului, culturile bio sunt uşor, chiar foarte uşor de sesizat. Din ce în ce mai des te trăsneşte damful gunoiului de grajd, cu care sunt fertilizate culturile bio (ah, nu ştiau ţăranii noştri ce agricultură fac ei, cât de bio se comportă…!). Am trecut graniţa spre vest şi bio ne-a însoţit mereu, prin Ungaria, Austria, Germania şi Franţa. Vă asigur, dacă cumva aveţi îndoieli, că gunoiul lor nu miroase mai frumos decât al nostru. Mirosul te însoţeşte uneori pe kilometri întregi, nu ai cum să-l scoţi din maşină, poţi doar să te bucuri că uite ce sănătos o să mâncăm noi.
Să nu credeţi că-mi bat joc ori că fac pe sensibilul. Nu am stat la ţară, dar asta nu înseamnă că dau ochii peste cap când mă apropii de un grajd. Iar miros de cai, urină şi bălegar ca în centrul Vienei, nu am întâlnit niciunde. Ceea ce scriu sunt simple constatări ale omului plecat în vacanţă şi care nu are ceva mai bun de făcut, decât să se gândească la cât bălegar este pe câmpurile de pe marginea autostrăzilor.

MesagerulHunedorean

Share
Published by
MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

6 ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

6 ore ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

6 ore ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

6 ore ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

6 ore ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

6 ore ago