Categories: Fara bascalie

Duminică şi luni, concerte de excepţie la Hunedoara şi Deva…

E vineri, ne îndreptăm spre cele două zile de sfârşit de săptămână, pe care vi le doresc cât mai liniştite, dar aş dori să anticipez puţin, profitând de faptul că majoritatea cititorilor acestei rubrici, chiar şi cei mai refractari, au un nivel de instruire peste medie, ceea ce îi include în publicul-ţintă al unor manifestări culturale mai pretenţioase.
Concret, pianistul Horia Mihail şi al său pian călător vor poposi duminică seara la Hunedoara, la Castelul Corvinilor, iar luni seara, la Casa de cultură din Deva (ambele concerte vor fi la ora 19.00, preţ bilet: 5 lei), într-un turneu prin 12 oraşe din România, intitulat chiar aşa: Povestea pianului călător – pe urmele lui Franz Liszt. Povestea are la bază un fapt real: în urmă cu peste un secol şi jumătate, Franz Liszt ajungea în Ţările Române într-un turneu fără precedent şi venea cu pianul din vestul Europei, pentru că la noi nu existau asemenea instrumente.
Pianistul Horia Mihail a debutat în oraşul său natal Braşov, interpretând Concertul în Re major de J. Haydn la vârsta de 10 ani. De atunci, a concertat cu marea majoritate a orchestrelor simfonice din România, inclusiv cu Filarmonica „G. Enescu“ din Bucureşti sau cu Orchestra Naţională Radio. În Statele Unite, a fost solist al orchestrelor Boston Pops, Topeka Symphony, Boston University Symphony şi University of Illinois Symphony. În toamna anului trecut, melomanii din zona centrală a judeţului Hunedoara l-au ascultat pe Horia Mihail, împreună cu violoncelistul Răzvan Suma şi violonistul Alexandru Tomescu, toţi trei făcând parte din ansamblul Romanian Piano Trio, în cadrul festivalului MuziCastel 2010, desfăşurat la Castelul Corvinilor.
Iată ce spune despre turneu chiar Horia Mihail: „Va fi un pian de la Societatea Română de Radio (SRR), pe care l-am identificat ca fiind casabil, după care au început operaţiunile de salvare. Multe instrumente au fost casate, ceea ce este o crimă: aceste piane pot fi recuperate. SRR are nişte piane recondiţionate, pe care le poate întrebuinţa. Este în intenţia noastră să reuşim să dotăm cât mai multe săli de concert cu instrumente performante. După recitalurile în oraşele care au piane (Sibiu, Braşov, Cluj-Napoca, Baia Mare, Târgu-Mureş, Iaşi) în a doua parte a turneului, de pe 17 aprilie, voi fi alături de o echipă care va mânui pianul într-un camion prin diferite oraşe. Voi călători cu pianul în patru oraşe în care nu există un instrument performant: Hunedoara, Deva, Alba Iulia şi Dumbrăveni.”
Concertele vor cuprinde în exclusivitate lucrări de Franz Liszt, iar la finalul turneului, pianul va fi donat comunităţii din Mediaş.

MesagerulHunedorean

View Comments

Share
Published by
MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Nu vor să renunțe sub nici o formă la me­tehne. Gurile rele spun că unii…

21 de ore ago

10.000 de pretexte pentru a denigra CJ Hunedoara

În urma apariției în spațiul public a unui articol semnat de Carmen Cosman Preda care…

21 de ore ago

Bulina albă

Mihai Panaitescu, managerul Teatrului de Artă Deva Pentru că la Gala Premiilor UNITEM 2024, ediţia…

21 de ore ago

Bulina neagră

Sorin A., autorul a peste 130 de infracțiuni de înșelăciune prin metoda ”Accidentul” Pentru că…

21 de ore ago

Chinuită chiar de nepoata pe care a crescut-o ca pe propria fiică

O bunicuță în vârstă de 80 de ani, din Hunedoara, s-a plâns Judecătoriei Hunedoara că…

21 de ore ago

Vitezoman lăsat pieton. A cerut să-i fie înapoiat permisul și a dat vina pe stâlpii de electricitate

Un șofer prins de polițiștii hune­do­reni circulând cu 107 km la oră prin localitate a…

21 de ore ago