Duhovniceasca epistolă episcopală către primarul cel aducătoriu de blasfemii

Alarmă mare, alarmă de grad zero, în legiunea  liberală din al nostru judeţ. Mircia Muntean, fostul conducător al liberalilor hunedoreni – căruia, profitând de neatenţia sa, câţiva tovarăşi şi prieteni i-au tras scaunul de preşedinte de sub fund, ca mai apoi să-l izgonească şi din partid – cică s-a hotărât: va candida la alegerile din vară la preşedinţia Consiliului Judeţean.
Aoleu, fraţilor, ce ne facem, că „nebunul” este în stare să ne facă pocinogul – au prins a se văita cei câţiva granguri liberali din judeţ, băgaţi de urgenţă în şedinţă de mai marele lor şef local. Dacă turbatului i s-a pus pata pe fotoliul şefului, atunci avem o problemă. Buldozer cum îl ştim, “zăpăcilă” în trei luni ară judeţul de la nord la sud şi de la est la vest şi-i în stare să ne fure electoratul, pe care şi aşa, cu greu îl ţinem lângă noi. Deci, musai să-l bumbăcim rapid şi pe toate laturile, să-i dăm la gioale până-i trece pofta de şefie la judeţ.
Bine, bine, dar cum facem, pe ce punem iute mâna, ca să-l pocnim direct în tărtăcuţă pe turbat, să nu-şi mai revină vreo lună de zile. Băi, staţi aşa, mi-a venit o idee trăznet, sare cu gura unul din locotenenţii baciului liberal. Să apelăm la vlădica. Bagă-i şefule un telefon lui Preasfinţitul, să ne ajute şi el, că şi tu l-ai ajutat din greu.
Şi uite aşa, a apărut pe mail-urile redacţiilor din judeţ, taman în preziua de Dragobete – dar la vreo 12 zile după ce primarul Mircia Muntean a “oficiat”, la complexul Aqualand, şugubeţele sale “căsătorii de probă”, pe care de vreo 10 ani le tot face de Sf. Valentin, spre bucuria perechilor de tineri şi amuzamentul mulţimii de gură-cască – scrisoarea deschisă în care primarul este tras de urechi cu vorbe duhovniceşti, dar în stil kominternist. Scrisoare din care redăm în continuare câteva paragrafe, spre elucidarea cititorilor:
Domnule Primar,  
Vă scriu aceste rânduri din pricina preţuirii şi a dragostei pe care v-o port, dar şi din grija părintească şi duhovnicească cu care sunt dator înaintea lui Dumnezeu pentru toţi cei încredinţaţi mie spre păstorire(…)
Dragobetele, din sărbătoare a iubirii neprihănite, ce înalţă tinereţea în bucuria supremă de a fi, este transformat într-un jalnic concubinaj al desfrânării! Cine şi de ce o face? Cine sunt cei care dezbracă iubirea de sfinţenie şi o rezumă la instinctele unei discoteci?
Generaţiile vârstnice, datoare să vegheze ca duhul creştin românesc să nu moară în copiii noştri, se transformă în jalnici agenţi matrimoniali de o zi. Primarul – omul reper moral, intelectual şi gospodăresc al unei comunităţi, părintele fără veşminte preoţeşti al celor din „parohia”(primăria) ce i-a fost încredinţată – joacă rolul unui oficiator al unei iubiri şi căsătorii de probă! Normalizează, adică, alungarea lui Hristos din cetate!
Domnule primar, oricare ai fi, aceasta este o blasfemie! O blasfemie împotriva lui Dumnezeu atunci când participi şi sapi la temelia instituţiei sacre a familiei creştine, încheind căsătorii de o zi! Este o blasfemie împotriva neamului românesc, a identităţii sale, exprimată şi în sărbătoarea Dragobetelui, atunci când sanctifici iubirea redusă la concubinajul de o noapte! Este o crudă blasfemie împotriva iubirii, căci iubirea singularizează pe om în rândul tuturor formelor de existenţă şi înveşniceşte comuniunea între doi tineri !
Te-ai gândit vreodată că cei doi tineri cărora le oficiezi curvia de o zi ar putea fi copiii sau nepoţii tăi?! Nu te cutremuri de judecata istoriei pe care o scoţi din devenirea românească şi creştinească de dragul a 30 de arginţi (adică voturi) ?! (…)
Semnează Biroul de Presă al Episcopiei Devei şi Hunedoarei“
Deci, i-au zis-o afurisitului, să ştie tot norodul hunedorean pe partea cui joacă slujbaşii Domnului. Numai că, ştiţi cum vine vorba, socoteala din târg nu se potriveşte cu cea de acasă. După trimiterea scrisorii deschise, cei care au iniţiat-o, precum şi scribii de la Episcopie şi-au dat iute seama că reacţiile n-au fost cele scontate. Ba dimpotrivă, cei din presă i-au luat la ochi şi au început să măcăne faţă de această imixtiune a bisericii în lupta politică. Aşa că, onor Episcopia a încercat să dreagă iute busuiocul. Şi a transmis, fuga-fuguţa,  două comunicate de presă, prin care, pe de-o parte încercau să ne convingă că scrisoarea nu-i era, vezi doamne, adresată primarului Mircia Muntean, ci tuturor primarilor din judeţ, care ar oficia asemenea căsătorii de probă, iar pe de altă parte, că demersul Episcopiei Devei şi Hunedoarei este unul care s-a dorit a fi exclusiv moral şi duhovnicesc, fiind lipsit de orice conotaţie de natură politică.
Culmea ipocriziei este însă alta. În comunicatul lor, slujbaşii Episcopiei nu doar că încearcă să arunce pur şi simplu pisica moartă în ograda presei, dar caută să ne mai şi intimideze, scriind că “acţiunile de presă care deturnează scopul şi sensul demersului nostru, încercând să-i imprime o conotaţie politică pe care noi nu am dorit-o şi nu o dorim în nici un fel, considerăm că sunt intolerabile şi contravin întru totul profesiei şi deontologiei jurnalistice”. Deci, în concluzie, jurnaliştii sunt de vină, afurisiţii de ei, că au dat o conotaţie politică demersului exclusiv duhovnicesc al Episcopiei.
Prea cucernici slujbaşi ai Episcopiei Devei şi Hunedoarei, cu scrisoarea deschisă şi cu cele două comunicate care i-au urmat, chiar că ne-aţi băgat în ceaţă. În ce, Doamne, iartă-ne, să mai credem? În ce face popa sau în ce zice popa?

12 comentarii la „Duhovniceasca epistolă episcopală către primarul cel aducătoriu de blasfemii”

 1. Asa-i molotule ! Mai ai cca.3 luni de desantata domnie in judetul asta pe care tu si labagii tai de ciraci,i-ati supt toate resursele!

 2. Banii Preasfintitului vin de la minister,deci de la Guvern care este PDL-ist si nu are nici o legatura cu liberalismul.Un editorial care nu difera de celelalte,pro-PDL-UNPR.

 3. Epistola mai mult ca sigur este scrisa de tov. parinte, adica popa de Mircea Mihulet caruia nu ii mai ajung bani si ii si popa la Banpotoc si sluga la Molot la HDTV. Ori popie ori ziarist(indoielnic ca ziarist, mai si filmeaza si face poze la nunti).
  Asta se numeste POPA

 4. bai nea Mihai, te-a pus Molot sa scrii sau ce? Nu cumva tot Basescu e de vina, nu cumva el ii da bani Preasfintitului. Ia aici, mai documenteaza-te. E un articol publicat fix in acest ziar. Ia:

  Unde s-au dat banii de la rezerva judetului
  Publicat in 16 august 2010

  Un singur beneficiar în domeniul cultelor

  Pe de altă parte, în acest an, toţi banii prevăzuţi în bugetul judeţului Hunedoara pentru susţinerea proiectelor în domeniul cultelor religioase au fost direcţionate către Episcopia Devei şi Hunedoarei. Astfel, din 10 cereri depuse pentru obţinerea unei finanţări nerambursabile din fonduri publice, nouă au fost respinse de către comisia de evaluare, Episcopia fiind singura unitate de cult din judeţul Hunedoara care, în acest an, beneficiază de astfel de fonduri, în valoare totală de 1,2 milioane lei. Conform raportului întocmit de comisia de evaluare a proiectelor, parohiile din Popeşti, Sălişte – comuna Băiţa, Bejan, Bretea Mureşană, Reea – comuna Toteşti, Zam, Spini, Biserica Creştină Baptistă Maranata precum şi Biserica Creştină Baptistă Betleem, ambele din Hunedoara, nu au reuşit să întrunească punctajul necesar alocării fondurilor solicitate.

 5. Domnule Mircea,
  De data asta , ca tot romanul, aveti si dumneavoastra slabiciuni !!!
  Ati pornit foarte bine si hai sa fim consecventi pina „la capat”.
  O fi B.O.R. cum o fi, dar haideti sa zicem ca si in cazul ei „puterea ameteste”.Dar in final ati fost putin mai blind.
  Faptul ca BOR, mereu incearca ,sa fie in primul rind(adica sa ia fata), uita de obligatiile, pe care de fapt le are. In loc, sa se ocupe de, sufletele credinciosilor sai, pune mai presus, problemele de „negustorie si de politichie ”
  Deci „Prea cucernici slujbaşi ai Episcopiei Devei şi Hunedoarei”mai lasati politica si negustoria si apropiativa de oameni, pentru ca toate pomenile si constructiile cu ei le-ati facut si nu cu vremelnicii „dregatori” !!!

 6. Episcopia Judetului Hunedoara are dreptate!E simplu ca buna ziau!Vrei sa te casatoresti,te duci la biserica ortodoxa,te cununi religios acolo si gata!Dar sa existe asa ceva in Deva de 10 ani ,asta e prea de tot!E cuvie,e desfaru!Sper sa se inceteze aceste practici pagane in Deva si in tot judetul Hunedoara!
  Vrem un primar ortodox 100% nu mason,nu sectant,nu altceva!

 7. Intreb primarii deveni daca au auzit de biserica?Ii rog sa mai mearga peacolo si sa-si ceara iertare de la preoti si Dumnezeu pentru ce prostii au facut in acesti 10 ani de casatorii fantomatice!

 8. Domnule Lepadatu, daca ai mai mai fi pus mana si pe Sfanta Biblie nu doar pe cartile de materialism comunist-dialectic, ai vedea ca intr-adevar, ceea ce se intampla de valentine’s day e curvie!
  Dar dumneata asa secularizat cum esti, nu vezi decat imixtiunea bisericii in politica din care traiesti si dumneata, prin pupatul in dos al sefilor, idiferent ca se numeste Mircea sau Mircia!( trecusi acu de la unu’ la altu’, ha? nu-i mai bun Molot?)

 9. Ca sa te casatoresti nu te duci la biserica ortodoxa si te casatoresti
  ,poti sa te duci si la biserica catolica si la biserica greco catolica si la baptisti,penticostali si altii !Nu sant numai ortodocsi
  pe lumea asta si de ce numai primar ortodox,v-ati invatat cu hotiile Molotului si cu banii dati mai mult pentru ortodocsi? Se va termina si cu aceasta ,toti santem crestini sub soare toti trebuie sa fie ajutati ! Deci,domnu Mircia da-i inainte !

 10. In afara de legea lui Dumnezeu, se pare ca oamenii au facut o alta lege nescrisa,permitand casatoriile de 1 zi in zilele mentionate mai sus,care zile nu apartin deloc traditiei poporului roman!Ar trebui si o lege scrisa adoptata(de parca nu avem in Sfanta Scriptura), de catre autoritati,care sa nu acceapte aceste casatorii de proba,rusinoase si daunatoare deveniilor!

 11. ZIAR NENOROCIT!VA INCHINATI LA CEI CARE VOR AURUL DE LA ROSIA MONTANA DECAT LA DUMNEZEU!CU CAT V-AU CUMPARAT CANADIENII DE ACOLO?CAM ACELASI PRET CU CARE A FOST CUMPARAT SI IUDA,CA SA-L VANDA PE MANTUITORUL?

Comenteaza Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.