Categories: Actualitate

Dreapta chinuită

Volodia Macovei
Revigorant, măcar ca intenţie, pulsaţiile resuscitante ale formaţiunilor de dreapta, vizibile în ultimele zile, reînnoadă firul speranţei că politica românească, odată şi-odată, va deveni relativ normală, cu delimitări teoretice şi practice bine definite, cu direcţii asumate şi de recunoscut. Pulsul acesta al dreptei româneşti e încă firav, dar bine că există, altfel, am rămâne deformaţi politic pe veci, crezând că politica se întinde doar de la comunism până la social-democraţie cu inserţii liberale.
Aşadar, formaţiunile de dreapta din România au înţeles, cel puţin aşa declară, faptul că, pe de-o parte, au dormit prea mult şi au pierdut pe mâna lor alegerile, pe de altă parte că nu există încă o singură formaţiune de dreapta care să reuşească singură, astfel încât toate micile construcţii sunt nevoite să îşi adune ce au putut încropi până acum şi să se pună în relaţie de parteneriat cu PDL, încă rănit după eşecul din 2012. Dar e suficient acest puls?
Dacă PDL păstrează o atitudine arogantă, considerând că toate acele formaţiuni mici, fără de care nu poate câştiga nici un fel de alegeri, cel puţin în actuala poziţionare pe piaţa electorală, ar trebui să fie vasale seniorului democrat-liberal, atunci, orizontul dreptei româneşti rămâne roşu de sânge. Am observat temperarea discursului lui Vasile Blaga, dispus să accepte şi existenţa altora, dar fiecare declaraţie a sa privind conectarea forţelor de dreapta are mereu o tentă „superioară” care indică şovăiala în a accepta discuţii de pe picior de egalitate.
O notă interesantă este dată şi de discursul lui Mihai Răzvan Ungureanu, un posibil candidat la prezidenţiale din partea dreptei, care vede liste comune ale unei alianţe PDL – PNŢCD – Forţa Civică – Mişcarea Populară la alegerile europarlamentare şi continuarea acestei alianţe la prezidenţiale. Partea dificilă a acestei propuneri e duşmănia evidentă între PDL şi Mişcarea Populară (în fapt, aripă dizidentă a PDL), iar partea puţin ilogică este lipsa din listă a Partidului Noua Republică, cel mai „de dreapta” în atitudine de până acum.
Aşadar, combinându-i pe Blaga cu MRU, iese ditamai imposibilitatea de a atinge scopul firesc: unificarea dreptei. Orgoliile, ca întotdeauna, împiedică clarificarea politicii româneşti. Dar nimeni nu cedează, aşa că rămâne cum a fost sau pe-aproape?

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Asa zise si Blaga in week-end: egalitate, dar nu pentru toti catelandrii, eu sunt "buldogul".
    Pe de alta parte, omul are si nitica dreptate: de ce dracu sa-mi aduc in casa o gramada de "copilasi" zbanghii, care fac o mare harmalaie intre ei si sa-mi stric linistea? Deocamdata, pana la proba contrarie, PDL-ul este mai mare decat toti ceilallti la un loc, asa ca poate ar trebui intai sa se "uneasca" astia intre ei si apoi cu pdl. Dar, poate mai repede ingheata iadul.

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

7 ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

7 ore ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

7 ore ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

7 ore ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

7 ore ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

7 ore ago