Categories: EvenimentFlash

Două tablouri furate din Casa dr. Petru Groza, recuperate de poliţişti

Carmen Cosman
Cristina Ghenea

Poliţiştii au reuşit să dea de urma a două  tablouri de patrimoniu, care au fost furate din Casa dr. Petru Groza din Deva, în perioada 2004-2005. Un alt tablou, pictat de Nicolae Grigorescu, este dat în urmărire naţională şi internaţională. Mai multe percheziţii imobiliare au mai scos la iveală şi alte bunuri de patrimoniu, susceptibile a fi furate.

Sustrase şi înlocuite cu falsuri
Lipsa celor două tablouri incluse în patrimoniul naţional a fost sesizată de un descendent al lui dr. Petru Groza doar în octombrie 2010. Acesta a alertat imediat Inspectoratul de Poliţie al judeţului Hunedoara. Tablourile aparţin colecţiei particulare din imobilul – monument istoric Casa dr. Petru Groza din Deva, iar cei care le-au furat au pus în locul lor nişte falsuri fără nici o valoare culturală. „În urma cercetărilor, desfăşurate de un colectiv de poliţişti din cadrul I.G.P.R.–Direcţia de Investigaţii Criminale şi I.P.J. Hunedoara–Serviciul de Investigaţii Criminale, sub supravegherea  Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, au fost identificaţi prezumtivii autori ai faptelor, membrii reţelei infracţionale fiind cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de furt calificat şi complicitate la săvârşirea infracţiunii de furt calificat”, a declarat comisarul şef Liviu Gabriel Dumitru, şeful IPJ Hunedoara. Hoţul este din Timişoara, dar a avut un complice în comuna hunedoreană Băcia. Poliţiştii spun că, în 2004-2005, în mod succesiv, Gheorghe G., cu sprijinul şi complicitatea hunedoreanului Petru P., a sustras din colecţia imobilului Casa dr. Petru Groza din Deva, două tablouri realizate de Nicolae Grigorescu şi un tablou realizat de Nicolae Dărăscu, susceptibile a face parte din patrimoniul cultural naţional, valoarea prejudiciului fiind estimată la suma de 400.000 euro. Pentru a ascunde furtul, tablourile originale au fost înlocuite cu falsuri contemporane.
„Diferenţele între original şi fals sunt uşor sesizabile, mai ales în tehnicile folosite de maestru în pictură. Elementele cromatice, rafinamentul culorilor, felul în care a fost folosit cuţitul de paletă, precum şi semnătura autorului, care lipseşte, sunt indicii clare operele înlocuite sunt copii nereuşite” a declarat Doina Ionescu, expert în bunuri artistice cu valoare de patrimoniu.

Găsite şi recuperate din Bucureşti
„Probatoriul administrat a stabilit că tablourile au fost valorificate pe piaţa neagră de antichităţi de către învinuitul Gheorghe G., fiind achiziţionate de două persoane din municipiul Bucureşti”, a mai spus şeful IPJ Hunedoara. În urma activităţilor desfăşurate de anchetatori, două din cele trei tablouri furate au fost recuperate de la nişte colecţionari de bună-credinţă. La Hunedoara, s-au întors tabloul intitulat „Peisaj”, de Nicolae Grigorescu, şi cel intitulat „Peisaj din Deltă”, al lui Nicolae Dărăscu, valoarea acestora fiind estimată de către experţi în domeniu la suma de 220.000 euro.
„Cu ocazia percheziţiilor domiciliare efectuate, în această lună la membrii reţelei implicate în sustragerea şi valorificarea tablourilor, din Timişoara şi Bucureşti, au fost identificate şi indisponibilizate alte nouă bunuri: cinci tablouri semnate de pictori români de importanţă naţională şi patru icoane, toate fără documente de provenienţă, despre care există suspiciuni că provin din comiterea de infracţiuni.
Poliţiştii încearcă să dea de urma celui de-al treilea tablou al lui Nicolae Grigorescu, „Car cu boi”, a cărui valoare a fost estimată la 175.000 euro, care a fost, de asemenea, dat  în urmărire naţională şi internaţională.

MesagerulHunedorean

Share
Published by
MesagerulHunedorean