Categories: ComunitateFlash

Două notabile evenimente culturale organizate la Deva

Magdalena Şerban

Joi şi vineri, Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” a organizat în incinta Deva Mall, două evenimente culturale notabile: lansarea volumului de versuri „Cartea vieţii – 60 poeme” al poetului Stejărel Ionescu şi sărbătorirea artistului-muzician Mircea Goian (foto dreapta), cu prilejul celei de-a 60-a aniversări şi a 40 de ani de carieră muzicală.

Patru decenii de artă, muzică şi frumos
Vineri după amiază, a fost sărbătorit artistul-muzician, jurnalistul şi omul de cultură Mircea Goian, personalitate din sfera culturală a judeţului.
În prezenţa unui public numeros, Mircea Goian a fost felicitat pentru cele patru decenii de activitate. La zi aniversară, i s-a urat viaţă lungă, cu împliniri şi nenumărate momente de bucurie dăruite celor care îi îndrăgesc arta. În semn de preţuire, Biblioteca Judeţeană i-a oferit sărbătoritului o Diplomă de Excelenţă pentru contribuţia excepţională la promovarea culturii autentice şi răspândirea valorilor artistice româneşti în judeţ, în ţară şi în lume, precum şi o biobibliografie în cadrul căreia i-a fost expusă, pe larg, vasta sa carieră. Totodată, cei prezenţi au putut urmări filmul „Menestrel la umbra furnalelor”, care a redat evoluţia sărbătoritului în 10 înregistrări a unor melodii interpretate cu diferite ocazii, de formaţiile în care acesta a evoluat de-a lungul celor 40 de ani de carieră muzicală.
Iată cum îl caracteriza pe sărbătorit Sebastian Bara, directorul Bibliotecii Judeţene, în cuvântul său din deschiderea manifestării: „Astrele i-au fost favorabile şi l-au menţinut mereu pe traiectorii de succes, fie că ne referim la cunoscutul grup folk-rock Canon, fondat de el împreună cu poetul Ioan Evu, fie la ultimele sale realizări de marcă împreună cu formaţia Huniadi Cantores. Înregistrări la radio, emisiuni la televiziune, participări la festivaluri prestigioase reprezintă doar o mică parte din tot ceea ce a înfăptuit Mircea Goian, cu harul său deosebit, vreme de peste patru decenii. A adus la lumină zvon de muzică veche, a pus în valoare moştenirea muzicală a unui Ardeal medieval bogat în spiritualitate, toate acestea fiind concretizate în minunatele piese interpretate cu colegii de la Huniadi Cantores sau Corvinia. Remarcabilă este şi contribuţia pe care Mircea Goian o are la valorificarea şi popularizarea valorilor folclorului autentic din zona Hunedoarei. Să nu uităm că arta sa a răsunat pe scena Ateneului Român şi în faţa iluştrilor membri ai Casei Regale a României. Şi, desigur, succesul a fost mare şi în numeroasele apariţii din turneele peste hotare, din Ungaria în Franţa, din Germania în Italia şi Belgia. Ne bucurăm că putem să oferim cititorilor noştri, prin această biobibliografie, un model de personalitate cu care judeţul Hunedoara se mândreşte”, a apreciat Sebastian Bara, activitatea sărbătoritului de vineri.

În slujba poeziei
Cum arătam, joi, aceeaşi remarcabilă şi deosebit de activă instituţie culturală a judeţului, care este Biblioteca Ovid Densusianu, a organizat lansarea volumului de versuri „Cartea vieţii – 60 poeme” a poetului hunedorean Stejărel Ionescu, stabilit la Timişoara, la împlinirea de către acesta a şase decenii de viaţă.
„Acest volum de versuri reprezintă o încununare a întregului parcurs literar al lui Stejărel Ionescu, a unei activităţi literare marcate de cele aproape 20 de volume care au văzut până acum lumina tiparului şi au cules aprecierea unor importanţi critici literari şi scriitori. Dealtfel, numeroasele premii şi distincţii literare obţinute de-a lungul vieţii reprezintă o dovadă a recunoaşterii calităţilor de scriitor ale poetului. Această plachetă de versuri întregeşte universul liric conturat în volumele anterioare şi se poate spune că de la o apariţie la alta, lirica lui Stejărel Ionescu a dobândit tot mai multă expresivitate, temele mari fiind reluate din unghiuri diferite: viaţa, locurile natale, scurgerea anotimpurilor, natura în toată desfăşurarea ei, dragostea, credinţa în Dumnezeu, dorul etc, a subliniat Sebastian Bara, directorul Bibliotecii Judeţene.
Cu prilejul lansării, Mihai Bodogan a oferit un sensibil recital de poezie din creaţia lui Stejărel Ionescu, iar poetul a acordat autografe.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Bulina albă

Iulius Bedea, primarul orașului Simeria Pentru că a fost numit în funcția de președinte interimar…

2 ore ago

Echipa lui Sorin Crai pentru Hațeg! Votul nu e un voucher pentru diferite avantaje, ci o acțiune într-o întreprindere comună

Candidatul PSD la funcția de primar al orașului Hațeg, Sorin Crai (foto) nu se dezminte.…

2 ore ago

Bulina neagră

Petru Cîmpean, primarul comunei Certeju de Sus Pentru că nu a reușit să atragă fonduri…

2 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Spun zvonerii de serviciu că se anunță schimbări mari de tru­pe într-o instituție de la…

2 ore ago

Procurorul care l-a anchetat pe Traian Berbeceanu, achitat definitiv. Va încasa 1 milion de euro, salarii restante

Dosarul „Berbeceanu”, cu inculpați din structurile BCCO și DIICOT Alba Iulia, a ajuns la final…

3 ore ago

Daune mai mici, tot atâția ani de pușcărie

Sentință definitivă în cazul tână­rului Claudiu Nițariu (foto), judecat pentru omor. Magistrații Curții de Apel…

3 ore ago