Comunitate

Dobra: Nou proiect accesat din fonduri de mediu. Se vrea modernizarea canalizării

Magdalena Șerban

Unii primari abia își numără investițiile din ultimii 10 ani, iar alții au pierdut deja șirul lor, fiind foarte multe. La Dobra, conducerea publică locală știe clar că s-au câștigat sume istorice și proiecte enorme ca importanță (de exemplu rețeaua de gaz metan), și tot nu se oprește. Nu demult a depus solicitare pentru a obține finanțare prin Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).

Sprijin 100 la sută
Unităţile Administrativ-Teritoriale (UAT) s-au putut înscrie în programul ce vi­zează realizarea de sisteme de ali­men­tare cu apă, canalizare şi epurare a ape­lor uzate. Accesarea în cadrul acestei sesiuni s-a făcut prin intermediul apli­caţiei informatice AFM, în limita a 200 la sută din bugetul alocat sesiunii. Pro­gra­mul ce are alocat un buget de 1,5 mili­arde de lei are caracter multianual şi se desfăşoară pe regiuni. Astfel, cea mai mare sumă a fost repartizată regiunii Nord-Est (judeţele: Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman) – buget de 253.999.212 lei, urmată de regiunea Sud-Muntenia (judeţele: Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman), Nord-Vest (judeţele: Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş) – buget de 198.526.620 lei, Sud-Est (judeţele: Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Vrancea şi Tulcea) – buget de 186.418.337 lei, Centru (ju­deţele: Alba, Braşov, Covasna, Har­ghita, Mureş şi Sibiu) – buget de 178.788.369 lei, Bucureşti-Ilfov (177.890.753 lei), Sud-Vest Oltenia (judeţele: Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea) – buget de 147.498.572 lei, şi Vest (judeţele: Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş) – buget de 131.384.791 de lei. Se fi­nan­ţează tipurile de investiţii care au ca scop atât înfiinţarea sistemelor de ali­men­tare cu apă şi a sistemelor de ca­nalizare, cât şi extinderea sau mo­der­nizarea celor existente. Prin urmare, se acordă fonduri în procent de maximum 100 la sută din cheltuielile eligibile: 12 milioane de lei – pentru UAT cu o po­pulaţie mai mică de 5.000 de locuitori; 20 milioane de lei (cu TVA) – pentru UAT cu o populaţie cuprinsă între 5.000 – 10.000 de locuitori; 30 milioane de lei (cu TVA) – pentru UAT cu o populaţie mai mare de 10.000 de locuitori.

Pentru toți
„Pe fonduri de mediu am accesat o finanțare pentru modernizarea rețelei de canalizare în satul Lăpușnic. Avem rețea, trece prin niște terenuri private și trebuie să rezolvăm problema aceasta, în caz contrar neputând să o predăm către Apa Prod, adică operatorului spe­cializat. Va trebui soluționată aducerea ei pe domeniul public, ca să o putem preda, ulterior. Însă e nevoie să fie modernizată și abia apoi să trecem la acel pas. Valoarea estimată pentru această investiție ce urmărește mo­der­nizarea ei ajunge la 12 milioane de lei. Nu include cotă de cofinanțare, deci nu există eforturi bugetare din partea noastră, în acest caz. Ni se asigură banii necesari. Cert este că am reușit să ne încadrăm în termenul de depunere și așa că așteptăm semnarea contractului de finanțare. Dat fiindcă tot satul e ra­cor­dat, este o utilitate foarte impor­tantă și e pe lista noastră de priorități. Indiferent de unde sunt, din ce localitate ce face parte din raza noastră ad­mi­nis­trativ-teritorială, oamenii trebuie să aibă aceleași drepturi și utilități. Pe viitor, vrem să facem canalizare nouă în toate satele comunei. Iar acolo unde nu există la ora actuală cu siguranță vrem să re­mediem și acest aspect, iar în funcție de axele guvernamentale sau euro­pene ce ni se pun la dis­poziție, vizăm să acce­săm fonduri pentru a pune în practică un astfel de de­mers. Se pare că Dumnezeu chiar ne iu­beș­te, uitându-ne la pro­gra­mele de dez­vol­tare câști­gate până a­cum. Mul­te și majore”, a a­nunțat Ovidiu Pădurean (foto), primarul din Dobra. Edi­lul a mai spus că rețea de ali­mentare cu apă există deja în în­trea­ga comună, iar pen­tru satul Făgețel, ce face excepție, se vor găsi posibilități.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că au început deja ne­gocierile subterane pen­tru o primărie din județ. Cică sunt…

6 ore ago

Bulina albă

Sebastian Buțu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” Pentru că…

6 ore ago

Bulina neagră

Lucian A. acuzat de furt Pentru că a fost trimis în judecată, fiind acuzat că…

6 ore ago