Comunitate

Digitalizare pentru Totești

Magdalena Șerban

Domeniul IT este într-o dinamică alertă, tehnologia din acest segment evoluând de la an la an. Și cerințele se schimbă, iar calculatoarele îm­bă­trâ­nesc. De asemenea, multe servicii, chiar publice, se fac și în regim online, nu doar offline. Prin urmare, e nevoie de actualizare. În 19 septembrie, a fost lansat Programul Național pentru Transformarea Digitală a Autorităților Publice Locale, derulat prin Ministerul Cercetării, Inovării și Dezvoltării, asi­gurându-se o finanțare de maximum 75.000 de lei pentru primăriile de co­mune. Cum era de așteptat, con­du­ce­rea din Totești s-a urcat în acest tren.

O șansă gratuită
„Am întocmit documentația și am depus-o odată cu deschiderea sesiunii aferente, reușind să o încărcăm în sistem, în timp util. Acum așteptăm să vedem dacă avem noroc. De regulă, avem. Finanțarea se acordă pe prin­ci­piul «primul venit, primul servit», deasta vorbesc despre noroc. E timpul să facem schimbări și în ce privește lo­gistica administrativă. Calculatoarele trebuie înlocuite, având deja ore bune de funcționare și nemaifiind chiar noi, nici ele. În plus, soft-urile necesită să fie unele actuale. Este o ocazie prin care putem să avem beneficiile acestea fără să chinuim bugetul local. De ce să nu fim pe fază și să profităm de șansă. Dacă e vorba să punem bani din visteria pro­prie, mereu trebuie direcționați că­tre altceva ce considerăm prioritar, așa că mereu vom rămâne de căruță, cum s-ar spune. Așa, a venit vremea și s-a ivit portița numai bună de accesat”, a subliniat Tiberiu Pasconi (foto), primarul din Totești.

Ce înseamnă
Programul DigiLocal beneficiază de o finanţare de 200 milioane de lei de la bugetul de stat şi vizează aproximativ 1.000 de beneficiari: primării şi consilii ju­deţene, fiind primul demers integrat de digitalizare a administrațiilor publice locale. Astfel, se dorește interco­nec­tarea sistemelor infor­ma­tice ale ad­mi­nis­trațiilor cu Ghișeul.ro, platforma ofi­cială de plăți online a sta­tului ro­mân, pentru plata simplă, rapidă și si­gură a ser­viciilor pu­blice di­gi­tale, a taxelor și a im­pozitelor, dez­voltarea de in­ter­fețe standar­di­zate pentru comu­ni­ca­rea cu cetățenii, site-uri care să fie ac­ce­sibile prin câteva clickuri, astfel încât po­­pu­lația să utili­zeze ușor și sigur ser­vi­ciile pu­blice elec­tro­nice, consolidarea se­cu­ri­tății ciber­netice la nivelul admi­nis­trației locale, pentru că serviciile di­gi­tale locale sunt cele mai accesate de ce­tățeni și, mai ales, achiziția echi­pa­men­telor IT pentru creșterea capa­ci­tății administrative și asi­gurarea intero­perabilității, astfel în­cât oamenii să nu mai facă drumuri inutile și să nu mai stea la cozi. Co­munele vor primi finan­țări de 75.000 lei, orașele 125.000 lei, municipiile 175.000 lei și consiliile județene 250.000 lei.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

După pandemie, ne sperie cu al Treilea Război Mondial! Șeful NATO, anunț apocaliptic

Secretarul general al NATO Mark Rutte a îndemnat statele membre ale Alianţei Nord-Atlantice să-şi accelereze…

21 de ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că la o unitate cu ha­la­te albe se lucrează de zor la…

21 de ore ago

Cum s-au amenajat birourile administrative actuale de la spitalul județean. Cu implicare

Magdalena Șerban Fără sprijinul conducerii județene, Spi­ta­lul Județean de Urgență Deva nu ar fi ajuns…

21 de ore ago

Bulina albă

Norbert Scarlat, de la Aeroclubul Teritorial Deva Pentru că a stabilit, împreună cu un coleg…

21 de ore ago

Bulina neagră

F.G., din municipiul Petroșani Pentru că a fost trimis în judecată, împreună cu alte persoane,…

21 de ore ago