Dialogul surzilor, din care putem pierde miliarde de euro: Comisia Europeană dă din nou cu Acordul de Parteneriat de pământ

Volodia Macovei

În ciuda avertismentelor repetate ale Comisiei Europene, legate de inconsistenţa şi lipsa de viziune a Acordului de Parteneriat cu UE, pregătit de guvernul de la Bucureşti în stil tradiţional, adică pe genunchi, membri ai Cabinetului Ponta, prezenţi la sfârşitul săptămânii trecute la Deva, susţin că documentul e foarte bine întocmit.

Critici repetate ale Comisiei Europene
Opinia negativă a Comisiei Europene, legată de Acordul de Parteneriat întocmit de Guvernul Victor Ponta, dezvăluită public săptămâna trecută, nu este decât o repetare a unei opinii asemănătoare, ce a fost exprimată în vara lui 2013, atunci când experţii europeni avertizau că documentul trimis la Bruxelles era incoerent, fără priorităţi clare. Atunci, CE a solicitat refacerea documentului, dar se pare că la Bucureşti nu se aude prea bine vocea conducerii UE.
Astfel că, acum, CE revine şi avertizează că, din acord, lipseşte viziunea strategică, priorităţile sunt vagi şi lecţia dată de eşecul cheltuirii banilor UE nu este valorificată, după cum se arată într-un document făcut public. „Sunt detalii/repetiţii extensive pentru anumite necesităţi, în timp ce altele rămân slab dezvoltate. Necesităţile identificate descriu o gamă foarte largă de probleme, fără să fie mereu demonstrată o viziune strategică globală asupra provocărilor de dezvoltare. Această lipsă a unei abordări strategice este valabilă şi pentru unele politici sectoriale, pentru care nu există strategii eficiente şi avizate. Provocărilor de dezvoltare economică nu li se poate răspunde fără o strategie coerentă de competitivitate, cuprinzând suportul public pentru operatorii economici, dar şi prin politici de cercetare şi inovare şi investiţii în capitalul uman”, spun experţii europeni.

Ai noştri nu văd probleme
Parcă neînţelegând despre ce este vorba în aceste critici extrem de dure, aflat, la sfârşitul săptămânii trecute, la Deva, vicepremierul Daniel Chiţoiu a declarat, în solidar cu ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, că Acordul de Parteneriat România-UE pentru perioada 2014-2020 este în regulă şi nu sunt probleme mari. Chiţoiu spune că nu crede că sunt incoerenţe în Acordul de Parteneriat şi că trebuie doar văzut exact ce nu convine experţilor europeni.
„Important este că România trebuie să-şi atingă obiectivele naţionale. Pe noi ne interesează ca, în Acordul de Parteneriat şi în sumele stabilite la nivelul Uniunii Europene ce-i revin României, noi să finanţăm obiectivele de interes naţional, obiectivele investiţionale pe domeniile pe care ni le-am propus şi le-am aprobat în cadrul Guvernului şi în cadrul programului de guvernare”, a spus vicepremierul Daniel Chiţoiu.
Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, consideră şi ea că totul e în ordine: „Este un parcurs normal, totuşi. S-au trimis forme care se discută, se agreează de comun acord şi se perfecţionează, acolo unde este cazul. Nu este nici o respingere şi nici o critică majoră. După cum aţi văzut, data trecută s-a spus că poate a fost mai sumar, acum ni s-a reproşat că este prea dezvoltat şi că în unele domenii, probabil este prea dezvoltat, iar în altele, mai trebuie să-l mai completăm”.

Se cere demisia ministrului Teodorovici
Pe de altă parte, opoziţia, prin vocea PDL, a cerut, duminică, premierului Victor Ponta, demiterea ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. „După ce a fost respins de câteva ori în cursul anului 2013, Comisia Europeană dă o palmă serioasă Guvernului Ponta, respingând varianta oficială (a Acordului de Parteneriat, n.r.) transmisă de către Ministerul Fondurilor Europene (…) Din raportările CE, înţelegem că nu au avut ce să evalueze, deci, Guvernul Ponta a transmis la Bruxelles un document în care practic nu au scris ceea ce se aşteptau experţii CE să audă. Victor Viorel Ponta a luat la acest examen nota 2, nu a scris nimic, sau, altfel spus, la teza de matematică a scris o poezioară”, a declarat vicepreşedintele PDL, Alexandru Nazare. Liderul PDL a adăugat că ministrul Teodorovici a promis o absorbţie a fondurilor europene de 50 la sută, în 2013, iar rezultatul real a fost de 25 de procente.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

o zi ago