Deşi platforma merge greu, românii au dat buluc să se programeze la vaccinul anti Covid

Sorina Popa

Ieri a început etapa a III-a de vaccinare anti-Covid, care se adresează populaţiei generale, dar mulţi dintre cei care au vrut să se înscrie au constatat că platforma de programare pusă la punct de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) are unele probleme de funcţionare.

Greu, greu cu platforma
Oamenii s-au plâns de probleme pe pagina de Facebook ROVaccinare. „Apar 0 locuri cu roşu şi nu dă voie să intri la listele de aştep­tare…”, „Ce porcărie de platformă ! Stil co­mu­nist pur! Staţi cu mii de locuri neocupate în multe judeţe, iar în altele, mereu zero….ţările care vaccinează au centre la tot pasul, inclusiv la benzinarii şi magazine. Fără liste de aş­teptare” sau „Bătaie de joc!” spun internauţii în comentariile lor pe reţeaua de socializare. Conform unor surse oficiale, platforma ar fi fost indisponibilă din cauza numărului mare al cetăţenilor care au accesat în acelaşi timp.
Cei care au reuşit totuşi să deschidă plat­forma vaccinare-covid.gov.ro au putut cons­ta­ta că numărul judeţelor fără nici o programare disponibilă sau cu doar câteva locuri este de 20, în această situaţie fiind şi Bucureştiul. Ju­deţele Bihor, Hunedoara, Olt, Teleorman, Brăila, Tulcea, Vaslui şi Harghita apar cu mai puţin de 1.000 de locuri. Cele mai multe au fost în Suceava – circa 8.300 de programări disponibile, Arad – 5.400 şi Botoşani – 4.900.
După problemele de început, autorităţile au anunţat că.platforma este funcţională şi per­mite înscrierea beneficiarilor. ”În cursul zilei de 15 martie (luni -n.r.), până la ora 12:30, prin intermediul platformei s-au programat 41.145 persoane la centrele în care mai existau locuri libere. Totodată, până la ora 12:30 s-au des­chis liste de aşteptare pentru 30 judeţe. pe care s-au înscris 100.001 persoane în 361 centre de vaccinare”, au anunţat autorităţile.
În judeţul Hunedoara platforma pentru această etapă de vaccinare s-a deschis după ora 11.00. “A mers la început bine, apoi s-a interupt, iar acum platforma e funcţională. Era de aşteptat să se întâmple aşa, având în vedere numărul mare al accesărilor”, a declarat Sebastian Mezei, directorul executiv al DSP Hunedoara.

Neplătiţi de două luni
Pe de altă parte, cadrele medicale care fac parte din centrele de vaccinare nu au fost plă­tite la timp, iar această problemă este la ni­velul întregii ţării, a declarat ieri coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă. Plata trebuie făcută de către Ministerul Să­nă­tăţii, iar Gheorghiţă susţine că i-a semnalat de mai multe ori ministrului Sănătăţii această pro­blemă. Ministerul Sănătăţii va realiza plata personalului medical care activează în cen­trele de vaccinare şi a cheltuielilor de orga­ni­zare începând de săptămâna viitoare.
Conform OUG privind unele măsuri pentru re­crutarea şi plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva Covid-19, pentru activitatea prestată în cadrul centrelor de vaccinare, personalul medico-sanitar şi registrator, cu excepţia personalului delegat sau detaşat, beneficiază de plată pentru timpul efectiv lucrat la un tarif orar diferenţiat în baza contractului de prestări servicii, după cum urmează: 90 lei/oră pentru medici;40 lei/oră pentru asistenţi medicali; 20 lei/oră pentru registratori.
Sumele alocate plăţilor pentru activităţile pri­vind vaccinarea sunt prevăzute în bugetul pen­tru anul 2021, promulgat în data de 8 martie.
Pentru luna ianuarie 2021 şi o parte din luna februarie 2021, Ministerul Sănătăţii va re­aliza plăţi în valoare de 4.184.000 de lei re­prezentând plata personalului medical şi chel­tuieli de organizare a centrelor de vacci­nare.
De la începutul campaniei de vaccinare, pe 27 decembrie, în România au fost imunizate 1.447.357 de persoane. Dintre acestea, 712.207 au făcut şi rapelul. Până în prezent în judeţul Hunedoara au fost administrate peste 36.000 de doze de vaccin, iar pe listele de vaccinare sunt înscrise peste 30.000 de persoane.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Niste incompetenti. Un site de tot c...tul. Mai bine-i punea pe cei de la eMag sa faca programarile. Iesea si mai bine si nici nu se bloca situl. o mare mizerie facuta de STS. Cand te gandesti, ca softul de votare, e facut tot de ei?

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

2 zile ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

2 zile ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

2 zile ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

2 zile ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

2 zile ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

2 zile ago