Densuş: planuri pentru energie verde

Magdalena Şerban

Primarul comunei Densuş, Adrian Vîrtopean (foto), are o singură cerinţă administrativă de la 2021, şi anume să aducă alocări bugetare care să permită atât asigurarea cofinanţărilor şi a cheltuielilor neeligibile din cadrul pro­iectelor investiţionale aflate în derulare, cât şi realizarea unor noi studii de fezabilitate.
„Avem un necesar pentru cheltuielile nedecontabile de circa un milion de lei în acest an. Asta, pe lângă cele de funcţionare, pentru salarii, utilităţi etc, deci nu vorbesc de astfel de capitole bugetare, ci strict de acele sume pe care trebuie să le onorăm pentru proiectele în lucru, accesate din fonduri europene şi pe axă guvernamentală. Aşa că trăim cu speranţa că şi alocările ne vor fi distribuite în funcţie de investiţiile pe care le-am câştigat şi pe care e musai să le implementăm până la finalizare.
Dacă ar fi să mă refer la alte obiective pe care le vizăm pentru 2021, am dori să acce­săm fonduri de mediu pentru a achiziţiona şi monta un sistem de panouri fotovoltaice care să contribuie la producerea apei calde şi a căldurii la şcoala gimnazială din Densuş. Este clar că va fi obligatoriu să o izolăm termic şi am vrea să facem şi alte reabilitări interioare, existând loc de mai bine. Suntem deja în discuţii pe partea de consultanţă cu specialişti care ne pot sfătui la modul profesionist. Încălzirea se face cu ajutorul unei centrale pe lemne, dar şi ea e destul de veche şi în timp va trebui înlocuită. Să vedem ce ne va permite ghidul solicitantului în materie de lucrări. Oricum, ar fi o premieră pentru comună acest regim de energie verde. Nu mai avem niciunde”, arată Adrian Vîrtopean, primarul din Densuş.
De asemenea, ce se mai urmăreşte ţine de modernizarea trotuarelor prin pavare (ma­joritatea sunt de pământ şi prea puţine betonate şi pietruite), dar şi suplimentarea ri­golelor de scurgere. Prin Compania Naţională de Investiţii a fost depusă modernizarea şi dotarea dispensarului medical din satul principal şi se aşteaptă veşti, documentaţia fiind în evaluare (se află pe lista de sinteză). La ora actuală, serviciile medicale sunt oferite de un doctor familie care vrea să doteze cabinetul cu un ecograf menit să înlesnească stabilirea precisă a diagnosticului. Ar fi un mare ajutor pentru cetăţeni, scutindu-i de drumuri la spitalul din Haţeg. Chiar dacă nu se pune problema transportului în comun, care e activ, e vorba de bani, timp şi disconfort, mai ales pentru un om bolnav.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat zvonerii și povestesc pe la colțuri că un personaj al zo­nei, care merge…

7 minute ago

Bulina albă

Florin Oancea, primarul municipiului Deva Pentru că, telecabina de pe Dealul Cetății pornește astăzi, iar…

11 minute ago

Bulina neagră

Tatiana Rovinar, președinta Asociației Produselor Tradiționale Hunedoara Pentru că a înșelat un constructor care i-a…

11 minute ago

Situație scandaloasă la Lăpugiu de Jos. Pubelele oamenilor sunt golite de două ori pe lună. Cine a hotărât asta?

Locuitorii din comuna Lăpugiu de Jos sunt supuși unei situații inacceptabile, fiind obligați să aștepte…

11 minute ago

Nepotul care și-a tăiat unchiul cu sabia, judecat pentru omor

Tânărul s-a înarmat cu o sabie și a intrat peste unchiul său în casă cu…

14 minute ago

Noua escrocherie care te lasă printr-un apel fără nici un ban în cont. Poate avea chiar vocea mamei

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează că escrocii au găsit o nouă metodă prin care…

15 minute ago