Categories: ActualitateFlash

Declic a „detonat” barajul de la Mihăileni

ONG-iștii au obținut în instanță suspendarea lucrărilor la investiția hidrotehnică

 

Adriana Năstase

Dat ca o investiție reușită, în urmă cu câteva luni, iată că barajul de la Mihăileni riscă să devină o mare nenorocire mai ales pentru locuitorii din zonă. În urmă cu câteva zile, prefectul județului a convocat o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, după ce lucrările la barajul de la Mihăileni au fost sistate.

Ce riscuri sunt acum, că nu se mai lucrează acolo?
„Inundarea imobilelor și terenurilor lo­cuitorilor din zonă. Lipsa protecției îm­po­triva inundațiilor a sute de gospodării și mii de hectare de teren agricol din localitățile aflate pe cursul râului Crișul Alb, din Buceș până în Vața de Jos. Imposibilitatea de a asi­gura necesarul de apă pentru populație și pentru alți consumatori aflați în aval de acu­mulare. Drumul Național 74, care leagă ju­dețele Hunedoara și Alba, prin comuna Buceș, ar putea deveni impracticabil, ceea ce ar duce la izolarea comunităților din apro­pierea barajului. Degradarea lucrărilor deja realizate și, implicit, costuri mari necesare reluării activităților de construcție și montaj”, a anunțat reprezentantul bene­fi­cia­rului, Administrația Bazinală de Apă „Crișuri”. În aceste condiții, prefectul a declarat că va fi pregătit un „Memorandum” privind problemele apărute la Mihăileni, document care va fi transmis autorităților și instituțiilor publice centrale care ar putea debloca situația generată de oprirea lu­crărilor pentru finalizarea barajului.

În instanță
În urmă cu câteva luni, ministrul Mediului anunța că, după 35 de ani, barajul investiției hidrotehnice de la Mihăileni a fost predat be­neficiarului și prezenta investiția ca o reu­șită. Însă, iată că acum recepția lucrărilor a fost revocată de beneficiar.
Și, după aproape 40 de ani de la începerea construcției barajului, lucrurile nu stau bine deloc.
Cei de la Declic au obținut suspendarea continuării lucrărilor de la Mihăileni, dar și suspendarea efectelor hotărârii prin care s-a aprobat exproprierea unor suprafeţe de teren a localnicilor pentru a se putea derula amenajare alacului de acumulare.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Se anunță deranj mare pentru un individ din re­giunea cu lămpașe, om pentru care tupeul…

4 ore ago

Bulina albă

Cristian Ionică, directorul general al Apa Serv Valea Jiului Pentru că a găsit o soluție…

4 ore ago

Bulina neagră

Adrian R., membru al unui grup organizat Pentru că alături de alți tineri a fost…

4 ore ago

Doi bărbaţi din Pakistan, aflaţi ilegal în România, au fost depistaţi la Petroşani

Doi bărbaţi din Pakistan, cu vârstele de 23 şi 37 de ani, care se aflau…

4 ore ago

Municipiul Deva va avea un Plan Urbanistic General în format digital

Municipalitatea din Deva a câştigat o finanţare în valoare de peste 2 mi­li­oane de euro…

4 ore ago

Au plecat la vânătoare fără autorizație

Polițiștii i-au prins în flagrant pe trei bărbați, care transportau cu un autoturism de teren…

4 ore ago