Categories: Sport

De la „a” la… măiestria gimnasticii cu Gina Gogean

Ciprian Marinuţ

Medaliată olimpică şi campioană mondială, după ce şi-a sacrificat copilăria pentru performanţă, Gina Gogean Groza (foto) trăieşte pentru gimnastică şi la maturitate. Marea campioană e acum antrenoare, organizatoare de competiţii, membră în Comitetul Executiv al FRG, doctor în educaţie fizică şi sport, specialitatea gimnastică şi lector universitar în cadrul Departamentului de Educaţie Fizică al Universităţii „1 Decembrie 1918”, din Alba Iulia. În toate aceste „roluri”, Gina Gogean Groza împărtăşeşte noilor generaţii tainele performanţei în gimnastica artistică.

Palmares de excepţie
Gina Gogean este una dintre personalităţile marcante ale gimnasticii feminine româneşti din anii 90, ea fiind componentă a Lotului Olimpic pe vremea când România era o forţă respectată în gimnastica mondială. Originară din Câmpuri (Vrancea), Gina a început sportul de performanţă pe meleagurile natale, iar talentul şi seriozitatea au propulsat-o la Lotul Olimpic de la Deva. Sub comanda antrenorilor Octavian Belu, Mariana Bitang şi Nicolae Forminte, Gina a obţinut medalii de aur, argint şi bronz la Campionatele Mondiale şi la Jocurile Olimpice de la Barcelona (1992) şi Atlanta (1996). Chiar şi după retragerea din activitatea competiţională, Gina a rămas fidelă gimnasticii. Marea campioană şi-a început activitatea de antrenor la „şcoala campioanelor”, Colegiul Naţional Sportiv „Cetate” din Deva, iar în paralel s-a dedicat carierei universitare, obţinând doctoratul în educaţie fizică şi sport, specialitatea gimnastică, şi activând ca şi cadru didactic în mai multe universităţi din ţară. „Îmi place ce fac şi nu cred că aş putea face altceva. Chiar dacă am puţin timp liber, sunt împlinită, pentru că gimnastica e viaţa mea”, a spus Gina Gogean.

Performanţă pe toate planurile
Obişnuită cu performanţa ca sportivă şi antrenoare, Gina Gogean Groza se ghidează după aceleaşi standarde şi principii şi în activitatea didactică. După opt ani de predat în diverse universităţi din ţară, fosta mare campioană este în prezent lector universitar în cadrul Departamentului de Educaţie Fizică al Universităţii „1 Decembrie 1918”, din Alba Iulia. „La începutul carierei de dascăl, am avut cursuri practice, iar apoi, când am obţinut titlul de doctor în gimnastică, la Universitatea din Piteşti, am început să predau şi partea teoretică a disciplinei. În prezent, la Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, mă ocup de programul de pregătire al studenţilor la disciplinele Gimnastică de bază şi Gimnastică acrobatică şi sărituri. Mă implic direct în activităţi teoretice şi practice din aria gimnasticii, având rolul de a-i instrui pe studenţi să devină viitori profesori de educaţie fizică sau antrenori de gimnastică”, a precizat fosta sportivă. Gina Gogean Groza a spus că Departamentul de Educaţie Fizică al Universităţii „1 Decembrie 1918”, din Alba Iulia, înfiinţat în urmă cu câţiva ani, are succes în rândul studenţilor, motiv pentru care din acest an are şi o nouă specializare. „Alături de specializarea Educaţie fizică şi sportivă care formează profesori şi antrenori, din acest an şi-a început activitatea şi specializarea Kinetoterapie şi motricitate specială care va forma specialişti foarte ceruţi pe actuala piaţă a muncii. Gimnastica este disciplină de bază la ambele specializări, astfel că toţi studenţii parcurg foarte serios această materie”, a afirmat Gina Gogean Groza. Marea campioană a precizat că este foarte uşor să lucreze cu studenţii, deoarece mulţi dintre cei care învaţă în cadrul Departamentului de Educaţie Fizică al Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia sunt sportivi de performanţă în sporturi precum înotul, baschetul, atletismul sau halterele.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

20 de ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

20 de ore ago