Categories: Fara bascalie

De ce nu vom ieşi din criză

Nu trebuie să fii economist ca să-ţi dai seama că nu vom ieşi din criză în 2011. Iată ce scrie politologul Cristian Pârvulescu în nr. 4 al revistei „Politics & Media” (ianuarie 2011): „Dincolo de formulele optimismului oficial, şansele reale de relansare economică rămân mici, cel puţin în Europa şi America de Nord.” Cum România este în Europa, nu ştiu de ce, dar înclin mult mai mult să-i dau dreptate politologului Cristian Pârvulescu şi nu premierului Boc sau preşedintelui Băsescu.
De fapt, asta este şi una dintre cauzele pentru care nu vom ieşi din criză – faptul că anunţul a fost făcut de preşedintele Băsescu şi de Emil Boc, care au mai anunţat de cel puţin şapte ori până acum că vom ieşi din criză. De data asta, chiar dacă trâmbiţele propagandei sună o creştere economică de 0,1 la sută (!), nu văd de ce am ieşi din criză, din moment ce nu a fost luată nici o măsură, repet, nici o măsură pentru revigorarea sectorului privat. Atunci, ce ne va scoate din criză? Tonul optimist al lui Boc, care probabil că nici el nu se mai ia în serios, darmite să aibă pretenţia să-l luăm noi? Iar spun – nu trebuie să fi economist pentru a realiza că şi în eventualitatea unei fragile şi neconcludente creşteri economice, căderea va continua o vreme din inerţie, va urma un palier de stagnare (şi nicidecum de redresare), iar apoi, măsurile luate în sprijinul privaţilor vor duce la un trend crescător. Care măsuri nu s-au luat etc., etc.
Nevoia disperată de a induce o brumă de optimism îi face pe cei doi să lanseze (pentru a câta oară?) semnale false. Pe ei şi pe cei câţiva parlamentari care au votat cu ambele mâini scăderea salariilor şi a pensiilor, iar acum, vin să ne prostească în faţă că e vorba de o creştere! Este, după 1990, culmea cinismului în politica românească.
La criza economică se adaugă criza politică. Voi încheia citându-l din nou pe Cristian Pîrvulescu: „…lupta pentru obţinerea avantajului tactic şi strategic va ocupa primele luni ale anului. Dacă Opoziţia nu va reuşi acest lucru, avantajul lui Traian Băsescu de a fi în pole position va fi greu, dacă nu imposibil de contrabalansat. Dar, oricare va fi situaţia, anul 2011 va însemna încă un an pierdut. Căci la noi, criza politică, a cărei rezolvare devine esenţială, va antrena şi societatea şi economia.”

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Si eu sunt de acord cu dl Pirvulescu ,dar numai pina la urmatorul articol pe care il scrie. Pentru ca nu-l cred decit partial.
    Si asta numai cind vorbeste de criza politica!
    De ce ? Chiar dvs. spuneti:"nu trebuie să fi economist pentru a realiza că şi în eventualitatea unei fragile şi neconcludente creşteri economice, căderea va continua o vreme din inerţie,"
    Astfel de economisti sunt si dl. Boc,Johanis, Ponta, Antonescu si chiar Pirvulescu !
    Hai sa-l itrebam pe dl. Voina, Cosea, Daianu, chiar Rusanuc care ne tot spundespre faptul ca , doar Europa cu tavalugul sau cu rostogolul (pe limba noastra), ne vor scoate pina la urma din criza.
    Asa suntem noi , avem nevoie de o bataie, ca si copii mici si dupa aia ne incadram !

  • in Romania cinismul este mereu pe culmi indiferent de gasca guvernamentala...ca politicienii sa fie aroganti, cinici, hoti mincinosi ne-a intrat in reflex. ia, sa nu fie asa si o sa salivam ca si ciinele lui Pavlov!...

Share
Published by
MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

o zi ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

o zi ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

o zi ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

o zi ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

o zi ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

o zi ago