Comunitate

Dată fiind adresabilitatea care a crescut foarte mult în ultimul an, Sanatoriul din Geoagiu are un consum mai mare de medicamente

Magdalena Șerban

Orice unitate spitalicească își do­rește să aibă o adresabilitate ascen­dentă, acest lucru fiind garantul pres­tării unui serviciu medical de calitate și al practicării unor condiții de in­ternare menite să asigure confortul bol­navilor. Sanatoriul de Pneumofti­ziologie Geoagiu este foarte solicitat în ultimul an, cifrele rezultate în urma inter­nărilor fiind barometrul principal pe­ntru faptul că cei care trec pragul se simt pe mâini bune.

Cifrele spun tot
„Până la data curentă, de la începutul anului 2024, consumul de medicamen­te la nivelul sanatoriului a crescut de la 100.700 de lei la 234.000 de lei, adică s-a majorat cu 123 la sută față de aceeași perioadă a anului 2023. Con­sumul de medicație bronhodilatatoare (spray-uri inhalatorii pentru plămâni) a crescut de la 19.740 de lei anul trecut la 46.200 în 2024. Mai exact, cu 124 la sută. Tot în 2023, am avut înregistrate donații de medicamente de 30.000 de lei, iar în primele 5 luni din 2024 avem donații de medicamente în cuantum de 20.000 de lei. Pe primul trimestru al anului, sanatoriul a realizat față de contractul cu CAS un număr de 934 de zile de spitalizare continuă, suplimentar față de contract și un plus de 70 de pa­cienți pe spitalizare de zi. E o creștere cu 119.078 de lei față de valoare stabilită în contract. Apoi, de la 1 ianuarie 2024 și până în 27 mai 2024, avem un număr de 920 de pacienți văzuți în spitalizare de zi, iar între 1 ianuarie 2023 și 31 mai 2023 au fost 449, deci s-a înregistrat o dublare a numărului de pacienți. Pe spitalizare continuă, până la data actuală au fost înregistrați 615 pacienți față de intervalul 1 ianuarie -31 mai 2023 când au fost 503 pacienți. Creș­terea adresabilității s-a realizat printr-o bună colaborare a personalului medical în programul de spitalizare de zi (sunt 2 sau mai mulți medici care consultă zilnic, în acest regim), introducerea unor noi medicamente și produse farmaceu­tice în farmacia instituției, efectuarea de noi investigații diagnostice și tera­peutice (poligrafie, tratamentul venti­lator – VNI), o mai bună derulare a Pro­gra­mului Național de Tuberculoză – cu procurarea medicamentelor anti TBC necesare tratamentului îndelungat, o mai bună colaborare între conducerea sanatoriuui și personalul medical și medico-sanitar, etc. De asemenea, ce mai este de observat este că a crescut considerabil și numărul pacienților care se prezintă la internare pentru ivesti­gația tulburărilor în somn și a apneei în somn, tratamentul fiind inițiat direct în sanatoriu”, a punctat dr. Răzvan Roșu, medic specialist pneumolog și direc­tor medical în cadrul Sanatoriului de Pneumo­ftiziologie Geoagiu. Ținând cont de faptul că sanatoriul implică doar o singură specialitate, pneu­mo­logie, cifrele sunt cu atât mai impre­sio­nanate.

Ca răspuns la efortul comun
„Estimativul aferent consumului de medicamente pe doi ani va fi depășit într-un an. Nu ne plângem, nu asta e ideea, ci faptul că foarte mulți pacienți au putut fi sprijiniți de noi în lupta cu bolile pulmonare. Iar prin mărirea adresabilității, ne dăm seama că ceea ce facem, facem bine. Salut echipa în­treagă ce a contribuit la aceste re­zul­tate, efortul fiind susținut la comun”, a punctat managerul Sanatoriului de Pneumoftiziologie din Geoagiu, Ancuța Suciu (foto). Pentru mai multe informații și programări, puteți contacta instituția medicală la numărul de telefon 0254248884 sau pe adresa de e-mail info@sanatoriulgeoagiu.ro ori pe pagina de facebook Sanatoriul Geoagiu.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Bârfe, zvonuri, adevăruri

Spun cârcotașii pe la colțuri că un personaj din zonă, după ce a aflat că…

2 zile ago

Suspendată pentru dopaj! Florentina nu mai merge la Paris

Preşedintele Comitetului Olim­pic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, a declarat, ieri, pentru Agerpres, că suspendarea…

2 zile ago

Ce au descoperit poliţiştii din Brad în sacoşa unui hoţ?

Tânărul a fost prins la furat într-un magazin din municipiul Brad, după ce a fost…

2 zile ago

Prostituată din Lupeni, acuzată că a minţit pentru a-şi apăra proxenetul

Femeia a fost cercetată penal de către procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Deva, pentru…

2 zile ago

Tânără bătută crunt de către concubin. Agresorul îi voia cerceii de aur pentru a-i amaneta

Femeia din municipiul Deva le-a spus polițiștilor că a fost băută de fostul său partener…

2 zile ago

Nimic nou sub soare. Românii, copleșiți de corupție

România. Corupția încă este o problemă gravă în România. Jumătate dintre români au spus că…

2 zile ago