Comunitate

DAS Deva sprijină campania națională de imunizare împotriva rujeolei

Magdalena Șerban

Medicii din România continuă să diagnosticheze sute de pacienţi cu ru­jeolă în fiecare săptămână. Consi­de­rată o boală a copilăriei, specialiştii atrag atenţia că nu doar cei mici se pot îmbolnăvi. Nu sunt protejaţi nici adulţii care nu au făcut până acum boala şi nici nu sunt vaccinaţi. În acest context, Direcția de Asistență Socială Deva s-a alăturat Direcției de Sănătate Publică Hunedoara în campania națională de informare despre vaccinarea împotriva rujeolei, care se desfășoară până sâm­bătă, 27 aprilie 2024.

Și-au dat mâna
Rujeola (sau pojarul) este una din bolile copilăriei, alături de varicelă, rubeolă, oreion sau boala obrajilor pălmuiți. Poate să apară la orice vârstă, iar în unele ca­zuri poate fi fatală. În România avem epi­demie de rujeolă, iar situația devine din ce în ce mai gravă, săptămânile trecute înregistrându-se un record de îm­bol­nă­viri. Totul, pe fondul unei rate de vac­ci­nare scăzută, alimentată de lipsa de educație sanitară, frica de vaccin, dar și premisa că nouă nu ni se poate întâmpla nimic rău. Solicitările pentru imunizare prin Programul Naţional sunt foarte scă­zute, atrag atenţia specialiştii, mai ales în rândul copiilor. “Reprezentanții Com­par­timentului Asistență Medicală Co­mu­ni­tară vor distribui, pe tot parcursul săp­tămânii, la sediile serviciilor sociale și în mai multe cartiere din municipiul Deva, materiale informative cu mesaje privind simptomele rujeolei, modalitățile de răspândire și complicațiile severe la care poate conduce boala, dar și conse­cin­țele pe care aceasta le poate avea asupra persoanelor neimunizate. Este un demers căruia am dorit să ne ală­tu­răm ca parte activă în promovare și in­for­mare. Trebuie să ne unim eforturile pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la importanța vaccinării”, a transmis Alex Cosmin Jurja, Director Executiv DAS Deva.

Gratuit
Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) marchează, în perioada 21 – 27 aprilie 2024, Săp­tămâna Europeană a Imunizării (SEI) pen­tru a crește gradul de conștientizare cu privire la im­portanța vaccinării în pre­venirea bolilor și protejarea vieții. În România, începând cu anul 1979, toți copiii pot fi protejați îm­potriva rujeolei. Inițial s-a folosit vaccinul antirujeolic, iar ulterior, în 2004, vaccinul ROR (rujeolă, oreion și rubeolă) pentru copiii cu vârste între 12-15 luni și în 2005 s-a introdus o a doua doză de vaccin ROR pentru copiii cu vârste între 6 și 7 ani. Deoarece ruje­ola este extrem de infec­țioasă, ar trebui ca vaccinarea în rândul copiilor să aibă loc în procent de peste 95 la sută, po­trivit recoman­dărilor OMS. Acoperirea vac­cinală ROR a scă­zut în ultimii ani la apro­ximativ 85 la sută, copiii fiind astfel expuși riscului de îm­bolnăvire gravă sau chiar deces din cauza rujeolei care poate fi prevenită printr-un vaccin ce nu com­portă niciun risc. În România, vac­cinul ROR este oferit gratuit de auto­rități.

 

Mesagerul Hunedorean