Categories: Fara bascalie

Dacă nema putirinţă, ce mai chichirez gâlceava?

Avalanşa de asumări mă face să mă întreb la ce bun organizarea alegerilor prin colegii uninominale? Sau preşedintele Băsescu doreşte să demonstreze că Parlamentul poate fi eludat ori de câte ori „interesele ţării” o cer…?
A fost mai întâi Legea Educaţiei, a cărei urgenţă a fost evidentă, nu-i aşa?! După 20 de ani de aşteptări, tergiversări, legi mai mult sau mai puţin complete şi în orice caz perfectibile, trebuia musai o lege care să rezolve definitiv problema în câteva luni! Să fim serioşi!
Codul muncii se va adopta, probabil, tot prin asumarea răspunderii guvernamentale. Este evidentă scurt-circuitarea Parlamentului, ceea ce mi se pare extrem de grav. Dacă votanţii PDL, UDMR şi minoritarii sunt perfect reprezentaţi de parlamentarii lor, care ascultă ce le spun partidele, atunci, cei ai PNL şi PSD au devenit, în adoptarea unor legi esenţiale, perfect nereprezentaţi. Repet, legi esenţiale, nu prostioare legate de asociaţii de prins fluturi sau alte trăznăi inutile care le trec prin cap aleşilor noştri în pană de activitate şi inspiraţie.
Alegeri uninominale sau nu, majoritatea cetăţenilor ţării sunt nevoiţi să suporte nu regulile unei democraţii funcţionale, bazate pe negocieri şi jocul putere-opoziţie, ci dictatura majorităţii. Vi se pare normal? Dacă da, atunci, iată ce spunea în data de 7 martie 2006, nimeni altul decât preşedintele Traian Băsescu, atunci cu premier de altă culoare: „Preşedintele Traian Băsescu a invitat partidele parlamentare la Cotroceni pentru a debloca discuţiile politice pe chestiunea serviciilor secrete, modificării Constituţiei, Statutului minorităţilor şi ordonanţei privitoare la lupta anticorupţie, respinsă de Camera Deputaţilor săptămâna trecută. Punctele de vedere ale partidelor, la ieşirea de la întrevedere, au fost identice cu cele cu care s-au deplasat la Preşedinţie. Şeful statului a precizat că e timpul să înceteze dictatura majorităţii. Sursa – ziarul Gardianul, pe site-ul http://www.presa-zilei.ro/stire/1442/dictatura-majoritatii.html. În acest aspect constă defectul major al democraţiei româneşti – fiecare o contestă, atât timp cât nu este la putere. Ajuns la vârf, nimeni nu schimbă nimic, abuzul fiind doar de semn contrar. Dictatura majorităţii nu-i mirosea bine preşedintelui Băsescu atunci, acum însă funcţionează impecabil!
Despre ce vorbim atunci? Pricepuţi la politica de cafenea, suntem descoperiţi în faţa regulilor de bază ale democraţiei, de care nu ne pasă decât declarativ. Iar dacă ne pasă cumva, oricum nu avem ce face, pentru că instituţiile sunt reduse la un rol decorativ.
Dictatura majorităţii, chiar legală, este profund imorală, mai ales dacă majoritatea este extrem de fragilă sau chiar inexistentă. Când susţinătorii ei de azi, votanţii PDL, vor deveni victime ale jocului pe care acum îl aprobă, mai discutăm…

MesagerulHunedorean

Share
Published by
MesagerulHunedorean

Recent Posts

Biblioteca Județeană recomandă cartea acestei săptămâni

Magdalena Șerban   Propunerea adresată de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Hunedoara Deva pentru această…

12 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Jaf la drumul mare are loc într-o localitate situată la poalele mun­ților din sudul jude­țului.…

21 de ore ago

Bulina albă

Camelia Bedea, primarul comunei Vălișoara Pentru că a lansat îndemnul ca cetățenii să ajute familiile…

21 de ore ago

Bulina neagră

Nicolae F., din municipiul Vulcan Pentru că se află în stare de arest preventiv, fiind…

21 de ore ago

O Pediatrie Nouă la Deva, în luna cadourilor

Adriana Năstase Administratorul public al județului, Costel Avram (foto), a afirmat recent la ședința de…

21 de ore ago

Beat, fără permis de conducere, s-a băgat cu mașina într-un stâlp

Un hunedorean s-a urcat băut la volanul mașinii, deși nu avea permis de conducere și,…

21 de ore ago