Cumnatul fostului secretar al municipiului Deva, trimis în judecată într-un dosar de fraudă cu fonduri europene

Adriana Năstase

Cumnatul fostului secretar al municipiului Deva a fost trimis în judecată într-un dosar de fraudă cu fonduri europene. Procurorii susţin că ar fi obţinut ilegal peste jumătate de mili­on de lei, susţin cei de la ZiardeHunedoara.

Au recuperate debitul
Adrian Mihai Bodrean, cumnatul fostului se­cretar al municipiului Deva, Laura Sârbu, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Na­ţionale Anticorupţie (DNA) într-un dosar în care este acuzat de fraudă cu fonduri euro­pene.
Adrian Mihai Bodrean a mai fost trimis în judecată într-un alt dosar, alături de cumnaţii săi, Laura şi Hadrian Sârbu, în care sunt acu­zaţi de trafic de influenţă.
Potrivit anchetatorilor, Adrian Mihai Bo­drean, în calitate de administrator, în fapt, al unei societăţi comerciale, ar fi aranjat o sche­mă de fraudare de fonduri europene cu ad­mi­nistratorul altor două firme.
„În cursul anului 2020, un om de afaceri, administrator în fapt al SC Carpat Utilaje SRL şi SC Carpat Grup Industry SRL, ar fi con­ce­put o schemă de fraudare a fondurilor euro­pene în cadrul proiectului «Dotarea Carpat Grup Industry SRL cu utilaje performante pen­tru producţia de rafturi metalice».
În acest sens, omul de afaceri, care dorea ca beneficiarul fondurilor nerambursabile să fie SC Carpat Grup Industry SRL, adminis­trată faptic tot de acesta, în baza unei înţelegeri prealabile cu inculpatul Bodrean Adrian-Mihai, ar fi interpus SC Smart Drumcons SRL ca ofertant aparent la pro­ce­dura de achiziţie organizată în contextul menţionat mai sus.
Astfel, omul de afaceri ar fi depus la autoritatea contractantă mai multe do­cumente false şi inexacte (contractul de fur­ni­zare, Declaraţia privind neîncadrarea în situaţia conflictului de interese etc.), demers care a avut ca urmare obţinerea pe nedrept a sumei de 617.600 lei, debit care a fost recuperat ulterior, în integralitate, de către Mi­nisterul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Ad­ministraţiei”, se arată în rechizitoriul pro­curorilor.
Dosarul de fraudă cu fonduri europene, avându-i ca inculpaţi pe Adrian Mihai Bo­drean şi Cornelia Bodrean (mama omului de afaceri), în calitate de reprezentant al firmei Smart Drumcons SRL, a fost trimis în ju­de­cată la Tribunalul Hunedoara.

Au obţinut pe nedrept fondurile
„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor: BODREAN ADRIAN-MIHAI, la data faptei con­silier superior în cadrul Serviciului Ad­mi­nis­traţiei Domeniului Public din Primăria Muni­cipiului Deva şi administrator în fapt al SC Smart Drumcons SRL, pentru săvârşirea in­fracţiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe ne­drept de fonduri europene, SC SMART DRUMCONS SRL pentru săvârşirea infracţiunii de compli­ci­tate la folosirea sau prezentarea cu rea-cre­dinţă de documente ori declaraţii false, inex­acte sau incomplete, dacă fapta are ca re­zultat obţinerea pe nedrept de fonduri euro­pene”, au precizat procurorii.
În ceea ce priveşte administratorul firmelor Carpat Utilaje SRL şi Carpat Grup Industry, procurorii anticorupţie au comunicat că acesta şi-a recunoscut faptele. Prin urmare, procurorii au încheiat cu omul de afaceri un acord de recunoaştere a vinovăţiei, în care a fost rpevăzută o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare şi amenzi penale pentru ambele firme.
„În cauză, procurorii anticorupţie au în­cheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu omul de afaceri şi cu cele două societăţi co­merciale administrate, în fapt, de către acesta, SC Carpat Utilaje SRL şi SC Carpat Grup Industry SRL.
În prezenţa apărătorilor aleşi, aceştia au de­clarat expres că recunosc comiterea fap­telor reţinute în sarcina lor, acceptă înca­dra­rea juridică pentru care a fost pusă în miş­care acţiunea penală şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, respectiv:
– omul de afaceri, pedeapsă rezultantă de 2 ani de închisoare cu suspendarea exe­cutării pedepsei şi interzicerea unor drepturi,
– SC Carpat Utilaje SRL, amendă penală în valoare de 13.500 lei şi pedeapsa com­ple­mentară constând în publicarea, într-un ziar local, pe cheltuiala inculpatului, a hotărârii definitive de condamnare
– SC CARPAT GRUP INDUSTRY SRL, pe­deapsă rezultantă – amendă penală în va­loare de 20.000 lei şi pedeapsa comple­men­tară constând în publicarea, într-un ziar local, pe cheltuiala inculpatului, a hotărârii de­fi­nitive de condamnare”, se arată în comu­ni­catul transmis de DNA.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

13 ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

13 ore ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

13 ore ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

13 ore ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

13 ore ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

13 ore ago