Categories: Comunitate

Cum vede primarul din Toteşti ecoturismul în Ţara Haţegului

Magdalena Şerban

În vederea atragerii vizitatorilor şi a promovării bogatului potenţial local, prin Asociaţia de Turism Retezat şi Parcul Naţional Retezat, în Ţara Haţegului se derulează un proiect pentru obţinerea certificării de destinaţie eco a zonei, cu recunoaşterea oficială a Autorităţii Naţionale pentru Turism. Astfel, se urmăreşte semnarea unui parteneriat între autorităţi publice, producători autohtoni, asociaţii şi diferite entităţi juridice care vor să se implice, dar şi educarea comunităţii în spiritul „eco“.

„Împreună cu alţi colegi, analizăm situaţia, pentru a vedea tot ceea ce implică, astfel încât să nu cumva să transformăm Ţara Haţegului într-o zonă de constrângere pentru localnici. Nu doresc ca locuitorii comunei noastre să fie nevoiţi să achite taxe suplimentare pentru autorizaţii de construcţie, sau să se împiedice de noi obstacole birocratice, adică de tot felul de avize. De exemplu,  orice localnic care vrea să-şi facă o anexă gospodărească, are nevoie de un aviz al reţelei ecologice europene Natura 2000, asta fiind în defavoarea lui şi presupunând o cheltuială în plus. Ecoturismul se pretează foarte bine microregiunii noastre şi e binevenit, dar trebuie să luăm în calcul şi aceste aspecte care se răsfrâng asupra populaţiei. În schimb, pe partea de promovare ecoturistică, ar exista avantaje majore. Dezvoltându-se turistic întregul areal, avem de câştigat atât din punct de vedere economic, cât şi al deschiderii pe plan internaţional. Avem o zonă cu tradiţii vechi, cu o istorie aparte, obiective turistice unice şi, nu în ultimul rând, o bogată moştenire gastronomică. Dar repet: trebuie gândit un echilibru, ca să nu existe riscul să îngreunăm birocratic ori financiar, comunităţile din care facem parte”, este de părere Tiberiu Pasconi (foto), primarul comunei Toteşti.
De precizat că din cele 11 zone din România care au intrat în competiţia de proiecte, doar şapte vor primi certificarea. Criteriile de departajare sunt numeroase şi fac referire la aspecte cum ar fi, de exemplu, utilizarea parţială a unor surse de energie alternativă, managementul deşeurilor şi conservarea mediului. Acestea au fost elaborate pe baza celor dezvoltate de Consiliul Global de Turism Durabil şi a Standardelor Europene de Ecoturism de către Grupul de lucru interministerial pentru dezvoltarea ecoturismului în România.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Nici Totestiul nu a scapat de birul instituit de putere (PSD) prin intermediul Mesagerului Hunedorean. Mai da harnici mai sunteti.

  • Totesti = ecoturism
    Bosorod = marea curatenie
    Mesagerul = jecmaneala
    PSD = Trai neneaca
    DNA = Somn de voie
    Noi = mucles

Recent Posts

La Blăjeni, intervențiile de urgență și cele edilitare se vor face cu ajutorul unui utilaj achiziționat din bani europeni

Magdalena Șerban Ce fac primarii harnici când conduc localități mici, cu un buget care abia…

3 minute ago

Deva: Absenteismul școlar, monitorizat de DAS Deva pentru circa 40 de copii

Magdalena Șerban Din pricina absenteismului școlar, circa 40 de copii și adolescenți din mu­nicipiul Deva,…

5 minute ago

„Normă” îndeplinită de „corbii” albaștri. Trei goluri, trei puncte câștigate

Ultimul meci al etapei a 7-a din play-off-ul Ligii 2 a avut loc ieri, pe…

13 minute ago

ANUNŢ

ANUNȚ ÎN VEDEREA ACORDĂRII SPRIJINULUI MATERIAL  TICHETE SOCIALE PE SUPORT MATERIAL ȘI PACHETE CU PRODUSE…

7 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Un consiliu pestriț se anunță a fi la cârma unei urbe din sudul ju­dețului, după…

o zi ago