Categories: ActualitateComunitate

Cum protejăm centrala termică de temperaturile negative

Centrala termică este importantă pentru majoritatea oamenilor, așa că trebuie să știm ce avem de făcut atunci când înregistrăm temperaturi negative.

Având în vedere particularitățile condițiilor climatice, iarna temperatura poate scădea la minus 20-30 de grade Celsius. Aceasta înseamnă că, dacă încălzirea nu funcționează și există apă în sistem, aceasta va îngheța. În timpul înghețului, apa crește în volum cu 9%. Prin urmare, dacă lichidul îngheață în sistemul de încălzire, există o mare probabilitate ca multe componente să cedeze: țevi, centrala în sine, robinete și alte elemente. De aceea, ai nevoie de antigel centrale termice.

Antigel centrale termice – agent de răcire special

Antigelul de uz casnic este un agent de răcire special care este utilizat în diverse sisteme, inclusiv în sistemul de încălzire. Ca rezultat, există mai multe varietăți de astfel de amestecuri, care se bazează pe soluții apoase de diferite substanțe: alcooli, săruri, propilen glicol, etilen glicol și altele. La astfel de elemente se adaugă în mod necesar aditivi speciali, care îmbunătățesc caracteristicile soluțiilor. Principala proprietate a acestui lichid, este punctul de îngheț scăzut.

Antigel pe bază de etilen glicol

În țara noastră, compozițiile bazate pe o soluție apoasă de etilen glicol sunt populare. În multe privințe, această preferință a consumatorilor pentru acest tip de antigel se datorează disponibilității sale. De fapt, o astfel de compoziție este dăunătoare sănătății, și în acest caz, este necesar să se excludă contactul acesteia cu pielea, în special cu corpul. Chiar și vaporii amestecului sunt toxici. Doza letală de etilen glicol pentru oameni este de până la 5 ml pe kilogram de greutate corporală. De regulă, un astfel de antigel se realizează în două forme, diferind în punctul de îngheț: de la – 50 de grade C și până la – 22 de grade C.

Pentru a obține temperatura necesară de cristalizare, compoziția este diluată cu apă, de preferință apă distilată. Cele mai frecvente mărci din România sunt PrimOil, ClimaGel. Prin adăugarea unei anumite cantități de apă, punctul de îngheț poate fi în intervalul de la -22 de grade C până la -65 de grade C. Și trebuie să înțelegi că, chiar și cu apariția temperaturii de cristalizare, există încă un interval de temperatură considerabil în care sunt păstrate atât lichidul, cât și gheața.  În astfel de condiții, este exclusă o întrerupere a sistemului.

Compoziție antigel

Practic, antigelul include tot felul de aditivi necesari pentru a da soluției calitățile necesare. De exemplu:

  • previne distrugerea sigiliilor sistemului;
  • dizolvă și îndepărtează sedimentele care se acumulează în sistem în timp;
  • oferă protecția împotriva coroziunii metalelor care fac parte din sistemul de încălzire.

Principalele sale avantaje sunt prețul scăzut, capacitate termică și conductivitate termică bună. Utilizarea antigelului pentru sistemul de încălzire este o soluție ideală pentru situațiile în care centrala termică este pornită sporadic pe tot parcursul anului. O condiție prealabilă pentru funcționarea unui motor cu ardere internă este funcționarea neîntreruptă și eficientă a sistemului de răcire. Antigelul este un agent de răcire care nu îngheață. Acest lucru face ca antigelul să fie soluția ideală pentru rolul agentului de răcire fiabil și eficient, care poate asigura o funcționare impecabilă a sistemului de răcire.

Experimentele și observațiile pe termen lung arată că numai inhibitorii potriviți fac dintr-un lichid de răcire simplu, o protecție a sistemului de răcire de înaltă calitate care prelungește durata de viață a sistemului de răcire și a pieselor motorului. Cel mai important factor pentru o durată lungă de viață a motorului este protecția împotriva coroziunii.

Agenții de răcire trebuie să aibă o fluiditate bună și nu trebuie să lase o peliculă groasă pe piesele motorului, deoarece reduce eficiența eliminării căldurii de zeci de ori și crește cantitatea de particule abrazive din sistem. Antigelul concentrat are o vâscozitate ridicată și este diluat cu apă într-un raport de 50: 50% pentru a îmbunătăți fluiditatea.

 

 

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

o zi ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

o zi ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

o zi ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

o zi ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

o zi ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

o zi ago