Actualitate

Cum au votat hunedorenii la Referendumul care nu va fi validat

Natalia Bumbac

Biroul Electoral Central (BEC) a publicat rezultatele Referendumului pentru modificarea Constituţiei din 6 şi 7 octombrie. Majoritatea covârşitoare a hunedorenilor care s-au prezentat la urne au votat „DA“ propunerea de modificare a Legii fundamentale a ţării. Referendumul însă nu va fi validat, deoarece nu a întrunit pragul de participare de peste 30 la sută de alegători din totalul celor înscrişi pe listele electorale permanente.
Din datele BEC, la noi în judeţ şi-a exprimat opţiunea de vot un număr de 86.210 de persoane. Dintre acestea, 78.730 de hunedoreni au votat „DA“, iar 5.708 au spus „NU“ modificării Constituţiei. Alte 1.800 de persoane din judeţ şi-au anulat votul. La nivel naţional, datele arată în felul următor: 3.857.308 de români s-au prezentat la vot. Dintre aceştia, 3.531.732 au pus ştampila pe „Da“, reprezentând 91,56 la sută din totalul participanţilor, iar alţi 249.412 pe „Nu“, adică 6,47 la sută. Totodată, peste 76.000 de voturi au fost nule.
Prezenţa la Referendum la nivel naţional a fost de 21,10 la sută, iar în judeţul Hunedoara s-a înregistrat o prezenţă de 22,19 la sută.
Referendumul a avut ca punct de plecare iniţiativa Coaliţiei pentru Familie care a propus modificarea articolului din Constituţie care defineşte familia. Propunerea a fost ca aliniatul (1) din articolul 48, care are următorul conţinut: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi“, să fie înlocuit cu „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie”. Potrivit expunerii de motive din proiectul de lege, acesta îşi propunea „să înlăture orice echivoc pe care utilizarea termenului de «soţi» (…) ar putea să-l aducă în conturarea noţiunii de «familie», a raportului dintre «familie» şi dreptul fundamental al bărbatului şi al femeii de a se căsători şi a întemeia o familie”.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Biblioteca Județeană recomandă cartea acestei săptămâni

Magdalena Șerban   Propunerea adresată de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Hunedoara Deva pentru lecturare…

o oră ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii dintr-o regiune din sudul județului că un consilier încasează din avutul public fără…

7 ore ago

Bulina albă

Dorel Vartolomei, pensionar miner din Petrila Pentru că a amenajat din fonduri proprii o zonă…

7 ore ago

Bulina neagră

Nicolae M., recidivist din municipiul Vulcan Pentru că a fost arestat preventiv de Judecătoria Petroșani,…

7 ore ago

Recuperarea brățărilor dacice, abandonată

Brățările au fost realizate de meșteri din vremea dacilor, descoperite la Sarmizege­tusa Regia, într-o manieră…

7 ore ago

Au salvat-o și au dus-o la echipajul SMURD

Ieri, o echipă de salvatori montani ai Serviciului Salvamont a Consiliului Ju­dețean Hunedoara a intervenit…

7 ore ago