Categories: ActualitateFlash

Cum au rezolvat primarii noştri funcţionarea pieţelor

Sorina Popa

De astăzi, toate pieţele publice din România vor fi închise, în contextul noilor măsuri luate de autorităţi pentru a reduce numărul infectărilor cu noul virus. Măsura anunţată i-a făcut pe foarte mulţi primari din România să ia legătura cu premierul Ludovic Orban şi să îi ceară redeschiderea pieţelor. Edilii susţin că producători români trebuie să fie sprijiniţi în toate felurile, iar oamenii trebuie să ştie că pieţele sunt deschise şi pot să cumpere alimente de primă necesitate. Deocamdată hotărârea de închidere a pieţelor rămâne în vigoare, aşa că primarii au căutat soluţiile ca pieţele să funcţioneze în continuare,

Tarabele, scoase în jurul pieţii
În aceste condiţii, primarul municipiului Deva a declarat că a găsit soluţia pentru ca micii producători să-şi poată vinde în continuare produsele.
“Venim în sprijinul cetăţenilor şi al producătorilor agricoli locali prin organizarea de pieţe volante în cartierele Devei. Activitatea din incinta Pieţei Cen­trale a Devei se va modifica, începând de luni, (n.r.-de astăzi) din cauza restricţiilor impuse de pan­demie, prin Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Este o decizie luată la nivel naţional, pentru a preveni îmbolnăvirea populaţiei cu virusul SARS-COV 2.Practic, tarabele la care se vindeau legume şi fructe vor fi scoase în afara Pieţei Centrale, în imediata apropiere, unde Primăria Deva va asigura condiţiile pentru un comerţ civilizat, în aer liber, pe trei laturi ale Pieţei Centrale. Maşinile care erau parcate în jurul pieţii nu vor mai putea sta acolo. Circulaţia pe strada I.L. Caragiale, unde acum este sens unic, de la Pompieri către Piaţa centrală, va fi in­versată, dinspre Piaţa Centrală spre Pompieri, astfel ca riveranii să poată intra cu autoturismele la blocurile lor. Magazinele din incinta Pieţei Centrale îşi vor continua activitatea, cu respectarea tuturor mă­surilor de protecţie sanitară impuse de pan­demie. De asemenea, pentru a oferi posibilitatea ce­tă­ţenilor de a continua să se aprovizioneze cu pro­duse alimentare de la producătorii locali, Primăria Deva va organiza pieţe volante, în aer liber, în cartie­rele Devei. Având în vedere măsurile tot mai stricte impuse de pandemie, este absolut necesar să venim în ajutorul cetăţenilor, dar şi a producătorilor şi de aceea s-a ajuns la această soluţie. Producătorii îşi vor putea vinde mai uşor produsele, iar cetăţenii nu vor fi constrânşi să renunţe la fructele şi legumele proaspete, naturale, pe care le găsesc doar în pieţe”, a spus edilul şef al Devei.

În municipiul Hunedoara, în afara halelor Obor şi Dunărea
„Compromisul pe care îl facem pentru ca toată lumea să fie mulţumită, dar fără a pune în pericol sănă­tatea cetăţenilor, este de a păstra deschise ma­ga­zinele din interiorul halei, mutându-i afară pe co­mercianţii de la tarabele din hală.
Aşadar, cetăţenii din municipiul Hunedoara vor pu­tea cumpăra în continuare produse lactate, ouă, mezeluri, carne şi toate celelalte produse care se vând în micile magazine din hală, iar legumele, fruc­tele, leguminoasele, rădăcinoasele, florile, conser­ve­le, produsele apicole, murăturile vor fi comercializate afară, pe platforma din spatele Pieţei Obor, respectiv în piaţa exterioară de la Complexul Dunărea.
Spaţiile comerciale din incinta Halei Obor şi a Pieţei Dunărea îşi vor continua activitatea, cu res­pectarea tuturor măsurilor de protecţie sanitară im­puse de pandemie. De asemenea, vom organiza un circuit de intrare-ieşire care va fi respectat de toţi clienţii. Vom monitoriza temperatura celor care intră în hală şi le punem la dispoziţie dezinfectant pentru mâini şi covoraşe îmbibate cu soluţie dezinfectantă pentru a se şterge pe tălpile încălţămintei. Produ­că­torii locali vor putea să îşi vândă în continuare pro­du­sele, în timp ce hunedorenii vor beneficia de pro­duse proaspete, naturale, pe care le găsesc doar la piaţă”, a anunţat Dan Bobouţanu, primarul Hunedoarei.

La Petroşani, varza se vinde direct din maşini
„Activitatea din pieţele de pe raza municipiului Petroşani se va modifica începând de astăzi, ca urmare a restricţiilor impuse de pandemia COVID-19, conform Hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.
Astfel, în Hala Pieţei Centrale Petroşani nu vor mai fi comercializate produse agricole, dar acestea vor fi relocate pe platoul din afara pieţei. De asemenea, la Piaţa Dacia mesele vor fi scoase afară, produsele agricole fiind comercializate pe platoul de lângă hală, iar la micropiaţa din cartierul Aeroport toate mesele unde comercianţii îşi desfăşoară activitatea sunt în aer liber.
Varza se va comercializa, în continuare, din maşini, în spaţiu liber, în locaţia unde se vinde şi la această oră. Am luat aceste măsuri în conformitate cu Ho­tărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Ur­genţă, pentru a veni în sprijinul producătorilor agri­coli şi al cetăţenilor, care au astfel posibilitatea să se aprovizioneze în continuare cu fructe şi legume proas­pete, precum şi cu alte produse alimentare direct de la producători. Primăria Municipiului Petro­şani va asigura în continuare toate condiţiile pentru un comerţ civilizat, în aer liber, cu respectarea tu­turor măsurilor de protecţie sanitară”, a informat şi Tiberiu Iacob Ridzi, edilul şef din Petroşani.

Primăria îi ajută să se mute
„Piaţa agroalimentară din Simeria va rămâne deschisă, dar afară în aer liber. Începând de luni, 9 noiembrie, încă de la primele ore ale zilei, pro­du­că­torii agricoli locali vor fi ajutaţi de administraţia publică locală a oraşului Simeria să-şi mute tarabele la care se vând/cumpără legume şi fructe, flori, alte produse, în exteriorul pieţei, unde parcarea auto va fi liberă.
Totul va fi organizat! Venim astfel, în sprijinul cetă­ţenilor şi al producătorilor agricoli locali prin men­ţinerea pieţei deschise în aer liber. Magazinele din incinta Pieţei Agroalimentare Simeria îşi vor continua activitatea, cu respectarea tuturor măsurilor de pro­tec­ţie sanitară impuse de pandemie.Săptămână aceas­ta vom identifica împreună cu administraţia pieţei agroalimentare Simeria, soluţii şi pentru asigu­ra­rea unor pavilioane pentru toţi producătorii ce îşi oferă produsele afară în aer liber”, a scris primarul Simeriei, Iulius Bedea, pe pagina sa de Facebook.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

o zi ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

o zi ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

o zi ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

o zi ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

o zi ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

o zi ago