Categories: Actualitate

Cum arată capsula de transport a viitorului

Tehnologiile viitorului în materie de trans­port de mărfuri și călători și-au găsit scena la World Expo Dubai.

La fel de sigur ca liftul
În 1854, Elisha Otis făcea o demonstrație la expoziția universală de la New York a unei așa-numite „șine verticale” care putea transporta oamenii la înălțime. Liftul de azi. Ca să arate lumii că invenția sa este sigură, a ridicat o platformă deasupra unor oameni și apoi a tăiat cu un topor funia cu care era ținută. Un sistem de clicheți a ținut platforma pe loc și nici un om de dedesubt n-a fost rănit. 167 de ani mai târziu, la pavilionul companiei DP World de la expoziția mondială din Dubai este prezentată o capsulă care va transporta oameni cu viteza pe care azi o prind doar avioanele. Printr-un sistem de vacuum, cap­sulele cu călători dezvoltate de compania Virgin ar putea să parcurgă cei 150 de kilometri de la Dubai la Abu Dhabi în 12 minute. Pe auto­stradă, astăzi, se ajunge într-o oră jumătate. „Va fi la fel de sigur ca mersul cu liftul”, a spus Josh Giegel, CEO și cofondator al Virgin Hyperloop, când a vizitat, la final de septembrie, pavilionul ce avea să se deschidă la World Expo Dubai la 1 octombrie. Capsule care merg cu 1.000 de kilometri la oră Liftul lui Otis a fost montat într-un magazin din New York în 1857, dar scos din funcțiune trei ani mai târziu, fiindcă oamenii refuzau să-l folosească. Am căpătat mai multă încredere în tehnologie de atunci? Dacă te uiți la câți oameni se înghesuie la pavilionul care prezintă capsula Virgin, ai zice că da.

Cât de confortabil este totul pe interior
La intrare se găsește o capsulă de 10 metri care îi va plimba la viteze amețitoare pe locuitorii Emiratelor până în 2030. Deocamdată stă pe loc pentru pozele vizitatorilor. Pe lângă capsula din afară, care arată ca o pastilă uriașă de durere de cap, în interiorul pavilionului este și una în secțiune, care arată cât de confortabil este totul pe interior. Așa că oamenii fac coadă în a se poza pe scaunele gri, cu design minimalist. Pe ecranul din față rulează un video care îți prezintă cum ar putea arăta fratele mai mare al trenurilor de mare viteză.Capsulele vor goni prin niște tuburi, puse în mișcare de un sistem de vacuum. Cu o aplicație instalată pe un telefon poți să-ți cumperi bilet, să-ți rezervi ce loc vrei, ca în avion și tot pe telefon primești toate notificările cu privire la cât timp mai e până la plecare și din ce loc. Nu are orar fix, pleacă atunci când are su­ficientă cerere. Ecrane inteligente îți spun viteza și timpul până la destinație.
DP World este o companie de logistică din Emirate care lucrează în parteneriat cu Virgin. Până să transporte oameni, cele două companii vor să folosească sistemul hyperloop pentru mărfuri.

Zborul cu avionul peste 50 de ani
În paralel, sunt îmbunătățite și avioanele. Com­pania aeronautică Emirates are un pavilion special în care te plimbă printr-o experiență aviatică din 2071. Primești de la început o bilă care funcționează ca un card personalizat cu care te loghezi la fiecare din stațiile demonstra­tive. Brațe robotice îți arată materiale mai sigure și mai ecologice din care vor fi construite avioa­nele, apoi ești purtat cu ajutorul căștilor de realitate virtuală într-o călătorie cu avionul, când pe culoare nu se vor mai plimba însoțitorii de zbor, ci un fel de roboți care îți pot servi o masă personalizată în funcție de profilul tău.
„În aeroportul viitorului, totul va fi automatizat, cu drone, nu vor mai exista oameni în turnul de control sau la sol care să ghideze sau să con­troleze avioanele. Asta peste 50 de ani, pre­conizează oamenii de știință”, spune tânăra în română de data asta. Deocamdată, forurile care reglementează zborurile aviatice, unul dintre cele mai sigure domenii de transport, sunt ex­trem de reticente în a elimina factorul uman din rândul celor care asigură călătoria cu avionul. Compania chineză SAIC prezintă o mașină care poate să se transforme și în submarin, și în avion. Vertiporturi se numesc zonele pentru taxiurile aeriene Dubai a fost, de altfel, dintotdeauna și un laborator imens de testare. Au deja în funcțiune taxiurile aeriene pentru World Expo.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat zvonerii și povestesc pe la colțuri că un personaj al zo­nei, care merge…

2 ore ago

Bulina albă

Florin Oancea, primarul municipiului Deva Pentru că, telecabina de pe Dealul Cetății pornește astăzi, iar…

2 ore ago

Bulina neagră

Tatiana Rovinar, președinta Asociației Produselor Tradiționale Hunedoara Pentru că a înșelat un constructor care i-a…

2 ore ago

Situație scandaloasă la Lăpugiu de Jos. Pubelele oamenilor sunt golite de două ori pe lună. Cine a hotărât asta?

Locuitorii din comuna Lăpugiu de Jos sunt supuși unei situații inacceptabile, fiind obligați să aștepte…

2 ore ago

Nepotul care și-a tăiat unchiul cu sabia, judecat pentru omor

Tânărul s-a înarmat cu o sabie și a intrat peste unchiul său în casă cu…

2 ore ago

Noua escrocherie care te lasă printr-un apel fără nici un ban în cont. Poate avea chiar vocea mamei

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează că escrocii au găsit o nouă metodă prin care…

2 ore ago