Categories: ActualitateFlash

Cu copiii, la cerşit, printre maşini

Carmen Cosman

Reabilitarea Drumului Naţional 66, Petroşani – Simeria, s-a transformat în raiul cerşetorilor, mai ales până în zona Haţeg. Femeile profită de semafoarele montate pe porţiunile în care se efectuează lucrări şi îşi exploatează copiii pentru a strânge cât mai mulţi bani de la cei care tranzitează zona.

Pândesc pe marginea şoselei

Mişună printre maşinile care staţionează la semafor şi aruncă în faţă imaginea copiilor lor, îmbrăcaţi sărăcăcios, pe care îi ţin neglijent în braţe, ori îi îndeamnă să meargă singuri la cerşit, din autoturism în autototurism. Mai multe femei, cu copiii după ele, stau zi de zi pe DN 66, pentru a implora mila şoferilor. Cu cât sunt mai mulţi, cu atât mai bine, mai ales că şi câştigurile sunt pe măsură, aşa că una dintre cerşetoare îşi foloseşte nu doar propriii copii, ci şi nepoţii. Iar câştigurile sunt substanţiale, aşa că nu sunt descurajate nici măcar de amenzile aplicate  de către oamenii legii. Femeile îşi schimbă doar locul în care stau, în funcţie de zona unde este amplasat semaforul drumarilor, aşa încât să fie sigure că prind măcar un şofer dintr-o coloană de maşini care să le dea câţiva bănuţi, impresionaţi, vezi Doamne, de „sărăcia” lor.

Autorităţile sunt cu ochii pe ele

Problema este că, dincolo de amenda pe care o riscă din cauza practicării cerşetoriei, femeile exploatează şi copiii pe care îi folosesc în activitatea de zi cu zi, iar autorităţile sunt deja cu ochii pe ele. „Din data de 15 august şi până în prezent, au fost date nouă amenzi pentru aceleaşi trei-patru persoane, din comuna Baru, care practicau cerşetoria în zona Bretea Română. Când au fost prinse de patrula de poliţie, nu aveau copiii cu ele”, a declarat Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara. Problema femeilor care îşi exploatează copiii a ajuns, însă, şi în atenţia Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului  (DGASPC) Hunedoara, iar „mamele” care îşi folosesc micuţii în activitatea de cerşetorie ar putea să fie decăzute din drepturile părinteşti. „Vom declanşa o anchetă, să vedem cine sunt şi de unde sunt, dar vom sesiza şi poliţia, să mergem în verificare împreună cu ei”, a declarat Viorica Popescu, directorul DGASPC Hunedoara.
Şi poliţiştii susţin  că periodic, organizează acţiuni pentru descurajarea fenomenului cerşetoriei şi îi îndeamnă pe oameni să nu le mai dea bani. „Facem un apel la cetăţeni să nu încurajeze aceste activităţi, dând anumite sume de bani cerşetorilor”, a mai spus Niţu, care subliniază că pe DN 66, va fi trimisă o patrulă pentru a descuraja cerşetoria printre maşinile de la semafoare.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că s-au pus deja la bă­taie bani frumoși pen­tru unii candidați care…

9 ore ago

Laurențiu Nistor: Drumuri moderne pentru dezvoltarea comunităților locale

Infrastructura rutieră modernă este primul pas spre dezvoltarea social-eco­no­mică și turistică a județului Hunedoara. Consiliul…

9 ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul echipei Corvinul Hunedoara Pentru că va primi titlul de Cetățean de Onoare…

9 ore ago

Bulina negră

Dan Vîlceanu, deputat neafiliat Pentru că l-a mușcat pe fostul său coleg, deputatul Florin Roman,…

9 ore ago

Ce exemplu, ce scandal! Bătaie în Parlamentul României. Florin Roman îl acuză pe Dan Vîlceanu că i-a dat un genunchi în față

Bătaie în Parlamentul României: Deputatul liberal Florin Roman îl acuză pe Dan Vîlceanu (deputat neafiliat,…

9 ore ago

Un nou val de praf saharian lovește România – Care vor fi zonele afectate

Meteorologii anunţă că un nou val de praf saharian va ajunge deasupra României, începând de…

9 ore ago