Categories: Comunitate

Crucea Roşie ajută comunităţile izolate: Punct de prim-ajutor în satul Răscoala

Volodia Macovei

În satul Răscoala, departe de lumea civilizată, Crucea Roşie a organizat un punct de prim ajutor, gestionat de o familie din localitate şi care poate salva viaţa localnicilor până la venirea unei ambulanţe în zonă.

Un sat la capătul lumii
Satul este izolat şi sunt nu mai puţin de 15 kilometri până la primul punct în care poate fi asigurat un serviciu medical de urgenţă. Din experienţa localnicilor, ambulanţa are nevoie de aproape o oră să ajungă acolo, şi asta, doar dacă e vreme bună, fără ploaie şi zăpadă.
Înfiinţarea acestui nou punct de prim ajutor s-a făcut prin proiectul „Puncte de prim ajutor în zone izolate”, lansat de Crucea Roşie Română în 2012. El se adresează comunităţilor izolate din mediul rural, care nu dispun de servicii medicale permanente, iar serviciul de ambulanţă se află la mare distanţă.

Familie care poate salva vieţi
Punctul de prim-ajutor va fi deservit de o familie din zonă, instruită în acest sens. Oamenii au la dispoziţie o trusă de prim ajutor care conţine pansamente, un glucometru, un tensiometru şi un dispozitiv EKG cu telecitire într-un serviciu de cardiologie. Astfel, ei sunt capabili să facă intervenţii mai uşoare, dar care se pot dovedi salvatoare în multe situaţii.
„Uneori, o singură manevră de prim ajutor pe care o aplici unei persoane accidentate poate face diferenţa între viaţă şi moarte. Pentru oamenii din satele unde lipseşte accesul la serviciile medicale este crucial să beneficieze de primul ajutor în timp util după un accident. Înfiinţarea de puncte de prim ajutor în comunităţile izolate oferă o şansă la viaţă acestor oameni. În plus, persoanele în vârstă îşi pot monitoriza tensiunea sau glicemia chiar în satul lor, fără a mai fi nevoite să meargă până la oraş”, a declarat Elena Floarea Grecea, directorul subfilialei de Cruce Roşie Petrila.
La nivel naţional, acest proiect al Crucii Roşii Române va fi extins în 41 de localităţi izolate, valoarea investiţiei fiind de 100.000 de euro, bani din sponsorizări şi sume colectate. Până acum, există câte două puncte de prim-ajutor în opt astfel de zone din ţară.

MesagerulHunedorean