Categories: ActualitateFlash

Cronica unui concurs contestat

  Sorina Popa

Concursul pentru ocuparea postului de manager al Spitalului de Urgenţă din Petroşani s-a lăsat cu certuri mari. Asta, după ce doi dintre candidaţii la funcţia respectivă au fost eliminaţi din cursă după prima probă, rămânând să susţină restul probelor din concurs doar actualul manager al unităţii medicale, doctorul Alin Vasilescu.

Candidatul rămas mai susţine două probe  
Prima etapă a examenului pentru ocuparea funcţiei de manager al spitalului din Petroşani s-a derulat luni, 6 octombrie, când cei trei candidaţi au susţinut proba testului grilă. Potrivit medicului Dumitra Ştefan, şefa comisiei de examinare, cei trei au obţinut următoarele note: Constantin Stancu, 1,4, Ovidiu Ionescu, 5,8, iar Alin Vasilescu, 10. „Au fost 50 de întrebări în cadrul testului grilă. 40 la sută dintre întrebări au fost din legislaţia specifică, iar 60 la sută din managementul sanitar. Participanţii trebuiau să obţină la fiecare probă minimum nota 7, iar media generală să fie minimum 8. Mâine (n.r.-astăzi), singurul candidat rămas în cursă, medicul Alin Vasilescu, va susţine proba de prezentare a proiectului de management şi vineri, cea orală”, a declarat medicul Dumitra Ştefan, şefa comisiei de examinare.

„Nu trebuia acceptat la concurs”
Constantin Stancu, unul dintre aspiranţii la şefia spitalului din municipiul Petroşani, a depus ieri o contestaţie privind organizarea concursului respectiv. „Nu s-au comunicat informaţiile economice ale spitalului, adică faptul că actualul manager a dus spitalul în colaps financiar, neputând participa la concurs, el fiind sub incidenţa Legii 1947/ 2013. Contractul de management, respectiv contractul de administrare încetează în cazul existenţei a trei luni consecutiv de plăţi restante, a căror vechime este mai mare decât termenul scadent de plată, respectiv a arieratelor, conform prevederilor legale sau contractuale. Pe cale de consecinţă, actualul manager trebuia demis încă din timpul mandatului, nicidecum să mai fie acceptat să candideze pentru un nou mandat”, scrie în contestaţia formulată de Constantin Stancu.

„Era imposibil să obţină nota maximă”
La rândul său, medicul Ovidiu Ionescu a depus o contestaţie, nemulţumit fiind de nota obţinută la testul grilă.
„Am constatat, la examenul din 6 octombrie, foarte multe nereguli în organizarea şi desfăşurarea acestuia. Solicit anularea concursului şi repetarea acestuia, într-un centru universitar şi cu o comisie din care să facă parte persoane neutre şi cu specialitatea management sanitar. Subiectele de examen au fost greşit formulate, iar testele au fost corectate la Direcţiune, în prezenţa managerului Alin Vasilescu. Actualul manager a obţinut nota maximă, 10, ceea ce era imposibil, maximum obţinut fiind 8,4 la alte spitale din ţară. Menţionez faptul că mi s-au pus piedici în obţinerea datelor financiare ale spitalului. Dacă nu se va anula concursul, voi fi nevoit să părăsesc acest spital şi să plec la o altă unitate, unde am fost solicitat”, a scris în contestaţie, medicul Ovidiu Ionescu.

„Am respectat toate regulile”
Contactată de MESAGERUL HUNEDOREAN, medicul Dumitra Ştefan, şefa comisiei de examinare, a declarat că totul a decurs conform legii. „Comisia este formată din trei membri. Subiectele au fost redactate în dimineaţa zilei de luni, în acest sens existând procesele verbale. Medicul Ionescu a solicitat, iniţial datele financiare, printr-o hârtie nesemnată. I s-a spus să o facă oficial, iar după ce s-a conformat, i s-au dat toate datele. Am respectat toate regulile. Eu sunt reprezentanta primarului Petroşaniului în comisie, iar ceilalţi doi membri sunt reprezentanţii Consiliului Local Petroşani. Un singur candidat, Alin Vasilescu, merge mai departe, deoarece este singurul care a obţinut nota peste 7”, a declarat medicul Dumitra Ştefan.

„Am ştiut, pentru că m-am confruntat cu asemenea situaţii”
Managerul unităţii este acuzat de ceilalţi doi candidaţi respinşi şi că este „pila” primarului Tiberiu Ridzi, fiind din acelaşi partid cu acesta.
Actualul manager al Spitalului de Urgenţă din Petroşani, Alin Vasilescu, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN că nu se află într-o situaţie de incompatibilitate. „Am ştiut toate răspunsurile, pentru că timp de un an am fost directorul medical şi în ultimii patru ani, managerul spitalului, deci m-am confruntat cu asemenea situaţii”, a afirmat managerul Vasilescu. Spitalul din Petroşani se află în subordinea Consiliului Local. Un mandat de manager la această unitate are o durată de trei ani, fiind posibilă prelungirea acestuia cu un an. Mandatul actualului manager expiră în 14 octombrie şi de aceea a trebuit organizat concurs.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Am trăit s-o vedem și pe asta! Cârcotașii din regiunea cu lăm­pașe a județului nostru…

16 ore ago

Bulina albă

Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului Pentru că a răspuns solicitărilor unităților de…

16 ore ago

Bulina neagră

Florin M. din Petrila Pentru că a fost trimis în judecată pentru violarea unei minore…

16 ore ago

România asistaților social. Mii de beneficiari de ajutoare sociale refuză să muncească, chiar cu riscul de a le pierde

Conform datelor furnizate pentru „Adevărul” de către Ministerul Muncii, în România erau, marți, 23 aprilie,…

16 ore ago

Și-a băgat vecinul în spital, dar nu răspunde pentru faptă

Un bărbat din municipiul Deva a scăpat de răspunderea penală, dar și de plata unor…

16 ore ago

O relație interzisă s-a transformat într-un coșmar

Hunedoreanca a crezut că și-a găsit iubirea deși era căsătorită. La fel și cel cu…

16 ore ago