Categories: ActualitateFlash

Copiii gurului din Apuseni, căutați de Poliție

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului (DGASPC) Hunedoara a cerut sprijinul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) pentru găsirea a 12 copii şi a părinţilor acestora, membri ai co­munităţii „Copiii Soarelui”, după ce minorii şi mamele lor au plecat din satul Dumbrava de Sus, unde funcţiona organizaţia, fără să se ştie unde s-au deplasat, a informat luni Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara.

Fără medic de familie
Solicitarea survine în contextul în care liderul comunităţii, un bărbat de 59 de ani, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, săp­tămâna trecută, fiind acuzat de viol, şantaj, împiedicarea accesului la învăţământul general obligatoriu şi exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi.
„În prezent, DGASPC Hunedoara a solicitat IPJ Hunedoara să dispună măsurile necesare pentru găsirea minorilor şi a aparţinătorilor în vederea clarificării aspectelor legate de po­si­bile încălcări ale drepturilor fundamentale re­glementate de Constituţia României, respec­tiv dreptul la învăţătură (art. 32) şi dreptul
la ocrotirea sănătăţii (art. 34). DGASPC Hunedoara îşi exprimă întreaga dispo­ni­bi­litate de a colabora cu organele de anchetă în limita atribuţiilor stabilite prin legislaţia în vigoare”, se menţionează într-un comunicat al Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, remis luni AGERPRES.
Reprezentanţii DGASPC Hunedoara, insti­tuţie subordonată CJ Hunedoara, precizează că în cadrul unei acţiuni a poliţiştilor, ce a avut loc pe 24 mai, doi psihologi şi un asistent so­cial au însoţit organele de cercetare penală la percheziţiile efectuate în satul Dumbrava de Sus, la membrii comunităţii „Copiii Soarelui”.
În cadrul acestei acţiuni au fost identificaţi 12 copii, cu vârste cuprinse între 4 luni şi 12 ani, care erau însoţiţi de ambii părinţi sau doar de mamă, minorii fiind identificaţi de către organele de cercetare penală în baza certificatelor de naştere.
Copiii erau dezvoltaţi fizic potrivit vârstei, nu prezentau forme de abuz fizic, însă nu aveau un medic de familie, în caz de boală aceştia fiind trataţi cu produse naturiste. De ase­menea, copiii nu urmau o formă de în­văţământ de stat din România, părinţii sus­ţinând că minorii ar fi înscrişi la cursuri la o şcoală din Statele Unite ale Americii, aspect verificat în prezent de către DGASPC Hunedoara.
„Facem precizarea că prezenţa repre­zentanţilor DGASPC Hunedoara la acţiunea din data de 24 mai 2022 a avut ca scop evaluarea minorilor prezenţi în comunitate şi respectarea drepturilor acestora (…) Având în vedere contextul juridic, reprezentanţii DGASPC Hunedoara au apreciat că, potrivit legislaţiei în vigoare, la data respectivă nu existau motive legale pentru ca minorii să fie preluaţi în vederea instituirii de măsuri speciale de protecţie”, se arată în comunicat.
Trei zile mai târziu, pe 27 mai, când re­prezentanţii DGASPC au fost solicitaţi de procurori să se deplaseze, din nou, în satul Dumbrava de Sus, copiii şi mamele acestora din comunitatea „Copiii Soarelui” nu au mai fost găsiţi acolo.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Am trăit s-o vedem și pe asta! Cârcotașii din regiunea cu lăm­pașe a județului nostru…

16 ore ago

Bulina albă

Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului Pentru că a răspuns solicitărilor unităților de…

16 ore ago

Bulina neagră

Florin M. din Petrila Pentru că a fost trimis în judecată pentru violarea unei minore…

16 ore ago

România asistaților social. Mii de beneficiari de ajutoare sociale refuză să muncească, chiar cu riscul de a le pierde

Conform datelor furnizate pentru „Adevărul” de către Ministerul Muncii, în România erau, marți, 23 aprilie,…

16 ore ago

Și-a băgat vecinul în spital, dar nu răspunde pentru faptă

Un bărbat din municipiul Deva a scăpat de răspunderea penală, dar și de plata unor…

16 ore ago

O relație interzisă s-a transformat într-un coșmar

Hunedoreanca a crezut că și-a găsit iubirea deși era căsătorită. La fel și cel cu…

16 ore ago