Comunitate

Copiii din Mărtinești vor beneficia de o masă gratuită, zilnic

Magdalena Șerban

Începând din acest an, multe școli din România au fost incluse în Pro­gramul Național „Masă sănătoasă”, oferindu-li-se astfel elevilor po­si­bilitatea de a primi zilnic o masă caldă sau un pachet alimentar în timpul orelor de curs. La nivel național, pes­te 450.000 de copii din peste 1.200 de instituții de învățământ vor be­ne­ficia de aceste facilități. Din ju­dețul Hunedoara, printre loca­li­tățile care au fost de­cla­rate eligibile se nu­mără comuna Mărtinești.

15 lei pentru un meniu sau un sandwich
„În ce ne privește, toți cei 37 de copii, adică preșcolarii și școlarii din comună, se vor bucura de acest demers. Con­dițiile de creștere și dezvoltare ar tre­bui să fie egale pentru fiecare suflețel, in­diferent din ce sat sau colț al lumii provine. Acest pro­gram nu doar că își propune reducerea riscului de abandon școlar, ci este o sursă de susținere pen­tru întregul sistem educațional. Hrana este vitală, trebuie să fie suficientă și echilibrată caloric, mai ales dacă vorbim de cei în creștere. Încă nu ne-am decis pentru care variantă să optăm, masă cal­dă sau sand­wich, dar vom face asta după ce vedem și ce furnizor ne a va înainta oferta cea mai bună. De la con­du­ce­rile șco­lare, la pri­mării, ins­pec­torate și mi­nister, cu toții și-au dat mâna pentru a im­ple­men­ta un astfel de suport. Bugetul ne­ce­sar e de 1,139 mi­li­arde lei pen­tru în­trea­ga țară, iar banii vin de la bu­getul de stat”, a de­cla­rat pri­marul din Mărtinești, Adinel Ioan Botescu (foto). Edi­lul a mai amintit de faptul că sunt incluși și pe lista Ins­pectoratului Școlar Hunedoara, predată minis­te­rului, pentru a primi un mi­cro­buz electric cu o capa­citate de 16+1 locuri. La ora actuală, de­pla­sarea co­pi­i­lor către și dinspre cursuri se face cu un microbuz vechi de 10 ani. Când se strică, se caută soluții urgente precum apelarea la mașinile per­so­nale.

Asta e realitatea zilelor noastre!
De menționat că prin imple­men­tarea programelor de mese calde și dis­tribuirea pa­chetelor zilnice, se urmă­reș­te nu doar com­ba­terea foa­me­tei, ci și pro­mo­varea unor obi­ceiuri ali­men­tare sănă­toase printre elevi. Rolul sub­vențiilor oferite de stat în susținerea acestor ini­țiative este indis­pen­sa­bil, a­vând un impact pro­fund asupra acce­sului la edu­cație. Prin acor­da­rea lor, statul poate ga­ranta că nici un elev nu este marginalizat din cauza situației socio-eco­no­mice. Aceste pro­grame contribuie la egalizarea șanselor. În acest fel, se dimi­nuează riscul de aban­don școlar și se încurajează di­ver­­si­tatea și incluziunea în sis­temul edu­cațional.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că au început deja ne­gocierile subterane pen­tru o primărie din județ. Cică sunt…

o oră ago

Bulina albă

Sebastian Buțu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” Pentru că…

o oră ago

Bulina neagră

Lucian A. acuzat de furt Pentru că a fost trimis în judecată, fiind acuzat că…

o oră ago