Categories: Fara bascalie

Copacii comunişti

Prin anii ’70, copil fiind, îmi amintesc că odată cu venirea primăverii, locatarii de prin blocuri ieşeau să amenajeze zonele verzi. Eram prea mic ca să-mi dau seama dacă era vorba despre ceva impus, cerut de pe la partid (pentru cei mai tineri – Partidul Comunist Român, PCR), sau era ceva aşa, semi-impus, semi-liber-consimţit. Pot să vă spun însă, că nimeni nu părea supărat, se anunţa de la asociaţia de locatari că în cutare duminică este zi de amenajare a zonelor verzi (cum fiecare organiza, deci şi asociaţiile de locatari, nu scăpau grijii părinteşti a partidului, cred că ceva-ceva impunere era totuşi…). Se mai spunea la cine sunt lopeţile, greblele, hârleţele.
Unii se mai fofilau, că nu sunt acasă, că au altă treabă, mult mai importantă, dar majoritatea ieşea în faţa blocului unde locuia, acţiunea fiind văzută şi ca un fel de socializare primăvăratică, mai o bere, mai o ţuică, mai prilej de poveşti la soare (îmi amintesc că era invariabil o zi frumoasă, cu mult soare).
Ieşeau mai ales bărbaţi, în timp ce nevestele lor şi respectiv mamele noastre, ale copiilor, priveau de pe geam. Fiecare venea cu idei, se puneau bazele unui mare rondou de flori în mijlocul zonei verzi (tatăl meu îi spunea în glumă „mormânt”), se plantau florile, era tuns gardul viu, era întinsă sârma care împrejmuia zona verde, spre a o proteja mai ales de noi, de copii, să nu ne jucăm cu mingea pe-acolo.
Din când în când, erau plantaţi copaci, cel mai adesea plopi şi salcâmi, uneori sălcii plângătoare. Mai erau şi nişte copaci ornamentali, din care mâncam pe rupte nişte fructe mici, roşii şi foarte acre – „merişoare”. Nu ne plăceau, dar ne plăcea să profităm de neatenţia celor care „păzeau” zonele verzi şi să le luăm din pomi.
Pe la ora două după-amiază, se termina totul, parcările din faţa blocurilor erau măturate şi oamenii se duceau acasă, fără a privi activitatea ca pe ceva ideologizant.
Prea puţini se mai gândesc astăzi la zonele verzi. O mare parte din zonele verzi nu mai există, fie au devenit parcări, fie au fost ocupate de câte o clădire, construită mai mult sau mai puţin legal. Plopii au fost tăiaţi, pentru că nu rezistă mai mult de 25 de ani, se uscă pe interior şi se pot prăbuşi. Deşi erau foarte estetici, nimeni nu s-a mai gândit să planteze plopi. S-au mai plantat copaci, nu foarte mulţi, nu în multe locuri, dar plopi nu.
Zonele verzi sunt lăsate, multe, în paragină. Am mai dat exemplu propriul bloc, din mijlocul Devei – se face curăţenie, de către cei de la primărie, dar gunoaiele ajung la loc cu o viteză fantastică, îmi propun să mă uit cine poate arunca atât de multe hârtii şi blestemate de pet-uri, pur şi simplu, nu-mi explic.
Oricum, am epuizat spaţiul. Sunt sigur că aţi prins ideea…

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Oricum toata acesta munca era una superficiala,una asa de marcat momentul cum se spune sau de achitare de sarcini...ceva caracteristic pt intreaga societate de atunci,,Noi ne facem ca mincim ei se fac ca ne platesc" zicala care din pacate inca si astazi e valabila la noi romanii.Si eu imi amintesc de acele obligatii cetatenesti si nu stiu cum naiba se facea ca intotdeauna in acele duminici aveam programat si fotbal in curtea scolii care se afla la o aruncatura de bat de bloc si eu traiam cosmarul vietii mele....acela de a disparea cit mai repede din fata blocului fara sa simta careva.Binenteles pt.a fi prezent in curtea scolii la fotbal.Sa nu spun ca de multe ori veneam cu baietii de la fotbal si sapam repede bucata care era repartizata familiei mele pt. a termina cit mai repede si a fi LIBER..Nu stiu de ce dar totusi nu-mi aduc aminte cu nostalgie de acele vremuri...

  • Superb Viky. Este adevarat ce spui. Sandu Gruian cand este nostalgic cand este tobosar al timpurilor noi debordand de democratie. Daca ii spuneam eu ce i-ai spus tu ma acuzau ca sunt obsedat de el si ma somau sa ii las in pace. Ii las in pace daca inchid site-ul. Daca tot l-au facut atunci sa dialogam, sa ne bucuram de inconseventele devenite gruienisme.

Share
Published by
MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

S-a pus de o alianță a săracilor cu duhul. Gurile rele din capitala regiunii cu…

5 ore ago

Bulina albă

Timeea Ștefănescu, sportivă din municipiul Vulcan Pentru că a obținut două medalii de argint și…

5 ore ago

Bulina neagră

Dănuț R., din municipiul Lupeni Pentru că a fost trimis în judecată de către procurori,…

5 ore ago

Primăria Șoimuș, bună de plată!

Au primit bani pentru refacerea comunei după calamități, dar i-au folosit pe altceva Primăria Șoimuș…

5 ore ago

Motivele pentru care anchetatorii lui Traian Berbeceanu au fost achitați de judecători. „Modalitatea în care și-au exercitat atribuțiile a fost una extrem de deficitară”

Procurorul Ioan Mureșan (foto dreapta), achi­tat pentru abuz în serviciu, repre­siune nedreaptă și fals intelectual,…

5 ore ago

Conducerea din Dobra a dat lovitura, din nou

Magdalena Șerban Odată utilizată, apa potabilă devine apă uzată. Sistemul de canalizare este folosit pentru…

5 ore ago