Construirea deponeului ecologic de la Bãcia nu va fi blocatã

Natalia Bumbac

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedoara pot răsufla uşuraţi, asta, după ce riscul ca proiectul prin care se doreşte crearea unui sistem de management integrat al deşeurilor în judeţ nu va fi blocat.
Ieri, Tribunalul Cluj a făcut publică soluţia pe scurt din dosarul în care a fost contestată legalitatea avizului de mediu eliberat pentru construirea deponeului ecologic de la Băcia. Este vorba de procesul în care Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Hunedoara a fost chemată în instanţă de către Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM), un ONG ecologist din Cluj-Napoca şi Asociaţia Islazu Nou – Tâmpa, CJ Hunedoara având calitatea de intervenient.
Sentinţa nu este definitivă
Potrivit reprezentantului Biroului de presă al Tribunalului Cluj, cererea de anulare a avizului de mediu formulată de cei doi reclamanţi a fost respinsă. În schimb, a fost acceptată cererea de intervenţie accesorie din partea CJ Hunedoara. Hotărârea dată ieri de Tribunalul Cluj nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la instanţa superioară.
În paralel cu procesul prin care s-a cerut anularea avizului de mediu eliberat de APM Hunedoara pentru construirea deponeului ecologic de la Băcia, CIDRM şi Asociaţia Islazu Nou -Tâmpa au mai deschis o acţiune în instanţă prin care cer suspendarea actului administrativ. Dosarul se află pe rolul Tribunalului Cluj, iar potrivit reprezentantului Biroului de presă al instanţei, este vorba de un nou proces prin care se cere suspendarea avizului de mediu până la pronunţarea unei sentinţe definitive în primul dosar.
Pierderi financiare importante
Trebuie menţionat că, realizarea sistemului de management integrat al deşeurilor din judeţul Hunedoara este cel mai important proiect derulat din fonduri europene. Blocarea sau întârzierea lucrărilor la acest proiect ar putea duce la pierderi de zeci de milioane de euro pentru judeţ. Un alt aspect care trebuie amintit este faptul că CIDRM din Cluj-Napoca este acelaşi ONG care a contestat legalitatea avizului de mediu eliberat pentru staţia de cogenerare de la Aqualand. În acest caz, reclamanţii au avut câştig de cauză, fapt care a dus la închiderea staţiei de cogenerare care producea energie pentru funcţionarea complexului acvatic. Din acel moment, baza de agrement a înregistrat pierderi financiare semnificative, fiind nevoie de susţineri consistente din partea bugetului local al municipiului Deva pentru a nu fi închisă.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat zvonerii și povestesc pe la colțuri că un personaj al zo­nei, care merge…

15 ore ago

Bulina albă

Florin Oancea, primarul municipiului Deva Pentru că, telecabina de pe Dealul Cetății pornește astăzi, iar…

15 ore ago

Bulina neagră

Tatiana Rovinar, președinta Asociației Produselor Tradiționale Hunedoara Pentru că a înșelat un constructor care i-a…

15 ore ago

Situație scandaloasă la Lăpugiu de Jos. Pubelele oamenilor sunt golite de două ori pe lună. Cine a hotărât asta?

Locuitorii din comuna Lăpugiu de Jos sunt supuși unei situații inacceptabile, fiind obligați să aștepte…

15 ore ago

Nepotul care și-a tăiat unchiul cu sabia, judecat pentru omor

Tânărul s-a înarmat cu o sabie și a intrat peste unchiul său în casă cu…

15 ore ago

Noua escrocherie care te lasă printr-un apel fără nici un ban în cont. Poate avea chiar vocea mamei

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează că escrocii au găsit o nouă metodă prin care…

15 ore ago