Consilierii petrileni, avizati de necesitatea deponeului ecologic

Carmen Cosman

Reprezentanţii Ministerului Mediului şi Pădurilor şi cei ai Consiliului Judeţean Hunedoara au încercat încă o dată să-i convingă pe consilierii opoziţiei de la Petrila de necesitatea amenajării unui deponeu ecologic pe teritoriul acestei localităţi.

Nu sunt multe terenuri
Florin Burnar, director în cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor, le-a atras atenţia aleşilor locali că nu mai au foarte mult timp la dispoziţie, iar judeţul Hunedoara riscă să piardă o finanţare de 52 de milioane de euro, cât reprezintă investiţia la nivel de judeţ. În plus, acesta a precizat că trebuie realizat un proiect integrat, adică un deponeu pentru nordul Hunedoarei, iar cel de-a doilea, în sudul judeţului. „Nu putem avea un sistem integrat fără Valea Jiului şi, din păcate, nu sunt foarte multe terenuri de dimensiunile necesare amenajării unui deponeu cu o durată de viaţă de 20 de ani. (…) Trebuie să luăm o decizie foarte rapid”, a declarat Burnar, care a precizat că, în urmă cu trei ani, judeţul Hunedoara a mai pierdut o finanţare în acelaşi domeniu. Oficialul le-a explicat consilierilor locali de la Petrila că, incineratorul pe care şi l-ar dori ei iese din discuţie, cel puţin deocamdată, raportat la nivelul de suportabilitate al populaţiei.

Oficial, închisă de doi ani
Necesitatea deponeului a fost subliniată şi de preşedintele CJ Hunedoara sau de edilii din Valea Jiului, care momentan, folosesc groapa de gunoi de la Vulcan, dar termenul maxim de funcţionare a ei este 2016. Iar consultantul angajat de Ministerul Mediului a precizat că a căutat altă locaţie în Valea Jiului, dar nu a găsit, iar un singur depozit de gunoi  care să înglobeze toate deşeurile din judeţ nu se poate realiza.
Concluzia, însă, nu este diferită faţă de ziua anterioară acestei discuţii: consilierii din opoziţie vor să consulte populaţia înainte de a lua decizia finală şi spun că sunt convinşi că locuitorii Petrilei se vor opune.
Până atunci, Petrila mai înregistrează o bilă neagră. Începând cu data de 1 martie, Primăria Vulcan le-a interzis să mai depoziteze deşeurile în groapa lor de gunoi, pe considerentul că „nu merită”. Iar edilii recunosc că, în lipsă de alternativă, folosesc ilegal groapa de gunoi, oficial închisă în acte de doi ani.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

Biblioteca Județeană recomandă cartea acestei săptămâni

Magdalena Șerban   Propunerea adresată de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Hunedoara Deva pentru lecturare…

3 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii dintr-o regiune din sudul județului că un consilier încasează din avutul public fără…

8 ore ago

Bulina albă

Dorel Vartolomei, pensionar miner din Petrila Pentru că a amenajat din fonduri proprii o zonă…

8 ore ago

Bulina neagră

Nicolae M., recidivist din municipiul Vulcan Pentru că a fost arestat preventiv de Judecătoria Petroșani,…

8 ore ago

Recuperarea brățărilor dacice, abandonată

Brățările au fost realizate de meșteri din vremea dacilor, descoperite la Sarmizege­tusa Regia, într-o manieră…

8 ore ago

Au salvat-o și au dus-o la echipajul SMURD

Ieri, o echipă de salvatori montani ai Serviciului Salvamont a Consiliului Ju­dețean Hunedoara a intervenit…

8 ore ago