Comunicat de presă. “Ce ţară este cea care îşi plăteşte gras şi la termen politicienii, dar nu îşi plăteşte la zi minerii?”

Într-o declaraţie susţinută astăzi în Par­la­ment, deputatul AUR de Hunedoara, Ana­maria Gavrilă (foto), a cerut actualilor guver­nanţi să nu închidă minele şi centralele pe cărbune până nu se epuizează toate în­cer­că­rile de retehnologizare şi salvare a acestora. Parlamentarul i-a invitat pe reprezentanţii Pu­terii să vină în faţa minerilor, în faţa anga­ja­ţilor de la Mintia, şi să le spună ce planuri pen­tru Complexul Energetic Hunedoara.
„Peste 4000 de angajaţi ai Complexului Ener­getic Hunedoara aşteaptă să încaseze astăzi salariile restante pentru luna ianuarie. Sunt bani munciţi cu sudoare şi obţinuţi de la statul datornic doar după ce aproape 100 de mineri s-au blocat în subteran vreme de mai multe zile, punându-şi viaţa în pericol. Ce ţară este cea care îşi plăteşte gras şi la termen politicienii, dar nu îşi plăteşte la zi minerii? Ce stat este cel care întrerupe încălzirea unui întreg oraş în toiul iernii şi îi trimite pe elevi acasă, să înveţe online în apartamentele reci, aşa cum se întâmplă la Deva?”, a întrebat Anamaria Gavrilă.
Deputatul AUR de Hunedoara a tras un semnal de alarmă cu privire la impactului social uriaş şi la dramele pe care le-ar putea provoca închiderea necalculată şi negândită a centralelor pe cărbuni din România:
„Nu putem să închidem centralele pe căr­bune înainte să construim capacităţi noi de producţie de energie care să le înlocuiască pe cele existente. Nu putem să închidem Mintia până nu construim alternative pentru încălzirea şcolilor şi locuinţelor din Deva. Nu putem să închidem minele până nu le oferim minerilor locuri de muncă din care să îşi întreţină familiile. Înainte de a le închide, gu­vernanţii trebuie să arate că au epuizat toate încercările de retehnologizare şi salvare a centralelor pe cărbune sau că acest plan nu este unul avantajos pentru România”.
În acest context, Anamaria Gavrilă i-a invitat pe reprezentanţii Puterii să vină în faţa minerilor, în faţa angajaţilor de la Mintia, şi să le spună ce planuri pentru Complexul Energ­etic Hunedoara.
„În calitate de parlamentar de Hunedoara, consider că centralele pe cărbune trebuie să fie protejate şi menţinute în funcţiune prin in­vestiţii şi retehnologizări până când vom avea o Strategie Energetică Naţională care să asi­gure suveranitatea energetică a României prin capacităţi de producţie, transport şi dis­tri­buţie proprii. În încheiere, fac un apel la coa­liţia de guvernare: nu luaţi, de pe o zi pe alta, decizii cu privire la minele şi centralele pe cărbune prin care să distrugeţi şcolile, lo­cu­rile de muncă, economia locală, secu­ri­ta­tea naţională şi suveranitatea energetică a României”, a mai declarat deputatul AUR de Hu­nedoara, Anamaria Gavrilă, în Parlament.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

19 ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

19 ore ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

19 ore ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

19 ore ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

19 ore ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

19 ore ago