Categories: Comunitate

Comuna Teliucu Inferior a intrat în etapa a treia a cadastrării gratuite

Magdalena Şerban

În cadrul Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF), orice primărie poate solicita bani pentru cadastru general. Spre deosebire de 2016, când conducerile locale au primit câte 135.000 de lei, în 2017, ANCPI a alocat 150.000 de lei, iar în 2018 s-au dat 155.000 de lei pentru edilii care vor să facă sau să continue lucrările de cadastru în localitate.

„Am încheiat un contract nou şi avem în lucru peste o mie de parcele. Lucrările se implementează de către o firmă autorizată, fiind atacate sectoare atât din satul Cinciş, cât şi din Teliuc şi Izvoare. Suntem în etapa a treia, pentru care s-au alocat circa 100.000 de lei (parţial). În primele două etape am abordat ce a fost mai simplu, dar urmează să intrăm în miezul unor situaţii probabil mai geoaie, fiind vorba de zone pentru care s-au eliberat titluri de proprietate şi e posibil ca unele să nu fie întocmai cu suprafeţele din teritoriu. Una e titlul, alta lucrează omul. E clar că vom întâmpina suprapuneri. Un cetăţean poate lucra două hectare, spre exemplu, dar titlul să prevadă doar un hectar şi jumătate în proprietate. Măsurătorile făcute în baza Legii nr.18 cam lasă de dorit. Atunci, s-au realizat rudimentar, nu ca acum, când se dispune de tehnică şi logistică. Dar nu faci farmacie pe câmp. Cert e că la vremea respectivă, acel titlu s-a eliberat în baza unor acte şi noi ne ghidăm după documentele oficiale“, a arătat Daniel Pupeză (foto), primarul comunei Teliucu Inferior.
În ce priveşte titlurile de proprietate, acesta a mai spus că ar mai fi de onorat câteva puneri în posesie. De asemenea, către Prefectura Hunedoara au fost trimise dosare pentru validare. „Procedura de restituire e aproape finalizată. Mai sunt procese pe rol, însă va decide instanţa şi noi vom pune doar în aplicare ceea ce se soluţionează. Referitor la comună, avem intabulări făcute şi pe domeniul public (60-70 la sută), urmând să le continuăm. Obiectivele modernizate din fonduri europene am fost nevoiţi să le intabulăm, fiind o condiţie obligatorie pentru eligibilitatea proiectelor. Cu Romsilva nu înregistrăm dispute, neexistând drumuri forestiere care să fie trecute şi sub tutela noastră, în paralel“, a mai afirmat primarul.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că au început deja ne­gocierile subterane pen­tru o primărie din județ. Cică sunt…

12 ore ago

Bulina albă

Sebastian Buțu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” Pentru că…

12 ore ago

Bulina neagră

Lucian A. acuzat de furt Pentru că a fost trimis în judecată, fiind acuzat că…

12 ore ago