Categories: Comunitate

Comuna Şoimuş începe să-şi revină după potop

Nicolle Ebner

Valoarea pagubelor înregistrate în comuna Şoimuş din cauza ploilor torenţiale căzute la începutul acestei săptămâni va fi stabilită săptămâna viitoare. Între timp, administraţia locală a inventariat prăpădul rămas în urma apelor, iar bilanţul este îngrijorător.

N-a rămas palmă de loc neafectată

Potopul abătut asupra comunei Şoimuş de două ori, la un interval de câteva zile, nu a lăsat palmă de pământ sau gospodărie neafectată. În localităţile Boholt, Bejan, Păuliş, Chişcădaga, Căinel, Fornădie, Bălata şi Şoimuş, centrul de comună, au fost inundate peste 30 de locuinţe, 140 de gospodării şi anexe au fost acoperite de ape, apa din 127 de fântâni nu a mai fost bună de nimic, din cauza noroiului şi a mâlului care le-au inundat în timpul ploilor torenţiale. De asemenea, viitura a distrus 8.800 de metri liniari de drumuri pietruite şi asfaltate de pe raza întregii comune şi aproape 50 de hectare de teren agricol. „Am reuşit să inventariem pagubele, însă, bilanţul este provizoriu. De când sunt primar în această comună, asemenea grozăvie nu am mai pomenit. Pagubele sunt însemnate, iar valoarea lor o vom cunoaşte săptămâna viitoare. Comisiile de evaluare de la Consiliul judeţean şi Inspecţia în construcţii încă mai sunt pe teren”, a declarat primarul comunei Şoimuş, Dorel Logojan.

Măsuri pentru eliminarea efectelor

Antone Vasiu, viceprimarul comunei Şoimuş, a şi trecut la treabă. „Am luat măsuri pentru eliminarea efectelor, imediat după încetarea ploii torenţiale. În primul rând, am fost nevoiţi să reparăm drumurile din comună, în special, acolo unde au rămas maşini blocate în garaje sau pe carosabil. Am curăţat 80 la sută din beciurile inundate şi circa 70 la sută din fântânile din comună au din nou apă potabilă, după ce au fost curăţate de mâl şi au fost dezinfectate. Am reuşit să decolmatăm şase podeţe şi să vaccinăm populaţia din zonele afectate de inundaţii, împotriva hepatitei şi antitetanos”, spune viceprimarul comunei. Totuşi, e peste puterile administraţiei locale să suporte singură costurile necesare refacerii întregii infrastructuri distruse de furia apelor. „Am anunţat Consiliul judeţean. Sperăm să primim măcar materiale -ciment, scândură, var sau pietriş – pentru repararea gardurilor, a drumurilor şi a podeţelor distruse”, menţionează viceprimarul Antone Vasiu.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

o zi ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

o zi ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

o zi ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

o zi ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

o zi ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

o zi ago