Categories: Comunitate

Compartimentul de Neonatologie al spitalului din Hunedoara, locul de unde porneşte viaţa

Magdalena Şerban

Dacă până în 1989, la Spitalul Municipal „Dr. A. Simionescu“ Hunedoara se înregistrau în jur la 1.900 de naşteri pe an, acum mai sunt câteva sute. Dar şi aşa, pe medicii de aici îi bucură faptul că 2015 se dovedeşte mai darnic decât precedentul.

Numărul naşterilor a crescut
„Spre bucuria noastră, numărul naşterilor de anul trecut a fost îndeplinit în 3 octombrie 2015, deci deja suntem pe plus. Estimez ca până la finele anului curent să avem cu circa 200 de naşteri mai mult decât anul precedent. Din păcate, pe lângă cele fericite, au existat şi câteva cazuri de copii cu probleme, care au fost transferaţi la Clinica de Neonatologie-Prematuri din Timişoara, cu care avem o colaborare foarte bună”, arată dr. Emilia Biber (foto), medic primar pediatru în cadrul Compartimentului de Neonatologie al Spitalului Municipal „Dr. A. Simionescu“ Hunedoara. Potrivit doctorului, la Hunedoara nasc mame cu vârste de la 14 la 49 de ani. Cu minorele se colaborează cel mai greu, fiind copii cu copii. Statisticile sunt chiar îngrijorătoare pe plan naţional: 10 la sută dintre femeile care au născut în 2014 au avut mai puţin de 19 ani. Iar aceste 10 procente se traduc în cifre prin 18.000 de copii. Astfel, România ocupă primul loc în Europa la numărul mamelor minore. „Le facem educaţie sanitară, dar baza în îngrijirea copiilor lor rămân bunicile, acolo unde există. Lipsa de cultură medicală este frecvent întâlnită. Puţine sunt cele care citesc despre ce implică o sarcină, cum trebuie să se comporte pe parcurs şi ce trebuie să facă atunci când sunt gravide. Nu am avut cazuri de mame care să consume droguri, dar probleme legate de tutun şi alcool am tot întâlnit. Întâlnim şi situaţii de abandon, copiii fiind preluaţi de asistenţii maternali”, mai spune pediatrul.

Saloane Rooming-in
În vederea dezvoltării unei legături puternice, nou-născuţii stabili cardiorespirator sunt puşi în contact precoce cu mamele lor, pentru a le asigura, postnatal, stabilitatea emoţională cât mai rapid. Bebeluşii fără probleme stau în saloane de copii, dar, la solicitarea mamei, micuţul poate sta în salon cu aceasta, în sistem Rooming-in. De asemenea, pentru nou-născuţii care necesită o îngrijire deosebită după naştere, există paturi de terapie intensivă. „Mama care doreşte să stea cu copilaşul în salon, o poate face. Sunt puţine care solicită acest lucru. Mă bucur când se întâmplă asta, deoarece se stabileşte o relaţie între mamă şi copil mult mai rapid. În plus, nu ar mai putea renunţa la el. Avem lapte praf, scutece, unguente şi medicamente, deci aparţinătorii nu trebuie să vină de acasă cu nimic. În ce priveşte lista de investiţii, am cerut conducerii unităţii un incubator de transport pentru cazurile de transfer şi încă unul în sistem deschis. S-a obţinut finanţare pentru cele două şi sunt în curs de achiziţionare până la finele anului. Am mai primit mobilier nou, mai exact scaune pentru lăuze, cele vechi fiind foarte incomode. Avem pompă electrică de muls, pompe manuale, toate achiziţionate de spital. Însă ar mai fi nevoie de personal. Acum suntem trei medici, dar mai era nevoie de două asistente, pe lângă cele opt active şi una care se află în concediu de maternitate. Lipsa lor se resimte în fiecare tură de noapte. Ne-au fost aprobate cele două posturi cerute şi urmează scoaterea lor la concurs. Sunt 14 locuri în Compartimentul nostru (dintre care trei paturi sunt la terapie intensivă şi cinci paturi la prematuri), iar zilele de spitalizare le-am redus la trei-patru zile, dacă naşterea decurge normal”, afirmă dr. Emilia Biber.

Copiii aduc optimism
Referitor la istoricul său de peste trei decenii de activitate în slujba spitalului din Hunedoara, medicul crede că mai poate fi completat. Asta, deoarece s-a pensionat recent, dar conducerea instituţiei medicale i-a aprobat rămânerea în câmpul muncii încă trei ani. „Am împlinit, de curând, 65 de ani, iar aici sunt de o viaţă şi pot spune că am văzut multe. Vin cu plăcere şi îmi sunt tare dragi copiii. Ca fiecare medic, am şi unele regrete şi insuccese. Mă întristează copiii care, ca o consecinţă a prematurităţii sau a diverselor afecţiuni, rămân cu handicap. Mă bucur să-i văd prin oraş pe micuţii care s-au născut la noi şi sunt bine. Poate, cu ani în urmă, am fost mai curajoasă. Am avut prematuri, cazuri grave, şi i-am recuperat fără să fie la acea vreme, aparatura de acum. Noi ajutăm, dar Dumnezeu ne dă înţelepciunea să facem ceea ce este corect în momentul crucial. Nu mai ţin minte la câte cursuri de reanimare am fost. Dar rămân şi amintirile frumoase. Ca o glumă, nu demult m-a întrebat un copilaş aşa: mama mi-a zis că tu m-ai văzut pe mine când m-am născut. Mă mai ţii minte? Eu nu te mai ştiu. A fost atât de drăguţ!”, îşi aminteşte, râzând, pediatrul.

Au donat viaţă
Ce mai trebuie subliniat este faptul că în 2014, Fundaţia Salvaţi Copiii a oferit spitalului hunedorean, sub formă de sponsorizare, un incubator. În anul curent, unitatea sanitară a mai primit în dar un pulsoximetru, un cardiomonitor şi o lampă de fototerapie modernă. „Implicarea Fundaţiei a fost una absolut de excepţie, în primul rând prin gestul de a ne ajuta chiar şi fără să-i cunoaştem. Donaţiile făcute spitalului nostru depăşesc câteva zeci de mii de euro, fiind un sprijin valoros. Se dă astfel o şansă nou-născuţilor cu probleme de insuficienţă respiratorie sau de altă natură ce compromite statusul lor vital. Pot fi stabilizaţi de către specialiştii noştri, iar dacă starea lor depăşeşte competenţa instituţiei noastre, pot fi trimişi în siguranţă către o clinică care să le asigure mai departe îngrijirile medicale ce se impun. Mulţumim pe această cale minunaţilor oameni de bine de la Fundaţia Salvaţi Copiii”, a spus, în încheiere, dr. Carolina Radu, directorul medical al Spitalului Municipal Hunedoara.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Articole comandate ,de gargara ! Doamna din imagine e pensionata cam de multisor dar din lipsa de cadre specializate este mentinuta inca, poate pentru a demonstra daca mai era nevoie ca oricate posturi ar scoate spitalul Hunedoara la concurs ,aici nu vine nimeni ,in primul rand datorita climatului infect generat si intretinut de actuala conducere , total incompetenta si in afara problemelor medicale ,pe care pur si simplu ,nu le intelege ! Dar pilele de la Primarie functioneaza perfect ,sfidand cei cativa doctori care au mai ramas pe baricade , si mentinand pensionari rau intentionati ,cum ar fi Olaru R. care au facut si fac numai deservicii spitalului !

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

9 ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

9 ore ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

9 ore ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

9 ore ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

9 ore ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

9 ore ago