Comunitate

Compania Gabriel Resources cere României DESPĂGUBIRI totale de 6,5 miliarde de dolari. Cum a ajuns să se dubleze suma față de cea solicitată inițial

Procesul privind blocarea exploatării miniere de la Roșia Montană a intrat în ultima fază, fiind închisă procedura pre­zentării cazului de către părți, astfel că se așteaptă decizia finală a Tribu­na­lului de arbitraj, a anunțat compania ca­nadiană Gabriel Resources.

Procedură închisă
Inițial, Gabriel Resources a cerut în procesul cu statul român despăgubiri în valoare de 3,3 miliarde de dolari. Acum, suma finală solicitată de Gabriel prin re­cal­cularea dobânzilor s-a dublat, ajun­gând la 6,5 miliarde de dolari. Rămâne la latitudinea judecătorilor să decidă dacă și cât va primi Gabriel Resoursces cu titlu de despăgubiri, potrivit G4Media. Compania a anunțat, într-un comunicat de presă, că tribunalul de arbitraj din cadrul Centrului Internațional pentru Regle­mentarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID) a de­clarat procedura închisă la 14 sep­tem­brie 2023. Compania a inițiat arbitrajul în fața ICSID în iulie 2015, în temeiul tratatelor bilaterale de investiții Canada-România și Regatul Unit-România, ca ur­mare a refuzului ilegal al României de a autoriza proiectul minier de la Roșia Montană din România”, afirmă com­pa­nia.

Așteaptă decizia tribunalului
Potrivit sursei citate, în conformitate cu articolul 46 din Regulamentul de arbitraj ICSID, tribunalul trebuie să emită o decizie finală către părți în termen de 120 de zile de la închiderea procedurii. Cu toate acestea, tribunalului i se per­mite să ia un termen suplimentar de 60 de zile dacă nu poate redacta hotărârea în acest interval de timp. „Încheierea pro­cedurii de către tribunalul ICSID este o evoluție binevenită și semnalează sfâr­șitul prezentării cazului de către părți și ho­tă­rârea tribunalului de a nu mai avea nevoie de alte informații din partea păr­ților. Gabriel așteaptă acum primirea de­ciziei tribunalului”, a declarat Dragoș Tănase, președintele și directorul exe­cu­tiv al Gabriel Resources, citat în comu­nicat.
În iunie 2017, compania canadiană, acționarul majoritar Roșia Montană Gold Corporation, a chemat în instanță România la un Tribunal al Băncii Mon­diale, invocând pierderi de miliarde de dolari din cauză că Guvernul de la Bucureşti a decis să nu aprobe ex­ploa­tarea minei de aur Roşia Montană. Co­mitetul Patrimoniului Cultural UNESCO a decis, în iulie 2021, înscrierea sitului Roșia Montană în Patrimoniul cultural imaterial al umanității și în Patrimoniul mondial în pericol, ceea ce înseamnă stoparea oricărui proiect de exploatare minieră.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat cârcotașii și vorbesc acum pe la colțuri că o duduie i-a convins pe…

o zi ago

Bulina neagră

G.T., din Valea Jiului Pentru că este cercetat pentru implicare într-un grup infracțional care vindea…

o zi ago

Bulina albă

Marius Szabo, șef Serviciu APIA Hunedoara Pentru că a revenit pe post, șef Serviciu Autorizare…

o zi ago

Am avut dreptate! Veronica s-a întors!

Veronica Topor (foto) și Marius Szabo, cei doi șefi de la APIA Hunedoara cercetați în…

o zi ago

Răsturnare de situație în ancheta privind Coiful de la Coțofenești: Interlopii români, eliminați de pe lista suspecților

Ipoteza conform căreia un interlop român ar fi comandat furtul Coifului de la Coțofenești și…

o zi ago

Elena Udrea, liberă după 3 ani de închisoare

Judecătorii au decis eliberarea din închisoare a Elenei Udrea, respingând contestația DNA. Ea avea de…

o zi ago